En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Finbesök i restaurangen

Jag jobbade hemifrån idag och när jag kom ut i köket för att koka tevatten satt den här näpna filuren utanför. Jag rusade iväg och hämtade kameran som låg i mitt arbetsrum med fågelobjektivet på. 

Det var ett helt gäng med stjärtmesar som pickade i sej av talgblocket. Det är ju inte så snyggt med nätet, men för att hålla fåglarna säkra från katterna och bevara talgblocket till de minsta, så fungerar det utmärkt. Här kan man ser sju stjärtmesar och det var minst en till på baksidan. De samsas utan vidare med blåmesar.

Plötslig flög alla iväg runt huset. Jag sprang upp för trappen och genom balkongdörrens glas i sovrummet fick jag syn på flera i syrenträden. De sätter sej ju inte alltid på de bästa ställena. Kunde ändå inte låta bli att visa denna. 

Alla små grenar på träden är hopplöst i vägen, men när den sträckte lite på sej blev det mycket bättre. 

Här var det lite lättare att fånga ett porträtt då den kikade fram. De rör sej ständigt och det är tur att man lätt kan slänga alla misslyckade bilder.

Äntligen en som satte sej på en av de bättre grenarna. Den sitter bara några meter i från mej, men det är ju en glasdörr mellan...

Ibland var det t o m två fåglar med i bildfältet. Men jag hade fullt upp med att få skärpa på en individ så att den andra kom med i bakgrunden är inte min förtjänst.

En annan för oss ovanlig gäst som plötsligt dykt upp i kylan är den här björktrasten. Jag tror det är samma individ som kommer varje dag. 

Den slår sej ner och frossar i sej minst en äppelhalva, gärna två. Hittills har koltrastarna inte utmanat den vad jag hunnit med att se. Om jag kommer till köket en timme senare är den ofta kvar på samma ställe. Stjärtmesarna stannade ca 10 minuter och gjorde tre besök i talgblocket, sedan drog de. Vilket var tur för jag hade inte tid att sitta där och spana efter dem.

Annars är det blåmesen som vill ha en fruktstund mellan talgmåltiderna och fröna.

Hacke bryr sej inte ett dugg om äpplena. Här sitter den och spanar på talgblocket. När det verkar lugnt tränger den sej in genom plastnätet och hackar i sej en stor portion. Vi har ett par som kommer flera gånger om dagen. De ser roliga ut för nätmaskorna är i minsta laget. Småfåglarna flyger förstås obehindrat både in och ut.

Avrundar med ett par vackra stjärtmesar. De första jag ser i år. Vilken tur att jag jobbade hemifrån just idag. Jag erkänner också att denna bild är ett montage. Två skarpa stjärtmesar på samma bild har jag inte lyckats med ännu, även om det fanns ögonblick då det satt två stycken på denna pinne i minst en halv sekund.

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-02-10 17:22 | Läst 1211 ggr. | Permalink

