Reflektioner och upplevelser
En utflykt, ut ur staden
Vi har klivit av bussen som klättrade upp för backarna åt oss, och går sista biten till fots, vattenflaskorna åker fram med jämna mellanrum och jag trivs bäst i skuggan, men den var det snålt med.
.
Vi bryr oss inte om stoppskylten utan fortsätter in på området.
Där finns de, kommunisttidens gamla monument. Tidigare fanns de nere i stan.
Det var varmt och ljuset var hemskt, så varken jag eller lillkameran trivdes särskilt bra här.
.
.
Sedan tog vi oss ner till staden igen, med hjälp av en annan buss och här står vi i Pest medan Buda är lite suddigt i bakgrunden
Jag borde ha känt igen mig, eller... och lite till
... men det var först när jag kom hit som jag säkert kunde säga att jag kände igen mig och säkert visste att jag varit här förr.
Saluhallen i Budapest låg på sin rätta plats och det gamla universitetshuset bredvid (sticker in lite grand i bilden). Innan dess hade staden känts främmande, fast vi gått på ställen där jag vet att jag gått förut, men där verkligheten inte såg ut som mina minnen. Hade staden ändrats så mycket?
Redan när vi började gå över bron anade jag vad som väntade på andra sidan Donau
Ett eldorado om man gillar ungerska korvar.
.
Här någonstans insåg jag att jag skulle sluta att försöka känna igen mig och istället acceptera nuet och tiden och glömskan. Det gjorde upplevelserna behagligare och seghjärnan började anpassa sig. Jag glömde hela tiden bort hur länge sedan jag var var här eller tänkte inte på det. Det var ju bara 37 år , men för mig i nutid, eftersom jag varit med om det. Jag gjorde då en liknelse och förlade de de trettiosju åren till historisk tid, t.ex. med start 1910. Då skulle de båda världskrigen med god marginal rymmas. Då insåg jag hur lång tid som förflutit sedan jag var här förra gången.
Där vi bodde den här gången.
Fast några trappor upp.
Fina gamla golv och fina räcken.
Vägen ut på sta´n
Utsikten från vårt rum.
Städer med vatten kan ju vara trevliga, så kanske skulle vi välja sådana
I våras bloggade jag om att Uppsala är en fotovänlig stad, bland annat för att det rinner vatten genom stan (Fyrisån alltså). Kanske skulle vi välja städer med vatten, för vår tågluffartripp? En sådan åkte jag och några kompisar till 1979. några tågluffade genom Västeuropa, men vi som var för gamla åkte nattåg genom Östtyskland och Tjeckoslovakien. Det var då sovvagnen knappast kunde kallas sovvagn, eftersom vi inte fick sova så mycket.
Först kom konduktören när vi lagom hunnit somna och han skulle se på biljetterna, bankade rejält på dörren innan han öppnade den med en smäll och sedan lyste oss i ögonen med sin stora lykta. Och hans följeslagare höll stenkoll på honom:
--Biljetter! Pass! Visum!
När vi lagom somnat in igen,upprepades det det:
Biljetter! Pass! Visum!
Passkontrollanten, med sin kontrollant! Men han skulle också undersöka om vi gömt något under sängarna eller innanför innertaket.
Sedan då? Tredje gången gillt! Tullkontrollanten med släptåg. Han skulle räkna pengarna också.
Och så passerade vi gränsen och tjeckerna upprepade proceduren i samma tre akter. Sedan var det strax morgon. Och vi kom så småningom fram till resmålet: Budapest, en stad med vatten.
.
Nu fick Budapest bli startpunkten för vårt luffande. Och vi "fuskade" och flög dit.
Men kanske var det inte såhär vi hade tänkt oss vattnet.
.
Snarare hade vi tänkt oss det här.
Äventyret kunde börja!
Om man nu ska tågluffa hur ska man då bestämma rutten?
Mycket har ju ändrats sedan då när tågluffandet var nytt, Interrail-biljetterna har moderniserats och tågresandet och tågrutterna har ändrats. Natt-tågen till kontinenten har försvunnit. man kan inte längre sätta sig på natttåget Nobel i Stockholm och vakna upp i Tyskland vid frukostdags, ej heller kan man åka nattåg via Trelleborg och bekvämt hamna i Berlin och söderöver. båda vägarna har jag prövat en gång i tiden, med skilda upplevelser längs vägen.
Vi fick alltså ändra strategi, vad gällde planeringen. Vi vände på steken helt enkelt, och ställde oss frågan "vart vill vi åka? vilka städer vill vi se?" Och går det att få in dem i en resrutt? Det gick.
Men vi tog flyget till hjälp. Vi flög till en stad, och hem från en annan, och åkte tåg däremellan. Och var borta en månad.
Sju städer blev det om jag räknat rätt (rätta mig om jag har fel), med några övernattningar i var och en.
Jag bestämde mig för att köra med minsta möjliga fotoutrustning, så jag tog bara med min lilla Panasonic, GM5 med kitzoomen. Jag gjorde ju resan för att uppleva och för att umgås med dottern, inte för att fota, ta bra bilder eller dokumentera. Jag plåtade bara för att det var roligt just då. och för att jag vet om att jag har bilder när jag kommer hem så kan jag blogga och ha roligt en gång till.
Bilderna är från första staden.
Nu var det ett tag sedan sist i bloggen, men jag och dottern hade aldrig tågluffat, så vi tog oss en tripp. (INTRO)
Två gånger var jag tre månader för gammal att tågluffa med interrailkort. jag ä r född i början av oktober och när korten kom kunde de som var födda i januari Interraila. Tre år senare höjdes åldersgränsen för korten med tre år och åter var jag tre år för gammal. Det innebär ju inte att jag inte har åkt tåg, men då fick jag förstås köpa riktiga biljetter.
Så när dottern föreslog att vi skulle tågluffa, behövde jag inte tänka länge innan för att gilla idén, när hon kunde tänka sig att ta hand om sin Alzheimervirriga pappa.
Så vi gav oss ut på okända vägar.
En okänd gångtunnel i en främmande stad. Främmande, även om jag hade varit där förut, men på 37 år hinner mycket hända, bland annat östblockets sönderfall. Gångtunneln var jag ju tvungen att fotografera, gamal gångtunnelfotograf som jag är (eller har varit) i bloggen.
Jag bestämde mig på ett tidigt stadium, ja kanske redan innan vi åkte hemifrån, att inte försöka ta bra bilder, eller att dokumentera resan kronologiskt i följetongsform som jag gjort många gånger förut, utan bara ta bilder som var roliga att ta. Allt annat är för ansträngande för hjärnan att hantera.
Med varsin stråhatt på huvudet, gav vi oss iväg på äventyr i sommarvärmen.