Reflektioner och upplevelser
Bilder från den stora staden
När jag nu bloggat med bilder från den lilla staden måste väl också den stora staden få sin beskärda del. Men det var nu inte någon sorts rättvisemani som gav bilder från den stora staden. Det var ett helt prosaiskt besök hos tandhygienisten som gav storstadsbilder, för efter misshandeln av käften behövde jag en promenad. Och bilder. Kvadratiska. Än har jag inte släppt den formen. Och jag har fler kvar från den lilla staden.
Började lite färgstarkt.
Fortsatte med blygsam färg.
Jo det är en lätt toning i bilden.
Men sedan blev det mera färg igen.
Okej då, ni ska väl få en färgbild till...
Och en färglös.
Trött. Orkar inte skriva något vettigt, så jag låter bli och låter bilderna tala. Om de nu gör det.
Bilder från den lilla staden
Det finns vägar som leder dit.
Men jag kom inte längs den vägen. Jag kom på asfalt, fick lifta med de som hade ärende hit. Jag kom hem på samma sätt. Tack för det!
Jag vandrade runt i den lilla staden och tog bilder. Bilderna blev fortfarande kvadratiska ( jag har ju testat det ett tag) men det här var första gången jag upplevde en motivmässig begränsning med kvadrater. Det var bilder jag inte tog för jag såg att det inte skulle bli bra och det var bilder som jag tog som inte blev bra. Men jag får väl återvända med en annan inställning på kameran så jag får liggande rektanglar med mig hem. Den här gången framhärdade jag i min envishet (eller dumhet) med kvadrater.
Det Finns ju förstås hus där i den lilla staden.
Med rektangulär inställning hade mer av huset kunnat komma med.
Det finns hus där jag bott. Bakom fönstren i bottenvåningen.
.
Det finns hus där jag lagat tänderna.
Kanske var det här jag lärde mig fotografera vatten, om det inte var i fjällen jag gjorde det. Troligen var det båda ställena eftersom vattnet har så olika karaktär i parkmiljö och forsande fjällbäckar.
.
och det finns säkert mera vatten...
svartvitt: bilder ett sätt att leva? Eller bara ett uttryck.
Nu har jag ställt till det, genom att skriva rubriken innan texten är klar, ja till och med innan jag börjat skriva, ja faktiskt innan jag funderat på vad texten ska handla om. Är det vad som kallas för utmaning, att leva upp till det utlovade. Å andra sidan var det ju precis det vi blev utsatt för i skolan, när det var prov. Rubriken var given, inget mer. Jo: skrivtiden. Och så var det ett tvång, det är det inte att blogga, om man inte har ett inre tvång. För mig är det bara ett nöje att skriva, och helt oseriöst. Och nöje var det ofta i skolan också.
Svart på vitt blir det när man skriver och svartvitt kan det bli när man fotograferar.
En svartvit bild, fast mest svart förstå. Motivet är de vita stråna mot den mörka bakgrunden. Mer vitt på svart än svart på vitt, ungefär som kritan på den svarta tavlan i skolan. Tyckte det kunde passa eftersom just stråna var motivet. Jag kunde ju ha gjort bakgrunden ännu mörkare, men ville ha lite struktur kvar för att bevara känslan. Eller så är det ett uttryck, så fick jag med det ordet i texten. Ett "löfte" avklarat om vi ser rubriken som ett löfte
Men ibland handlar mitt val av svartvitt om förenkling och renodling.Inga störande färger.
Som här. Vore bilden i färg skulle alla färgerna, som nu inte finns, dra blicken till sig och minska uppmärksamheten på motivet, som ju är spelet. I alla fall tänker jag så.
Kanske ska jag läsa en tidning. Färgen lika onödig här!
.
Ibland är det bara den sköna känslan som gör att jag tar till det svartvita i bilderna.
Ibland finns känslan där redan när jag står vid motivet Ibland dyker den upp vid framkallningen i Lightroom. En skön frihet. En gång i tiden släpade jag ibland med mig två kameror, en med färg och en med s/v
Blänk, speglingar och reflexer utan förvirrande färger.
Mitt sätt att fotografera , är numera sällan att jag ger mig ut för att fotografera, däremot går, vandrar, spatserar jag ofta, och måna gånger är en kamera med, redo runt halsen eller för säkerhets skull i ryggsäcken eller en väska, redo om och när motiven dyker upp. På det viset är ju bilderna ett sätt att leva för mig.
Vatten är också fascinerande och lite lurigt för människoögat, det man ser är inte alltid vad man ser eller tror sig se, så vid vatten har jag lekt mycket med kameran.
Här är det i princip samma tankar som i den första bilden.
Allt handlar bara om vilken väg man väljer att vandra.
Fyra fyrkantiga foton från fredagens färd
Fångade första fyrkanten ungefär där jag blev avsläppt. Något sticker upp där bakom. Vad kan det vara och var kan det vara? Varför tog jag överhuvudtaget bilden? Frågorna hopar sig.
Kan det fula bli fint om solen skiner och ljuset är hårt? Eller blir det bara fruktansvärt fult?
Även det redan vackra kan vara svårt att fånga i det obeslöjade solljuset tycker jag.
Det gäller att söka vinklar. Men det är ju det som är så skojigt när man promenerar med kamera.
Jag blickade neråt.
Hade hamnat mitt i kampen om brödfödan.
Jag prövar ett svartvitt perspektiv också.
Det här är bara de första fyra från gårdagen, men den var lång och jag är trött, så det får bli ett kort inlägg till att börja med.
Broar kan överbrygga klyftor sägs det
Jag träffade på en bro i går och den hjälpte mig att överbrygga ett hinder, samtidigt som den sammanlänkade delarna i ett kluvet samhälle.
Hindret som klöv på denna plats: järnvägen.
Järnvägen, som både kan vara sammanlänkande och den stora barriären.
Här finns en bro som ser ut som en tunnel.
Och där föll ljuset fint tyckte jag.
.
Brofotgängare.