En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Det här med hybrider...

Jag ville förstås kolla hur min favorithybrid har det i kylan när vi var vid Råstasjön i helgen. Den var inte där den brukade vara och jag har inte sett den de senaste två gångerna jag varit där, så jag började bli lite orolig. Däremot hade det tillkommit några andra gäss och vad säger ni om denna? Finns det någon gåsart som ser ut så här?

Här är en till. Det är inte samma individ. I bakgrunden kan jag hålla med om att det är en grågås, men de här var mindre.

Här är en av dem bakom ryggen på paret med barnet. Någon/några har också sett till att även gäss, änder och sothöns har fått något att äta förutom en ojämn tillgång på brödbitar och smulor. Det är en väldigt liten öppen pöl för så många fåglar och det är antagligen helt rent på vad som nu kan tänkas finnas i det vattnet att äta. Gräsmattorna är dessutom översnöade. 

 

Här har vi en annan variant. Jag kan tänka mej att grågås x kanadagås kan bli lite olika beroende på vilken art som är mamma eller pappa. Helt omöjligt att veta när det gäller vilda fåglar förstås. Min hybrid var inte där.

Vi fortsatte runt Lötsjön och hittade den här. Tyvärr så blev det vita helt utbränt i den starka solljuset. Enligt bilder på nätet skulle det kunna vara vitkindad gås x fjällgås. Den var lite större än en vitkindad gås men inte så stor som kanadagässen.  

Sjätte juni 2014 tog jag den här bilden vid Råstasjön. Jag hade sett paret en gång tidigare och de hade nu blivit av med en unge. Men de andra tre hade växt på sej, om än lite ojämnt. De traskade på som om promenadvägen var deras, joggare fick väja.

Våren 2015 mötte jag den här pampiga gåsen på samma promenadväg. Visst känner ni igen den? 

Jag tror i alla fall att det är "min hybrid" och till slut så hittade vi den i andra änden av Råstasjön. Där finns det en väldigt liten pöl med öppet vatten och ett mindre gäng gräsänder. Hybriden skulle alltså kunna vara sju år gammal.

Den såg ut att må bra och även här hade någon lagt ut mat i form av spannmål och sallad. 

Den var nog inte så hungrig med kom ändå fram och smakade på vår nöt och fröblandning. 

När vi satt där med hybriden landade en rödhake nästan lika nära. Den ville förstås också ha frön och nötter. Den här har nog två föräldrar som är rödhakar och jag har inte en aning om de hybridiserar med någon annan art. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-02-15 19:49 | Läst 3477 ggr. | Permalink

"Intressant med denna hybridanalysering. Vore ju fantastiskt om det skulle vara samma hybrid nu som då, tror du då att den har varit där hela tiden eller är det en plats där den har sitt vinterbohag? Och en fin rödhake på slutet"


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Spännande med de olika varianterna. Jag har inte varit vid Råstasjön på ett tag, men det kan nog bli en utflykt dit snart. Lagom långt att köra och fina promenader.
Mvh
Bengt
Svar från Lena Holm 2021-02-16 19:42
Tack Bengt,
dessutom är det lätt att parkera. Så långt som ni brukar gå får ni ta ett par varv runt både Råstasjön och Lötsjön. Det finns en del att se förutom fåglarna. Mycket människor i rörelse.
Hälsningar Lena
Den amerikanske ambassadören Richard Cunningham Patterson förklarade sitt resonemang på följande sätt:

” Suppose you see a bird walking around in a farm yard. This bird has no label that says 'duck'. But the bird certainly looks like a duck. Also, he goes to the pond and you notice that he swims like a duck. Then he opens his beak and quacks like a duck. Well, by this time you have probably reached the conclusion that the bird is a duck, whether he's wearing a label or not.

Jag vet inte om det gäller även gäss :-)

Fina bilder, men favorit är den 6:e. Hälsningar Wolfgang
Svar från Lena Holm 2021-02-16 19:46
Tack Wolfgang,
sjätte bilden gillar jag också och det finns en variant där de möter en löpare som viker undan.

