En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Mera dagg och makro

Jag hade klockan på 03:45 och det hade regnat kvällen innan. Det var endast sex grader varmt när jag gick ut och jag hade faktiskt glömt hur kallt sex grader kan vara, även om det är vindstilla. Jag gick ner på vallen en bit från vårt hus och promenerade mot en våtmark. Det var blött på marken och när jag tittade noga på en prästkrage så var det små perfekta daggdroppar på den. Bilden är en stack av sju bilder.

Jag letade efter daggvåta insekter och det här var den första jag hittade. Den satt helt stilla och nu ångrade jag att jag inte hade stativet med mej. Jag fick i alla fall till en bildserie som blev denna (7 bilder). De daggvåta insekterna är nerkylda och rör sej inte ur fläcken. Man kan pyssla med sin utrustning runt dem utan problem. I alla fall till solen når dem. 

Den här harkranken var i största laget men jag kunde inte motstå den. Den sitter på en timotej och allt är täckt av perfekta små droppar. Förstora för att se detaljerna. 

Jag tog några bildserier (sju och nio bilder) på denna stora insekt. Den satt stilla och jag kunde välja vinkel. Solen hade dock nått den och jag såg hur den började torka. 

En annan harkrank, stackad av sju bilder. Här kan man se att den börjar torka men den satt fortfarande still. De har roliga små antenner framför ögonen. 

En annan insekt som ni får på köpet. Den här hade börjat röra sej lite, men satt stilla så länge att jag fick sju bilder. Solen värmde nu och myggen hade definitivt torkat. De var dessutom vrålhungriga. Hög tid att gå hem.

Avslutar med en vacker liten spindel och även om den satt helt stilla gick detta inte att stacka. Det är en bild ur serien. Nätet är för stort och ibland kom en liten, liten vindpust. Det syns direkt om man stackar bilderna. 

Nästa gång ska jag ha stativet med mej (och självutlösaren), även om jag inte gillar att bära på det. Det här är kul.

Hälsningar Lena

Inlagt 2024-06-08 19:36 | Läst 567 ggr. | Permalink

"Det är en härlig tid, stilla och underbart, ljuset ofta perfekt, flyttar sig och ändras ständigt. Har blivit väckt tidigt av skator som har möte just under det öppna sovrumsfönstret, bara att gå ut sedan och njuta av den fina daggen och blommorna, lukta på rosor. Har slarvat med kameran här, bör bättra mig och ta med den. Det är en rad fina bilder med den mycket fina dagg som varit på sistone. "En annan insekt" tror jag är en harkrank, har alla typiska dragen. Snyggt Lena!"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Läckert som tusan speciellt den rödaktiga flugan blev riktigt fin.
Dom långbenta har jag svårt för när det gäller att fota dom, för mycket ben åt alla håll att hålla reda på så där får jag bara stökiga bilder. Då försöker jag hellre hitta nån detalj istället.
Trevligt även med spindeln men näten är ju känsliga så man törs knappt andas :)
Stativ är en fördel speciellt om det kommer en liten svag vindpust så kan man
vänta ut den(om man stackar manuellt)
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2024-06-08 20:21
Tack Gunte,
jag önskar att jag hade lagt mer tid på den rödaktiga flugan, för den var riktigt fin. Det var den första insekten jag hittade och jag var väl lite för ivrig att hitta fler. Det är länge sedan jag höll på med makrofoto på den här nivån och det tar ett tag att "hitta rätt". Men man gör ju inte det om man inte testar sej fram. Harkrankarna är för stora och jag förstår precis problemet som du beskriver.
Spindelnäten är nog inte tänkt att man ska stacka...
Hälsningar Lena
Det där blev ju riktigt bra, särskilt harkranken. Det är ju kul att det går att stacka på frihand, där är Nikon sämre. Att dock sätta klockan på 3.45 känns ju lite jobbigt. Jag har försökt hitta insekter på morgonen, men jag tycker det är svårt, men har kanske inte det tålamodet, mycket lättare när de rör sig. Men man skulle kanske ge det ett försök, men i augusti 😊
Svar från Lena Holm 2024-06-08 22:07
Tack Peter,
du har helt rätt i att det här är något som man ska ägna sej åt i slutet av sommaren. Då är det mer dagg och man behöver inte stiga upp så extremt tidigt. Man måste dock ut medans insekterna är nerkylda om man vill ta bildserier för att stacka. Man ska också ha stativet med sej och inte vara så lat som jag är :-)
Hälsningar Lena
Så jättebra och mycket inspirerande! Jag har nämligen precis köpt ett makro - nu igen, efter att ha sålt mina för några år sedan.
Vilket har Du?
Jag köpte ett manuellt Laowa 100 mm f/2,8 med 2:1 förstoring.
Mvh Wolfgang
Svar från Lena Holm 2024-06-09 14:37
Tack Wolfgang,
så kul att kunna inspirera och visst måste man ha ett makro. De är ju för det mesta inte så dyra objektiv heller. Jag har ett Canon 100 mm makro f/2.8. Det ger visserligen bara 1:1 men jag har också en Raynoxlins, om jag vill utmana mej lite mer. Om jag vill stacka och ta hjälp av kameran kan jag inte fokusera manuellt. Jag har ingen släde.
Hälsningar Lena
Oj, det var bra jobbat att gå upp så tidigt i kylan! Fantastiskt fina bilder. Gillar kompositionen i trean lite extra. Sista är ju läcker också med den mörka bakgrunden.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2024-06-09 14:40
Tack Bjarne,
bilderna är generellt beskurna och komponerade i efterhand. Man får ta det som det ser ut och insekten sitter ju på någon form av växtlighet som inte alltid är den bästa. Det mörka på sista bilden är mot marken om jag minns rätt.
Hälsningar Lena
Snyggt! Tycker verkligen att makrobilder med makroobjektiv egentligen alltid 'kräver' stackning, skärpedjupet blir oftast alldeles för kort annars, om man nu inte använder ett tele och fotar på lite håll, då brukar skärpedjupet ofta räcka till!