"Men visst hade du beställt hem Stjärtmesar, lagom till du skulle jobba hemma???😊 Jättefina ulliga bulliga små fåglar...har nog inte sett sådana förut, vad jag vet. Och fina bilder förstås!"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Grattis Lena det var roligt att du var på rätt plats med fågelgluggen och det verkar som man skall ha lite tur också. Det blev många fina bilder på Stjärtmesarna och även på några andra mer eller mindre sällsynta gäster.
Ha det gott /Stig
Svar från Lena Holm 2021-02-10 19:05
Tack Stig,
för att se dessa är det mycket tur iblandat, åtminstone hos oss. Vi brukar se dem två eller tre gånger om året, oftast vintertid, men jag tror att de kommer oftare men då är vi inte hemma eller så hinner vi inte se dem för vi är inte i köket där man ser matningen bäst.
Hälsningar Lena
Grattis, och en sådan fin avslutning. Stjärtmesarna är ju så fina och har ett sådant vackert tjatter. Du fick ju många fina bilder genom dörren, bra att ha kameran i beredskap. Stjärtmesar ser jag alldeles för sällan, men det brukar faktiskt vara nu på vintern som de kan titta fram, så man ska väl inte ge upp . Även de andra fåglarna vid matningen blev bra
Svar från Lena Holm 2021-02-10 19:07
Tak Peter,
stjärtmesarna är speciella och ljuden känner man igen direkt, om man är utomhus. Nu såg jag dem ju inifrån. Kameran ligger nästan alltid framme på mitt stora skrivbord, oftast med fågelgluggen på. På vintern kan ju lite allt möjligt landa i matningen och det gäller att vara beredd.
Hälsningar Lena
Väldigt fina fågelbilder....önskar att jag kunde åstadkomma nåt liknande - men stjärtmesarna finns ju inte häruppe, tyvärr!
mvh
/B
Svar från Lena Holm 2021-02-10 19:09
Tack Börje,
men du har en del andra fåglar som jag inte kan se, eller väldigt sällan ser, där jag bor. Stjärtmesar piggar verkligen upp.
Hälsningar Lena
Canalog 2021-02-10 19:36
Jo det har du rätt i, Lena. Vad har du använt för objektiv för de här fågelbilderna? Långt tele antar jag...
/B
Svar från Lena Holm 2021-02-10 21:45
Jag har använt Canons 100-400 zoom på en fullformat. Bilderna är beskurna men inte sanslöst mycket. Jag står bakom fönsterglas och avståndet är inte mer än några meter till matningen eller syrenträden (de är precis utanför balkongen). Men det är ju små fåglar.
Hälsningar Lena
Canalog 2021-02-11 04:58
Tack för svaret, Lena! Bra att veta!
/B
Vilka härliga bilder på stjärtmesen Hade själv någon stjärtmes för ett tag sedan Vi har inte så många småfåglar för de är rädda för alla kaja som passa på om någon annan fågel slarvar med maten så det kommer på marken Hälsningar Gert
Svar från Lena Holm 2021-02-10 19:11
TAck Gert,
jag hade tur som hann med och såg dessa från köket. VI ser aldrig kajor i trädgårdsmatningen och det är bara enstaka skator som vågar sej ner. Jag tror att det är för tätt mellan husen och för mycket rörelse. Skatorna kan ta mat från garagetaket om vi lägger ut något där och ibland från marken t ex jordnötter. Kajorna passerar bara över huset ibland.
Hälsningar Lena
Stjärtmesarna är ju helt betagande söta med sina pepparkaksögon och duniga runda kroppar! Många fina bilder, inte minste den där du har en gren framför ansiktet men ändå får ögonen skarpa! Roligt att ni har så mkt matgäster, ser ut att vara bra omväxling. Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2021-02-11 19:57
Tack Björn,
det är 90% blåmes, talgoxe och koltrast. Ibland är det 15 koltrastar som vaktar allt utom talgblocket som de inte kommer åt. Stjärtmesar är fingäster som vi ser väldigt sällan. Det blir alltid en glad överraskning när de plötsligt dyker upp. De kan mycket väl ha varit på besök även idag men då var jag på jobbet.
Hälsningar Lena
Vilken bra dag, hur söta som helst. Särskilt den som gömmer sig bakom grenen.
Riktigt fina bilder som vanligt.
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2021-02-11 19:59
Tack Bengt,
jag tyckte den som gömde sej var väldigt söt fast den nog inte är riktigt skarp. Det är väldigt uppiggande med 10 minuter stjärtmes :-) Helt OK att gå tillbaka till jobbdatorn efter det.
Hälsningar Lena
Wow vad kul..äntligen å fina bilder även montaget. Jobba hemma är bra ibland
Har inte sett dom än här men vet ju att de finns :)
Svar från Lena Holm 2021-02-11 20:00
Tack Nini,
det är så snabba att det är en ren lyckträff om man hinner se att de är på besök. De brukar kunna dyka upp några dagar i rad om det är kallt, men idag var jag på jobbet.
Hälsningar Lena