Jag antar att Cunningham Patterson inte hade någon härmtrast i trädgården. De kan tydligen härma ljudet av upp till 200 andra fågelarter. Hur de nu kan komma ihåg alla dessa "melodier"?

Hälsningar Lena
Trevlig berättelse! / Mats
Svar från Lena Holm 2021-02-16 19:47
Tack Mats,
jag tror i alla fall att det är samma hybrid, den trivs här vid Råstasjön helt enkelt.
Hälsningar Lena
Du kan mycket om fåglar du.
Jag äslkar alla sorters fåglar men fotograferar inte
Svar från Lena Holm 2021-02-16 19:49
Tack Gun-Inger,
just dessa stora fåglar mitt i en park behöver man ju inte vara fågelfotograf för att ta lite bilder på. Om man ignorerar dem brukar alltid någon komma fram och dra i jackan lite...bara för att visa att den finns och gärna vill ha något.
Hälsningar Lena
Jag kan inget om gäss eller deras blandning men väldigt trevlig läsning var det med många fina bilder.
Gillar bilden med människorna som matar dem där. Skillnad på stadsgäss och lantisgäss kan jag ju lova dig ;)

Junibilden där, är det pappa kanadagås, mamma grågås och deras ungar? fint iaf :)

Rödhaken är ändå favorit bilden, fin liten fågel.
Svar från Lena Holm 2021-02-16 19:53
Tack Joakim,
rödhaken landade så nära att jag knappt kunde tro att det var sant. Jag fick också sätta mej på huk och ta bilder utan att den flög. Den var nog hungrig.
Hos både kanadagäss och grågäss är ser könen likadana ut och man kan möjligen se skillnad på storleken inom ett par. När det är ett blandad par som här går ju inte det. Kanske tror man att kanadagåsen är pappa för den är så reslig och går sist men jag har inte en aning.
Hälsningar Lena
Intressant med denna hybridanalysering. Vore ju fantastiskt om det skulle vara samma hybrid nu som då, tror du då att den har varit där hela tiden eller är det en plats där den har sitt vinterbohag? Och en fin rödhake på slutet
Svar från Lena Holm 2021-02-16 20:00
Tack Peter,
jag tror att hybriden brukar flytta på vintern men att den blev kvar förra vintern och i år också, trots att det blev lite väl kallt efter jul. Jag har någon enstaka sommarbild i arkivet på en hybrid på samma plats, men den är inte taggad och jag hittade den inte.
Rödhaken var ju bedårande och antagligen väldigt hungrig.
Hälsningar Lena
Kul om det är samma hybrid som är på plats igen.
Många korsningar verkar det bli.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2021-02-16 20:03
Tack Johnny,
jag har en kollega från Nederländerna och där hade man inventerat gåshybrider och sett att det var ca 1.5 % kanadagås X grågåshybrider i några stora flockar. Jag kan dock inte hitta några uppgifter på om de kan få fertil avkomma. Jag tror i alla fall att det är samma hybrid :-) Titta på ögonen och teckningen på huvudet.
Hälsningar Lena
Intressant med gässens hybridisering. Jag har sett några olika här nere också. Skulle tippa på att den första bilden visar en hybrid mellan vitkindad gås och grågås.

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2021-02-16 20:04
Tack Jörgen,
ditt förslag är nog fullt möjligt. Det fanns fler varianter just denna helg så en del fåglar har tillkommit de senaste veckorna. Kanske de förstått att det finns viss tillgång på mat här ändå.
Hälsingar Lena
Jag har inte full koll på gåsarter, men det har förstås du! Kul att se och jag tycker mig se personligheter bland dem, men det är kanske jag som inbillar mig.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2021-02-16 20:07
Tack Bjarne,
jag kan några av de vanligaste gåsarterna, men en del är lite knepiga att skilja åt och jag är långt ifrån expert. Det är stora fåglar ochnär de rör sej så här runt människor så kan man nog se en del personligheter. Min favorithybrid har absolut stor personlighet :-)
Hälsningar Lena