Vill bara också nämna att dina bilder här blir mindre när jag klickar på dom jämfört med 'oklickade' bilder i själva bloggen, och det har att göra med den 'blogginställning' du har som heter 'Ny bred layout', och med det valet så visas bilderna maximalt stora redan i bloggen 'oklickade', men också lite suddiga.. Sen när man klickar på bilden så krymper den men blir först då helt skarp.. Själv gick jag tillbaks till valet 'Bred layout' som inställning för mina bloggar för ett par månader sen, mycket för att jag vill att mina bilder ska visas större när man klickar på dom, inte tvärtom.. Och eftersom bilderna visas 'mindre' redan i bloggen (oklickade) så behöver scrollandet inte bli så långt när det visas många bilder.. Valet av blogginställning fungerar på alla bloggar man har momentant, men går också att ändra tillbaks lika snabbt!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2024-06-09 14:47
Tack Jan,
det blir ofta väldigt kort skärpedjup med makro och vissa djur blir då svåra att komponera snyggt, t ex fjärilar, som ju är stora makroobjekt. Men de ska ju sitta stilla för att stackning ska fungera och det är svårare att få till, om man inte är ute väldigt tidigt. Tack för tipset om layout och jag har ändrat till det breda alternativet. Håller med om att det ser bättre ut.
Hälsningar Lena
ehrsa 2024-06-09 18:33
Det blev väldigt bra med 'Bred layout' nu! Dessutom dyker det upp en massa årgångar med äldre bloggar i högra marginalen att kika på för den som vill! Jag vet egentligen inte varför valet 'Ny bred layout' finns som val..? Kanske har det nått med visning på 'padda eller mobil' att göra, att det blir bättre..? Själv tycker jag bäst om att se bilder stora på en 'riktig' skärm..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2024-06-09 20:19
Hej Jan,
jag håller med och jag tittar också helst på en stor skärm vid datorn. Det är bara när jag är ute och reser som jag använder något annat alternativ och då blir det oftast inte något seriöst studerande av bilder, inte som när jag är hemma och tittar ostört.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Allt är sagt, så jag kan bara hålla med om alla kommentarer. Fantastisk serie.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2024-06-09 20:22
Tack Erik,
jag tror att det kommer att bli mer makrofoto i sommar ffa senare under sommaren då man inte behöver stiga upp mitt i natten för att få dagg. Jag provade att stacka bilder för mer än 10 år sedan men det var ganska omständligt och man måste ha mer prylar och program. Nu när det är så mycket lättare kommer jag att utforska detta igen.
Hälsningar Lena
Det är en härlig tid, stilla och underbart, ljuset ofta perfekt, flyttar sig och ändras ständigt. Har blivit väckt tidigt av skator som har möte just under det öppna sovrumsfönstret, bara att gå ut sedan och njuta av den fina daggen och blommorna, lukta på rosor. Har slarvat med kameran här, bör bättra mig och ta med den. Det är en rad fina bilder med den mycket fina dagg som varit på sistone. "En annan insekt" tror jag är en harkrank, har alla typiska dragen. Snyggt Lena!
Svar från Lena Holm 2024-06-09 20:34
Tack Stefan,
vi har haft så torrt och varmt att dagg har varit svårt att hitta. Nu är det svalare och det har regnat, dessutom kan jag promenera mot en våtmark, men det kräver uppstigning mitt i natten. Jag har inget emot att göra det men om det är en vardag blir det en väldigt tung arbetsdag efter en sådan morgontur. Jag lockas ändå ut ibland just för att det är så otroligt vackert och jag njuter hela tiden. Nu har det varit helg men det har blåst på tok för mycket. Bästa väderutsikterna har jag tisdag morgon denna vecka och då ska jag "pigg och glad" sedan demonstrera digital mikroskopering hela förmiddagen :-) Vi får se vad det blir mest fokus på.
Hälsningar Lena
Wow, vilka fantastiska bilder, så läckert med harkrankorna, de långa benen full av små droppar.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2024-06-12 20:40
Tack Ing-Marie,
harkrankarna är väldigt stora för makro, i alla fall dessa och jag har kapat en del av de långa benen. Jag vill ha mindre insekter och det var därför jag måste ut igen.
Hälsningar Lena