En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Hybriden är kvar och visst kan man äta upp och ner

Eftersom det var sol på söndagen lurade jag med sambon på en tur till Råstasjön. En av de första fåglar vi mötte var hybriden. Kanadagässen väste åt den och svanarna familjebadade. Den traskade ensam fram på promenadvägen. Jag tycker den är fin fast den är lite galet färgad.

Prasslet av en plastpåse tar den dock inte miste på och den kommer raskt mot oss när Fredrik plockar fram ett smörgåspaket. Fel mackor, det var vår lunch. Men i botten på ryggsäcken låg en annan påse, gammalt men helt OK fullkornsbröd med rejält med smör mellan skivorna. Det var nog ungefär i det här läget som Johnny plötsligt dök upp. 

Nåväl, är man först framme får man också mest smaka. Det kom snart ett par kanadagäss men de fick inte köra bort hybriden. Svanarna blev förstås också intresserade men det räckte inte alls till en sådan storfamilj. 

Coolaste frisyren hade i alla fall storskrakehonan.

Vi hittade några hägrar (6-7 stycken), men de gjorde inte särskilt mycket. Den här har rätt att se lite trött ut för det blåste rätt bra i byarna. 

Desto trivsammare verkade koltrasten ha som badade i en vattenpöl i närheten av fågelmatningen.

Fullt ös i vattnet. Den skulle säkert  äta lunch i buffén efteråt.

En vacker hackspett stannade till i närheten av automaterna. 

En ekorre satt under en av de större automaterna och frossade i solrosfrön som småfåglarna sprätte ner. Här fotade jag ekorre förra gången jag var här, men den var mer silvergrå i pälsen, kändes inte som samma individ. Det finns nog ett helt gäng.

Lite högre upp hängde en till ekorre upp och ner. Den försåg sej med frön direkt från automaten, skalade och åt. Vi stod där en stund och den hängde kvar, tydligen helt obesvärad av att äta på det sättet. Det går dock utmärkt att svälja ner maten. Muskler i foderstrupen kontraherar och ser till att fröna hamnar i magsäcken. Precis vad jag också föreläst för studenter idag.  Men den borde uppleva andra obehag av den där positionen, men det kanske inte gäller för ekorrar.

Det här måste vara en mycket bra utkiksplats för precis på samma ställe satte sej ekorren förra gången jag var här. Jag kunde förstås inte motstå den denna gång heller. 

Hej så länge,

Lena

Inlagt 2020-11-23 19:32 | Läst 3533 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Wow vilka bilder!
Stackars hybrid som får vara ensam... Men så träffade den er, härliga bilder på den och din sambo där.

Intressant om ekorren, där lärde jag mig något nytt :)
Mycket fina bilder och koltrasten blev favoriten här faktiskt i denna ljuvliga serie!
Svar från Lena Holm 2020-11-23 19:59
Tack Joakim,
det fina med det här stället är att man kommer så nära fåglarna för de är vana vid att det alltid är folk på promenadvägen. Dessutom är det ett trevligt urval av arter. Vi såg åtskilliga fler än de jag visade denna gång. Det är inte bara ekorren som kan äta upp och ner, det kan du också om du skulle vilja.
Hälsningar Lena
Joakim88 2020-11-23 20:07
Var det det stället som man kunde mata svanarna från handen? Du nämnde det i någon blogg tidigare :)

