En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Jag stackar vidare

I morse var väderförhållandena ideala för dimma och dagg. Klockan ringde sålunda väldigt tidigt och jag kom ner på vallen bakom vårt hus strax efter fyra på morgonen. Solen gick upp 03:30 men det är en skogsridå bakom mej som ger skugga på vallen. Bilden är en panorama av tre bilder tagna med 100 mm makro, för det var vad som satt på kameran denna morgon.

Det var bara fem grader och ordentligt blött i gräset som nådde mej till knäna. Jag borde ha haft regnbyxor, men det fick duga med högskaftade vattentäta kängor. 

Det första jag hittade var en gräshoppa (eller kanske en vårtbitare?). De är inte så stora så här års. Vis av erfarenhet hade jag stativet med denna gång och experimenterade med bildserier om 7-12 bilder beroende på motivets storlek.   

Solen är nära men har inte riktigt nått denna plats ännu. Som den sitter på gräset kunde jag inte fota den från andra hållet.

Likaså var det med den här lilla insekten. Jag hade gärna testat detta motiv i medljus, men det gick inte. Det är en liten insekt och den sitter på ett timotejstrå.

Det var ganska blandat med växter på vallen. Diverse blommor och timotej, samt vad jag tror är kruståtel och ängsgröe. När solen kom upp glittrade växtligheten vackert. 

Då kan man välja om man vill ta en sån här bild...

...eller nio bilder och stacka dem. Det är en smaksak tycker jag, med eller utan bling. Den här är inte perfekt och den rörde sej också en liten aning, för det började komma lätta vindpustar.  

Det här gräset kan vara ängsgröe, som skimrar lite i lila. Flugan är väldigt liten och inte helt perfekt, men jag tycker gräset är rätt läckert med daggen. 

Jag ville ju hinna med några bilder även i solljus, innan insekterna började bli varma och rörliga. Det här har jag inte en aning om vad det är men den är ju rätt cool med sina röda ögon.

Jag hittade också en mindre harkrank som hade börjat röra sej lite, men den satt stilla för två gånger nio bilder. Samma sorts gräs (ängsgröe).

Om man förstorar den här bilden kan man se att blå himmel och grön vall speglas i många av dropparna. Nu blir det nog inte fler såna här tidiga turer innan nätterna har börjat bli lite längre.  

