Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Ett sista farväl till Fotokungarna

Det var med vemod som jag i fredags styrde stegen mot Kocksgatan 1 på Södermalm där Fotokungen huserar. Jag visste att det skulle bli mitt sista besök hos Stockholms trevligaste fotobutik. 

Fotokungens butik ligger – snart måste jag säga låg – väldigt nära Götgatan där Fotosidan tidigare hade sin redaktion. Det blev många turar på luncherna till den lilla undanskymda butiken för att köpa ett nytt objektiv eller framkalla film. Och filmen gick att få oklippt – på så sätt gick det att spara en tia per rulle.

Det har aldrig varit dyrt att handla på Fotokungen, tvärt om. De har alltid haft som mål att ha lägst priser, även när det inte behövdes. Och ibland fick jag några extra procents rabatt som trogen kund, fast att jag inte bad om det.

Jag har aldrig hört någon tala dåligt om Fotokungen. De är med rätta kände som den trevligaste fotobutiken i Stockholm. Och inte bara det. De har alltid varit mer noga med detaljer än någon annan. Varje gång skrev de in serienumret på kvittot och kollade att det stämde med både låda och pryl. Det har jag aldrig varit med om någon annan stans.

Vad var det då som knäckte Fotokungen? Jag tror inte att det var deras egensinnighet att hålla stängt på lördagar eller att de ville vara billigast i en bransch med minimala marginaler. Nej det var hyran som höjdes med 50 procent.

Att flytta till billigare lokaler var inte heller något enkelt alternativ eftersom de bedriver filmframkallning och det kräver särskilda anpassningar. De skulle ha flyttar långt tidigare i så fall.

Det kändes tungt att kliva in i den lilla butiken, men känslan vändes snabbt. Lite som det kan vara på en begravning när man möter släktingar och vänner som man inte träffat på längre. Här stod fyra bekanta män bakom disken och allt såg ut som vanligt. Lite mer dämpad stämning, men samtidigt kära återseenden.

Man kan inte låta bli att oroa sig för herrarnas framtid, och jag förhörde mig om hur de såg på den kommande tiden. De var förvånansvärt positiva och hoppades hitta nya jobb under tiden de täcks av den statliga lönegarantin.

Knaske får vi se någon av dessa trevliga herrar i en annan fotobutik, eller säljandes något annat. Eller kanske i ett helt annat yrke.

Lycka till i livet Fotokungar!

PS. Fotokungen har även konkursutförsäljning under måndagen den 14 oktober med 50 procent på en stor del av sortimentet.

Inlagt 2024-10-13 23:48 | Läst 3134 ggr. | Permalink

"Det finns för många giriga hyresvärdar som gör stadslivet fattigare! Jag råkade tyvärr ut för samma sak. En 50% hyreshöjning var för svår att klara."


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Tråkigt att de försvinner. Jag har handlat där en hel del genom åren.
Som sagt tråkigt och att ännu en riktig fotobutik försvinner! Och med en hyreshöjning på 50 procent så kan jag förstå problemet!
Tack för fin, proffsig och trevlig service under åren!
/B
2024-10-14 06:02   Markgard
Det pratas mycket om mat och bensinpriser. Inte lika mycket om hyror. Sjuka ökningar. 50% här. Inom privata bostäder likaså. Tråkigt att läsa detta. Hoppas lokaljäveln blir outhyrd.
Där köpte jag min första digitala systemkamera med väska och andra tillbehör. Även min Instax SQ20 och all film till den i flera år. Suck. Nu får man se sig om efter en annan leverantör.
2024-10-14 09:01   Jörgen B
Mkt tråkigt att de tvingas lägga ned. Jag köpte min första kamera där i mitten på 80-talet. En institution går i graven.
Av nån anledning har jag inte handlat där förr men de var jättetrevliga och kunniga när jag var där i fredags och knep en lite onödig men fin 24/1,4 inkl serienummer och ännu en kameraväska. Önskar dem all lycka!
Otroligt tråkigt, handlade bl a jättemånga demo-ex från Canon av dem, fick alltid lite extrarabatt, precis som Magnus skrev. Kände en av personalen redan från Kungsholmsfoto-tiden, bodde mittemot. Känns trist, men hann köpa lite film i torsdags.
Stadslivet (och hela livet) blir fattigare då såna här butiker tvingas lägga ner. Pizzerior och damfriseringar i all ära men räcker inte för en levande stad.
Så ledsamt. Inte varit en storkund men köpt en del av mitt kit där. Alltid bra pris, snabb leverans och allmänt trevligt att ha att göra med butiken.
Så tråkigt. Alltid trevlig o framförallt kunnig personal, Stockholms bästa fotobutik.
Det finns för många giriga hyresvärdar som gör stadslivet fattigare! Jag råkade tyvärr ut för samma sak. En 50% hyreshöjning var för svår att klara.
Efter att ha flyttat från Stockholm, och Sverige, så bröts vår kontakt för länge sedan. Kan jag bara önska dessa mänskliga uppslagsverk och rådgivare all lycka i framtiden.