Trevligt! Stjärtmesar är väl alltid en av de gäster man helst vill ha på en matning! Bra att ha kameran något så när beredd.. Själv har jag mina 3 kameror hängande straxt innanför balkongdörren, med olika bestyckning, men oftast hinner jag inte ändå.. det är sällan en spännande fågel blir sittande straxt utanför, oftast är det en rovis som svischar förbi.. Har i vinter 'missat' 1 Havsörn och kanske 5 Duvhökar och likaså säkert 5 Sparvhökar.. det får man leva med!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2021-02-11 20:03
Tack Jan,
när man har en matning hinner jag ofta hämta kameran om den ligger i arbetsrummet med rätt glugg. Fåglar som äter stannar ju lite längre än rovfåglar som flyger förbi, även om stjärtmesarna är väldigt snabba av sej. Första besöket fick jag inga bilder från mer än i nätburen. Men de kom tillbaka och då var jag på plats med kameran.
Hälsningar Lena
Underbara bilder, Lena! Och stjärtmesar är speciellt gulliga! Mvh Wolfgang
Svar från Lena Holm 2021-02-11 20:04
Tack Wolfgang,
just stjärtmesar är speciellt gulliga. Det är väl de vackra ögonen och runda små kropparna som gör det.
Hälsningar Lena
Härligt se för här är inga fåglar nu. En koltrast ser jag någon gång annars
har skatorna och kajorna inte varit synliga på länge.
Den är så näpen den där lilla mesen.
Ha det gott
Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2021-02-11 20:06
Tack Gun-Inger,
det här är sannerligen en näpen lite fågel och jag blir så glad när den dyker upp. Vi får se om den kommer fler gånger. Jag har varit på jobbet idag men snart är det ju helg och då kan jag spana efter dem igen.
Hälsningar Lena
Men visst hade du beställt hem Stjärtmesar, lagom till du skulle jobba hemma???😊
Jättefina ulliga bulliga små fåglar...har nog inte sett sådana förut, vad jag vet.
Och fina bilder förstås!
Svar från Lena Holm 2021-02-11 20:08
Tack Lena,
om man är ute hör man dem på lång väg. De kvittrar hela tiden. Det är ofta ett helt gäng, en familj. Visst var det en önskan att de skulle dyka upp till slut när jag var hemma men jag blev ändå väldigt överraskad när de plötsligt satt där :-)
Hälsningar Lena
Vilka superhärliga bilder och sån skärpa det är i dom Lena, vackert! //Per
Svar från Lena Holm 2021-02-11 20:10
Tack Per,
med tanke på att det är bilder tagna genom ett treglasfönster är jag förvånad att det blir så pass bra. Man tappar i kontrast och en del ljus, men det går att fixa till en del i LR.
Hälsningar Lena
Förstod direkt vilka du hade haft besök av när jag läste titeln :-)
Visst blir man lycklig bara av att titta på dom.
Så fina bilder du fick med tanke på "omständigheterna".
När dom var som flitigast med att besöka mig för ett par år sedan så strök jag smör på grenarna där jag ville att dom skulle sätta sig. Lyckades ofta väldigt bra. Men under den perioden så var dom väldigt trogna, kom ofta och kvittrade när jag kom hem från jobbet.
Ett tips som du kan testa, om dom hinner dit före blåmesarna :-)
ing-marie
Svar från Lena Holm 2021-02-11 20:12
Tack Ing-Marie,
det här är småfåglar som man verkligen blir glad av. Jag ska testa med smör i helgen då jag är hemma. Ibland kommer de några dagar efter varann om det är kallt, men idag var jag på jobbet och har inte en aning om de varit på besök.
Hälsningar Lena
Jättekul att med stjärtmesarna! Vilken tur att du hade rätt kombination inom räckhåll. De blev fina bilder på dem och de andra fågelbordsgästerna. Jag såg vinterns första stjärtmesar häromdagen när jag var ute på en kort lunchpromenad. Utan kamera kan tilläggas. Stod istället och njöt av dessa små underbara fåglar. De har tillhört mina favoritfåglar sedan jag första gången såg dem för mer än 40 år sedan. Alltid lika roligt att se dem.

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2021-02-11 20:15
Tack Jörgen,
jag har ett väldigt stort skrivbord och där ligger nästan alltid en kamera. Ofta är det 100-400 som sitter på under vintern då vi har matning utanför både kök och vardagsrumsfönster, samt att de ibland sitter i syrenen som jag ser från sovrummet. Det här är fåglar som man alltid blir glad av att få se.
Hälsningar Lena
Skulle gärna byta ut några Pilfinkar mot Stjärtmesar en stund..Du fick fångat flera fina bilder på dom här.
Gul och grattis till dom.
Mvh/Gunte..
Svar från Lena Holm 2021-02-12 16:43
Tack Gunte,
det var en härlig stund och jag gick springa mellan olika fönster samt en trappa upp för att hålla koll på dem. Vi har bara enstaka pilfinkar. Hos oss dominerar blåmes, talgoxe och koltrast.
Hälsningar Lena