Hälsningar Lena

Inlagt 2024-06-11 20:53 | Läst 841 ggr. | Permalink

"Imponerande, blev riktigt bra, detta måste jag testa någon gång. Har du använt något extra ljus?"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Imponerande, blev riktigt bra, detta måste jag testa någon gång. Har du använt något extra ljus?
Svar från Lena Holm 2024-06-11 21:24
Tack Peter,
nej inget extra ljus. Det är ju klart väder, helt öppet och rätt bra ljus även innan solen är uppe. Jag hade ISO 400 och med stativ är ju inte slutartiden så känslig. Bländare oftast runt 8. Jag tycker absolut att du ska prova. Det var mycket lättare med kameran på stativ :-)
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Du kan det om hur man stackar.
Det blir en inblick i en fascinerande naturvärld.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Visst blir nätterna längre, men på mina breddgrader börjar "de lyse nætter" den 5/5 och slutar den 8/8, så det finns några andra möjligheter. Jag har en liten idé om att vilja dra nytta av det.
Svar från Lena Holm 2024-06-11 21:27
Tack Erik,
jag har precis lärt mej hur man stackar och håller fortfarande på och upptäcker. En annan aspekt som också blir bättre senare på sommaren är förekomsten av dagg. När det var torrt och varmt hade vi ingen dagg alls men efter regnet finns det nu på viss platser tidigt på morgonen.
Hälsningar Lena
Mycket vackert! Fint också när man ser blåa himlen speglas in i vissa droppar! Lite som när blå himmel speglas in i klar kärnis vintertid..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2024-06-12 21:20
Tack Jan,
jag tyckte det blev väldigt fint med speglingarna i dropparna mot slutet, då jag fick solljus på insekterna. Tyvärr vet man att de då snart kommer att börja röra på sej och man känner värmen komma (samt ofta också lite vind).
Hälsningar Lena
Hej,stacking
Du har gjort ett fint jobb med din stacking. Inom micro mineral fota är det standard idag.
Rödöga va flott.
Lycka till
Bob
Svar från Lena Holm 2024-06-12 21:21
Tack Bob,
vi använder också stackade bilder på jobbet i vissa sammanhang men då gör kameran hela jobbet.
Hälsningar Lena
Yes..väldigt lyckade bilder och mycket tjusigt med alla daggdroppar. Rödögat kanonfin och även Harkranken
och Vårtbitaren men guldstjärnan går till bild 5, super...
Gillar den mjuka bakgrunden med stackade grässtråt.
Vacker dimma dessutom. Bra du tog med stativet ;)
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2024-06-12 21:29
Tack Gunte,
ja det var ju enklare med stativet, men det är inte alltid så lätt att placera det tillräckligt nära utan att röra vid stråna som man vill fota. Det slog mej är jag var ute att du brukar ha med en pall att sitta på och en dator för att kolla resultatet på en gång. Jag vet inte om jag skulle orka bära med mej så mycket men jag kan absolut förstå fördelen med en pall. Det här kommer jag att jobba med mer och det gäller att hitta de lösningar som passar en bäst.
Hälsningar Lena
gunte 2024-06-13 12:40
En pall rekommenderas verkligen, har alltid en pall i fickan på ryggsäcken. datorn bara ibland, annars macrosläde.
Så snyggt hela bloggserien. Gillar fem åtta och den efter. Så fint med små droppar med reflektion.
Vilken nattsuddare som är ute å fotar när man kanske sover som bäst.
/N
Svar från Lena Holm 2024-06-12 21:18
Tack Nini,
det är en speciell känsla att vara ute så här tidigt och jag har inga problem att stiga upp. Däremot blir det väldigt jobbigt på efter lunch på jobbet. Det bästa vädret inträffar tyvärr sällan på en lördag eller söndag.
Hälsningar Lena
Blev ju riktigt bra bilder och måste själv prova att stacka och ta med stativet!
Svar från Lena Holm 2024-06-12 20:43
Tack Dan,
jag tycker absolut att du ska testa och det går att handhålla om du tar kortare serier. I synnerhet om det finns något som man kan ta lite stöd mot. Stativet är dock den bästa lösningen.
Hälsningar Lena
Det är de små små detaljerna som gör det....och det är vackert! Den rödögde liknar något åt rovskinnbaggehållet, men det är många arter som har liknande mönster i vingar/täckvingar. Kul du tar bilder på de vackra gräsen, gräs är en av de stora upplevelserna om sommaren, både grönt nu och uttorkat senare. Ser ut som en liten vårtbitare, de finns lite överallt nu när man går i gräset. Har ibland glömt mig och gått ut som du med vanliga byxor och gympadojor i tyg, det går ju, men strumporna blir illa sura av vatten och i doften.
Svar från Lena Holm 2024-06-12 21:25
Tack Stefan,
jag hittade ju inte så många insekter och när jag letade efter dem såg jag ju hur fina de olika gräsen var. Det var länge sedan jag kände igen grässorter på vall, men en del kunde jag ju läsa mej till. Det är verkligen blött när man går i dagg och man blir dyblöt om man vandrar runt en stund. Jag har ju dock nära hem så det gör inte så mycket.
Hälsningar Lena
Du har blivit proffs på detta. Så häftigt att se.
Bilden med den rödögde är ju toppen, så snyggt komp och så vackert med alla droppar i olika storlekar.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2024-06-12 20:42
Tack Ing-Marie,
jag börjar få lite bättre kläm på hur jag ska göra men nu behöver jag egentligen ett mindre (lägre) stativ. Men det får nog vänta till mot slutet av sommaren. Det är på tok för tidigt att stiga upp i gryningen nu.
Hälsningar Lena
Så jättefint med alla vattendroppar! Toppen när även insekterna är dränkta i dem. Inledningsbilderna med vårtbitare är mina absoluta favoriter.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2024-06-12 21:19
Tack Bjarne,
kul att du gillar vårtbitarna för jag tycker de är rätt läckra insekter. Nu är de ju inte så stora heller.
Hälsningar Lena
Jätte fina bilder! Jag är imponerad att du kommer upp så tidigt. Hälsningar! Mari
Svar från Lena Holm 2024-06-13 07:43
Tack Mari,
jag har inga problem att stiga upp tidigt, men det blir väldigt jobbigt efter lunch om det är en arbetsdag. Tyvärr inträffar inte de bästa väderförhållandena när det är helg (eller så har jag något annat inbokat).
Hälsningar Lena
Jätte fina bilder! Jag är imponerad att du kommer upp så tidigt. Hälsningar! Mari
Wow! Vad häftiga bilder. Är det svårt att stacka ?
Svar från Lena Holm 2024-06-13 08:09
Tack Eva,
nej, det är inte särskilt svårt. Vissa kameramodeller gör hela jobbet har jag förstått. Det gör inte min Canon R5. Däremot har den en funktion som heter "fokusgaffling", vilket gör att man ganska lätt kan ta en bildserie som man sedan stackar i datorn. Jag använder LR och sedan PS för detta. Det är några enkla handgrepp och du hittar lätt en instruktion på Youtube (annars kan du höra av dej så kan jag förklara). För att få bilderna måste det vara vindstilla, om det är insekter eller växter du vill fota, och insekten måste sitta still när bildserien tas. Stativ är nödvändigt, även om man kan ta serier om 5-7 bilder handhållet (med lite tur). Men det varierar mellan olika kameramodeller hur lång tid det tar och det får man testa.
Hälsningar Lena
Fina bilder, mycket detaljer och fint ljus. Längre norrut är det ingen mening att gå och lägga sej om jag ska ut och fota morgontrötta kusar, det är ljust hela natten. Men det ska bli kul att testa ett ganska nyligen inköpt bättre begagnat 90 mm makro i sommar på något liknande motiv.
Svar från Lena Holm 2024-06-13 07:46
Tack Sten,
vi brukar semestra långt norrut så jag är välbekant med fenomenet. Det är fantastiska sommarnätter i norra Skandinavien. Det fina med makrofoto är ju att motiven ofta finns i ens närhet och man behöver inte förflytta sej särskilt långt.
Hälsningar Lena
Tycker som övriga, att detta är jättefina bilder! Alla dessa mionimala droppar är spännande! Går det att ta sig ännu närmare och titta på hur ljuset bryts i dom?

Att stacka har jag alltid sett som onåbar överkurs, men i går råkade jag klämma fel på kameran och hamnade i ett stackningsläge, den tog 20 bilder och stackade dom i DNG-format. Är det så dom gör på ditt jobb?
Svar från Lena Holm 2024-06-13 07:56
Tack Måns,
med ett makro som ger mer än 1:1 kan man åstadkomma mer men, om man ska utnyttja kamerans funktioner för att ta bildserierna kan man inte ha manuell fokus.
Svaret på din andra fråga är att det är annan typ av stationär utrustning men den innehåller förstås en kameradel+ett system för att förflytta "motivet" och en datordel där bilderna processas samt en stor skärm och en komplex programvara. Filerna blir gigantiska.
Hälsningar Lena