En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Edinburgh en midsommarhelg, vad händer då?

På midsommaraftons morgon åkte vi från Archway till King's Cross och gick vidare upp till tågstationen. 

Här har man byggt nytt bredvid gammalt. Den första stationen byggdes 1851-52 och mycket har hänt sedan dess. Den senaste till- och ombyggnaden med bl a den halvmånformade ankomst/avgångshallen, vars tak vilar på en stålkonstruktion likt en gigantiskt basketkorg, blev klar i mars 2012. 

Vi klev ombord på ett snabbtåg till Edinburgh som skulle ta oss dit på fyra timmar och 20 minuter. Antagligen det snabbaste och smidigaste sättet att ta sej mellan dessa två städer. Ibland kan även jag frestas att ta en selfie och jag hade ju drygt fyra timmar på mej att få till en bild.

Jag hade fönsterplatsen och när utsikten började se ut så här....

...och det sedan också dök upp får och stenmurar, hade vi inte långt kvar. Vi hade också nyligen passerat skylten som annonserade att vi var i Skottland. Några av er kanske minns att jag visade bilder från Skottland från ungefär den här tiden förra året. Vad skulle vi då hit igen för? 

Vi kom till Edinburgh på midsommarafton förra året och jag såg de stora anslagen för Royal Highland Show, som alltid går från torsdag till söndag denna helg. Tyvärr gick det inte att få biljetter och jag blev så besviken. Under doktorandtiden på 90-talet jobbade jag i perioder i Skottland (Dundee School of Technology) och med en husdjursagronomexamen i botten var det givet att besöka en och annan lantbruksutställning. Royal highland show var förstås den största och häftigaste. Jag ville gärna uppleva det igen och vi hade därför, i god tid, skaffat biljetter till både lördag och söndag av 2024 års show. 

 

En sån här tillställning kan närmast beskrivas som en hyllning till all form av agrikultur i landet (med viss fokus på Skottland förstås) och just denna show har funnits i olika format och på olika platser i Skottland sedan 1822. Den svenska motsvarigheten Elmia startade lite blygsamt i början av 1960 och har aldrig kommit i närheten av detta. Evenemanget drar över 200 000 besökare under de fyra dagar det pågår och här kan man se allt som har med lantbruk att göra, men största fokus har djuren.

Under torsdag och fredag sker bedömning av alla olika lantbruksdjur från pygmegetter och minishetlandsponny till de största köttdjursraserna och de gigantiska Clydesdalehästarna. Tjuren på bilden är en Charolais. Under lördag och söndag sker olika specialtävlingar, hästhoppning, körning, final i fårklippning, hovslageri mm mm. Dessutom visas alla vinnare i en nötdjursparad, en hästparad och diverse utställningar, lantbruksmaskiner så långt ögat når, god mat och t o m matlagningsevent. 

Det är ett mycket välorganiserat arrangemang men med så många stora djur på plats, varav en ansenlig andel fullvuxna hingstar och tjurar, och sådana mängder med människor, uppstår förstås en del oväntade händelser. Allt vi såg löste sej dock med hjälp av rådiga och mycket vana djurägare. Dessa djur är också vana att visas upp, för det finns hundratals mindre lantbruksutställningar i hela landet och jag antar att det krävs att man vunnit på andra platser för att kvalificera sej hit.

 

Jag skulle kunna göra många blogginlägg från denna helg men jag ska begränsa mej till ett par eller så, för det här är något som jag är mycket intresserad av både professionellt och privat. På bilden är det en särdeles fin miniatyråsna, en ras som mer faller under benämningen "garden ornamentals" än ett arbetsdjur (fast den kan dra små vagnar).

Jag ska visa bilder från några av de lite mer annorlunda tävlingarna än hästhoppning, även om det också är spännande...