Hehe det skulle inte förvåna mig men vet inte hur huvudet skulle må :)
Svar från Lena Holm 2020-11-23 21:00
Ja, jag matade några av svanungarna och en vuxen svan med små smakbitar denna gång. De tar fint ur handen. Jag har sett små barn mata de två vuxna svanarna här.
Hälsningar Lena
Men den är ju fulsöt stackarn tur den fick lite gott.
Skrake är ju för cool och badande koltrasten
Det var en nästan lika snygg matare som jag byggt å ekorren har hängt lika å gjort brädan som ett u så den når mer å bättre.
Mysig dag
Svar från Lena Holm 2020-11-23 21:02
Tack Nini,
ja visst är den stilig ändå, trots sina färger. Den badande koltrasten var så fin för det satt där det var mörkt men lite sol sipprade ändå in. Skraken simmade förbi väldigt nära och jag kunde inte motstå att ta några bilder.
Hälsningar Lena
Vilka skarpa och härliga bilder..inte minst på den surmulne HägerJultomten ;)
Mvh/Gunte..
Svar från Lena Holm 2020-11-23 21:04
Tack Gunte,
jag har nog glömt hur skarpt och krispigt det kan bli om man kan hålla sej runt ISO 1000 eller lägre. Det var betydligt ljusare denna dag än någon annan då jag varit ute.
Hälsningar Lena
Oj vilka fina bilder och skärpan är verkligen topp!
Svar från Lena Holm 2020-11-23 21:04
Tack Dan,
det finns ju möjlighet att få lite skarpa bilder om man inte måste ha ISO 5000. Det var trots allt lite mer ljus denna dag.
Hälsningar Lena
Hägern, koltrasten och den sista ekorren vinner idag :-)
Otroligt bra skärpa i alla bilderna.
Svar från Lena Holm 2020-11-23 21:07
Tack Bengt,
för en gångs skull var det lite mer ljus och jag kunde gå ner till ISO 1000 på en del bilder. Dessutom kommer man nära fåglar och ekorrar här för de är så vana vid folk. Man behöver inte beskära så mycket.
Hälsningar Lena
Hej Lena H.
Flotte fotos - alle sammen.
Hvis jeg skal pege på et par favoritter, bliver det Fiskehejren og Spætten.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2020-11-23 21:08
Tack Erik,
tänk vad lite ljusare väder kan göra, det var en fin promenad och hägrarna är alltid roliga att fota. De ser så personliga ut.
Hälsningar Lena
Fina bilder, hybriden kanske skulle vilja följa med er hem? Fina bilder med matningen. Storskrake är ju för roliga när de fiskar. Hägern ser så trött ut som de brukar, att den har stått där i 50 år och dammat. Fina närbilder du fått på både fåglar och ekorrar
Svar från Lena Holm 2020-11-24 07:44
Tack Peter,
hybriden har väl inte så många kompisar så den följer nog med vem som helst :-) Hägrarna ser alltid ut som gamla gubbar i överrock och de kan stå stilla hur länge som helst. Det fina med denna storskrake var ju att den inte var blöt och visade upp sin eleganta frisyr. Men jag håller med om att de har en kul fisketeknik.
Hälsningar Lena
Hörde talas om Råstasjön långt före FS-tiden. Men har aldrig varit där. Verkar finnas mycket fågel som är van med människor. Hägern är väldigt fin där den står på ett ben. Ser lite bekymrad ut.
Sten
Svar från Lena Holm 2020-11-24 07:48
Tack Sten,
det här är ett toppenställe och det har nu blivit Naturreservat så det får förhoppningsvis vara kvar. Det var guidad fågelvandring där i söndags. Det är mycket olika arter och jag visade bara en bråkdel av vad vi såg. Man kan dessutom åka pendeltåg dit (i normlara fall när man törs åka pendeltåg). När det fryser på och hägrarna samlas kommer många dit för att fota dem. De är ju normalt väldigt skygga men här kommer man väldigt nära.
Hälsningar Lena
Bra bilder! Ja, lite högre ISO ska man inte vara rädd för när det nu är den mörka årstiden.. vad är allternativet? Sluta fota och istället stanna hemma.. Nä, det är bara att fota ändå, och jobba lite mer med RAW-filerna.. Det fungerar bra även med en APS-C kamera som jag oftast fotar med! Tog en promenad runt Isbladskärret på Djurgården idag, men kom iväg för sent så att det precis hann mulna när jag var där.. viss liten isbildning låg kvar på vattenytan, och konstigt nog så fanns det säkert 15 Hägrar som stod där och kurade.. lite märkligt att dom fanns där nu! Det känner jag inte igen sen tidigare år..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2020-11-24 07:41
Tack JAn,
jag drar upp ISO och fotar, just denna dag var det dock lite mer ljus och då blev det finare bilder. VI diskuterade var hägrarna håller hus för de har inte anlänt vid Råstasjön än. VI såg några stycken men det brukar kunna vara mängder. De har inte börjat med någon matning ännu så det bidrar väl. En del är alltså kvar vid Isbladskärret.
Hälsningar Lena
Jättefin serie och många olika motiv. Hybriden är ingen skygg ödemarksfågel precis......Gillar också storskraken extra, och koltrasten, ock ekorren.....Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2020-11-24 07:50
Tack Björn,
här finns alltid tacksamt mycket motiv och ofta inom ett bra avstånd. Har man med sej lite godsaker kan man fota fåglar med normalobjektiv eller t o m vidvinkel.
Hälsningar Lena
Många fina bilder här. Favoriter blir hägern, koltrasterna, småskrakehonon , den första ekorren och den sista.

Hälsningar Jörgen
Många fina bilder. Kul med så många fåglar och ekorrar. Är sannolikt flera. Ser i alla fall välmående ut.
Minns att gässen var väldigt orädda när vi var dit.
Finns det fortfarande vattenrall där?

/Lena 🙂
Trevliga bilder från Råstasjön :)
Trevligt ställe, finns alltid något roligt att fota om man går runt sjön.
Mvh
Fredrik