Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Skräckexempel på bildbehandling

Det här är långt ifrån okej. Den norska tidningen Adressa har tagit en bild från Scanpix och målat på svart färg för att skapa "orosmoln".

Bilden är tagen efter ett statsministermöte under Nordiska Rådets session i Köpenhamn förra veckan. För åttonde gången i rad tog jag de officiella pressbilderna under sessionen på uppdrag av Nordiska ministerrådet.

En tidningsredaktör eller redigerare försöker matcha bild med rubrik och text. I Adressas fall verkade inte bilden vara tillräckligt talande för att passa deras vinkel. Vilken bild man väljer kan helt påverka intrycket. Så här såg det ut några sekunder tidigare:


Foto: Magnus Fröderberg/norden.org (gäller samtliga bilder)

Här är den danske Scanpix-fotograf som jag tror har tagit bilden som Adressa använt. Han har säkert levererat ett antal varierande bilder. Stående, liggande, glada, allvarliga och så vidare.

Vi fotografer får komma väldigt nära statsministrarna och de andra politikerna, men vid den formella presskonferensen finns ett band uppställt för att stillbildsfotograferna inte ska gå framför TV-kamerorna.

Efter den officiella delen ställer de olika medierna egna frågor till statsministrarna som kan handla om inrikespolitiska frågor. När man får tillgång till statsministern ställer man helt enkelt frågor om allt som aktuellt, inte bara om det nordiska samarbetet.

Hon som står med en vit Iphone är Reinfeldts presschef Roberta. Hon eller någon av pressekreterarna spelar in alllt som sägs för att kunna bemöta eventuella felciteringar.

Utrikesministrarnas presskonferens hölls i en mindre lokal där alla kom närmare. Vi satt i stort sett mitt emot minstrarna. Å andra sidan var det knappt några TV-fotografer där att gå ivägen för.


Innan konferensen börjar gäller det att vitbalansera. Många kör jpeg för att kunna skicka snabbt. Jag körde råformat för första gången efter att ha utarbetat ett snabbt arbetsflöde.

Som officiell fotograf har jag större access än den övriga pressen vilket kan ge bättre bilder. Så här såg det ut efter ett statsministermöte när Jens Stoltenberg och Maud Olofsson rök ihop.

Jag får också fotografera inne bland parlamentarikerna i plenum (Folketingssalen) och inte bara från pressläktaren. Och det ger ju givetvis bättre bilder. Bilderna på när politikerna talar i talarstolen tar jag med en 500/4. Jag bevakar särskilt nytillkomna politiker.


Danmarks nya statsminister


Norges utrikesminister med sin nya finska kollega.

Den här bilden blev årets bästa. Den illustruerar att Jens Stoltenberg hamnade mest i strålkastarljuset efter sommarens tragiska händelser.

Inlagt 2011-11-10 12:44 | Läst 21774 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Att en del redigerare aldrig lär sig att inte peta på bilderna... Jag har också råkat ut för redigerare som har lagt till och dragit ifrån i mina bilder trots att jag uttryckligen har sagt till om att de inte får förvanska bilderna... Jag har även med sådan info i EXIF-filen men det läser dom aldrig...
//Chasid
Det verkar finnas begåvningar överallt! ;) :)
Snart kommer väl pratbubblor också! :)
/B
Martman 2011-11-17 13:53
Ramlade över en pratbubbla i dag...
http://na.se/nyheter/2.2212/1.1438015-carl-jan-asatande-faglar-hor-inte-hemma-pa-menyn

Det är inte i klass med Adressas klavertramp, men fult är det och seriositeten försvinner.

/M
Intressant blogg/artikel!

Bra bilder därtill som ger en bra bild av hur det kan vara.

Gillar de tre sista bilderna skarpt!

Mvh, Daniel
Usch o fy.. Fattar inte hur folk lyckas hamna på sina jobb?? När det finns massor seriösa människor som verkligen vill och kan göra ett bra jobb på samma plats.. Usch, det är nånting med dagens jobb-rekrytering som galet fel. Det visar sig igen och igen, fel människa har fått anställning.
jobbar adressa.no i mspaint.exe?

verkar iaf snappat upp det här med lutande horisont för att öka dramatiken.
Tack för dina tankar, Magnus (och för bildexemplen)! Fler sådana inlägg behövs!

Jag kommer osökt att tänka på Göran Segeholms blogg med inlägget: "Få henne att gråta". http://fotografibloggen.se/Goeran-Segeholm/Faa-henne-att-graata Vad jag förstår är det här de villkor som många pressfotografer lever under. Det gäller tydligen att knipa ihop och hålla käft och acceptera att redaktionen bestämmer både vinkel, urval och efterkladd. Passar inte galoscherna är det väl bara att packa och dra. Det står ju många i kön för att få jobbet.
ja vart går gränsen, samtidigt undrar man över bildens betydelse som bild, är det bara en del i ett större budskap (ibland manipulerat...)???
Hur mkt navelsträng ska vi yrkesfotografer fästa vid det vi gör o sen släpper ifrån oss, oftast till betalande kund...
Är inte insatt i just detta fall och hur bildrättigheterna var dock..
Ja Magnus de två sista bilderna är riktigt bra!
Men naturligtvis inte så bra som den du klankar på.
Den bilden är ju helt fantastisk och så fint de har gjort det!
Säkert många timmars arbete bakom(hm eller minuter)
Varför ska nu plötsligt repotagefotografer börja spegla verkligheten?
Nä du är förlegad Magnus du visar ju bara vad som sker(jaja i en bildruta av en viss del av sekunder)
Men utan att vara sarkastisk de två sista bilderna är underbara bra jobbat
Lasse
Fina bilder! Håller med Daniel Högberg - det är mest kontakter och folk man känner så kommer man långt i branschen enligt mig själv. Själv har jag ALDRIG fått ett jobb via annons utan endast via kontakter / rykte. Men finns folk som bara känner folk som tar in hur lätt som helst men så kan de inte genomföra ett jobb på bra sätt utan slarvar.
Media förvanskar ofta så fort de kommer åt. Ihopklippta intervjuer, saker tagna ur sitt sammanhang osv.
Svar från froderberg 2011-11-14 19:10
Naturligtvis gör vi det. Vi gör allt för att sanningen inte ska komma ut om marsianerna och vem som egentligen dödade JFK och Palme. ;)