...och jag ska ge er ett inlägg med bilder från vad som sker "bakom kulisserna", där bl a nötkreaturen och vagnshästarna fixas till. Då kommer jag också att berätta varför det finns saffransgula får. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2024-06-29 10:46 | Läst 517 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Intressant att ”vara med”, den enda lantbruk/djur-marknad som jag känner till är den i Roskilde, iaf förr var den ganska stor Elmia kopplar jag ihop med bilar och husvagnar. Mest spännande tycker jag fåren på slutet var, kanske färgar man ullen redan på fåret?
Svar från Lena Holm 2024-06-29 19:38
Tack Peter,
Erik har skrivit om den i Roskilde och jag måste nog kolla upp den. Danmark är ju närmare och de kanske har mer tradition att visa djur än vi har i Sverige. Elmia lantbruk har haft stort fokus på maskiner men det har kommit mer och mer djur på sistone. Jag har förstås kollegor som är där och presenterar, alltså skulle jag kunna åka i tjänsten, men det går inte att jämföra med en helg på en sån här show. Det kommer mer om fåren.
Hälsningar Lena
Hmm, öronen på de där fåren ser inte heller ut som "standardfår"...
Svar från Lena Holm 2024-06-29 19:39
Hej Martin,
fårrasen heter Border Leicester och har sådana öron, men de är normalt vita över hela kroppen.
Hälsningar Lena
Att åka tåg i Skottland kan ibland bli utan utsikt, på många ställen känns det som de grävt ner banvallen med höga vallar och häckar, men på den här sträckan fick du tydligen utsikt både ut och uppåt.
Trevligt att få se från de I svenska ögon lite annorlunda midsommaraktiviteter. Vi skulle också ha tillbringat midsommar och varit kvar än i Skottland. Fast då I Aberdeentrakten och Shetlandsöarna, men våra resor verkar som om de numera är avbokningar än bokningar. Men även Sverige är fint nu (surt sa räven 😏).
Ska bli trevligt att följa och se dina bilder från den här lantbruksmässan.
Svar från Lena Holm 2024-06-29 21:03
Tack Margareta,
vi har hittills bara åkt med detta tåg och Caledonian sleeper förra året, som ju till största delen var ett nattåg. Annars tycker vi att det ger större frihet att köra bil, men man kan ju kombinera de båda transportmedlen. Vilken otur att ni inte kom iväg på er resa och jag har förstått att ni har drabbats av inställda äventyr mer än en gång. Hoppas ni kan komma iväg på något senare i sommar. Nu kommer vi mest att vara hemma på sommarsemestern och sedan göra en vecka i Norge i september (för att dyka).
Hälsningar Lena
Det verkar vara en riktig intressant utställning. Jag vill verkligen veta varför fåren är gula, väntar med spänning. Hälsningar! Mari
Svar från Lena Holm 2024-06-29 20:52
Tack Mari,
det är bara att hålla utkik efter bloggarna. Det kommer nog en om hästar först (tror jag) men sedan avslöjar jag nog hemligheten bakom de gula fåren.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Det är en riktig resa du är på där. Intressant och jag gillar ämnet. Här i Roskilde tog vi för många år sedan över det stora "Dyrskue" på Bellahøj. Det har dock gått några år sedan jag var där sist. Det är på samma plats som den årliga "Roskildefestivalen" hålls.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2024-06-29 20:58
Tack Erik,
jag ska kolla upp evenemanget i Roskilde, det är trots allt närmare än Skottland och jag gillar att se våra husdjur visas upp i den här andan. Det kommer mer bilder från denna tillställning, både på produktionsdjur och sällskapsdjur.
Hälsningar Lena
Intressant, och jag ser fram mot fortsättningen!
Svar från Lena Holm 2024-06-30 17:03
Tack Sten,
det kommer mer inom kort.
Hälsningar Lena
Förstår att detta är något som passar dig att besöka.
Tjuren på tredje bilden skulle man ju inte vilja möta om man genade genom en hage.
Fåret som står upp ser ut att vara en blandning av kanin.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2024-06-30 17:06
Tack Ing-Marie,
jag tror inte att det skulle vara något större problem att möta den tjuren. Den är van att vara på shower och hanteras av människor. Den är mycket lugn. De djur som ibland betedde sej bångstyrigt var ungdjur, mer oberäkneliga och betydligt lättare. Det är lite kanin över den fårrasen, men de ska se ut så där :-)
Hälsningar Lena
imse 59 2024-06-30 17:13
Ha, att den som var på bild nummer tre inte är farlig, det fattar jag ju :-) Men du fattade att jag menade bild 8 :-)
( räknade lite galet där )
Vilken häftig samling djur! Måste vara ett upplevelse att se. Det ser ut som ett besök på King's Cross kan vara något vid nästa londonbesök. Plus också för den häftiga selfien!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2024-06-30 17:10
Tack Bjarne,
Det här är ett mycket litet axplock av djuren vi såg. Tågstationen vid Kings Cross var rätt häftig och det fanns fler detaljer som jag inte dokumenterade. Du kan också beskåda "ingången" till plattform 9 3/4, mellan plattformarna 9 och 10. Där står folk och köar för att ta en bild av en vägg med delar av en bagagevagn.
Hälsningar Lena