Pro Memoria
Contaflex tillbehör 4 - Blixten
Om när ljuset inte räcker till
Det finns flera tidsenliga blixtar men jag fastnade till slut för en Ikoblitz 6 som använder blixtlampor och som står i listan över tillbehör i manualen. Denna finns i två utföranden, en med blixtsko och kabel och en som man sticker i blixtkontakterna på ovansidan av kameran. Båda har förtjänstfullt samma manual. Jag valde den senare. Blixten behöver ett 15V-batteri som jag redan har flera av till andra blixtar. Passande lampor har jag ganska gott om och ett test visade att blixten fungerar alldeles utmärkt. Det enda abret är väl att det numera är svårt att få tag i gamla blixtlampor till hyfsade priser. Jag vill ju köra tidsenligt och helst inte med elektronblixt. Det finns elektronblixt som tillbehör också men den är stor och klumpig och kräver att man hänger på sig en stor batteriväska. Inget för mig. Gamla elektronblixtar brukar dessutom inte fungera. Elektronikens intåg i kameravärlden förkortar livslängden på utrustningen (blixten) avsevärt.
Den nätta blixten påsatt
Och utfälld med lampa isatt. Klart för fotografering.
Det är inte nog med detta. En modern blixt ska väl kunna ställas i olika vinklar. Den här har fyra lägen.
Läge rakt fram
Ca 45°
Ca 60°
Och rakt upp
Men så blir det lite klurigare. En blixtlampa har olika ledtal beroende på vilken typ det är. Det gäller att läsa rätt på förpackningen och ställa in motsvarande på kameran. Blixtlampor har också en liten fördröjning som inte elektronblixtar har så här gäller det att köra på 1/30 s.
Ledtalstabell
Dessutom måste man ställa in ledtalet för rätt objektiv! Röda siffror för 35 mm, svarta för 50 mm. Man kan väl hoppas att man med tiden utvecklar lite erfarenhet med dessa inställningar annars tappar nog motiven tålamodet.
Jag är väldigt glad över att den faktiskt fungerade och att batteritypen fortfarande går att få tag på. Nu blir det till att dammsuga världen på passande blixtlampor att använda vid högtidliga tillfällen.
Eders Hängivne
PS
Detta var det sista avsnittet om Contaflexens tillbehör. Nästa avsnitt kommer att vara en kort recension av hur det är att använda kameran. En del moderna features kommer att avslöjas.
När alla filmer är framkallade tänker jag visa bilder från denna fantastiskt roliga kamera.
Contaflex tillbehör 3 - Utbytbara bakstycken
Om krångel i kvadrat
När jag köpte kameran var den utrustad med ett standardbakstycke. Jag har köpt till tre utbytbara bakstycken som jag laddat med olika filmer. Det här tillbehöret är det knepigaste att komma underfund med. Men jag är ju ingenjör och jag bemästrade det så småningom. Övning ger färdighet och det gäller i högsta grad dessa bakstycken. Efter ett tag satt greppen i ryggmärgen och det var bara att köra på.
Dessa utbytbara bakstycken är tysk finmekanisk ingenjörskonst på hög nivå ( i alla fall på 60-talet). Dagens mikromekanik, eller borde jag säga nanomekanik är ju många strån vassare. Men så är det med utveckling. Ett steg i taget. Autofokus var ju inte ens uppfunnet i mitten på 60-talet.
Det är inget snabbjobb att byta magasin men med övning går det ändå ganska fort.
Man kan ju undra om man verkligen behöver mer än två magasin, ett för färg och ett för svartvitt. Ett tredje kanske kan vara bra att ha för film med hög ISO eller en färgfilm för annan färgtemperatur. Hur som helst, det tredje kunde jag bara inte låta bli. Jag fick det för en struntsumma.
Det är ingen lek att ladda ett växelmagasin men efter sex filmer tyckte jag att det gick ganska smidigt.
Mer om hur man laddar har jag skrivit om tidigare.
Om jag tröttnar på att byta magasin kan jag ju återställa kameran med det ordinarie bakstycket. Det är en liten byggsats. Jag hoppas jag kommer ihåg hur allt ska monteras. Minnet är inte alltid ofelbart men som ingenjör kan man räkna ut en del ändå.
Eders Hängivne
PS
Nästa avsnitt handlar om blixten.
Contaflex tillbehör 2 - Objektivtillbehören
Om filter och närbildslinser mm
Filter
Filter och närbildslinser är väl det enklaste sättet att manipulera bilder med. Här bjuder Zeiss på en överraskning. Länge trodde jag att det bara fanns påsticksfilter men det var mer avancerat än så.
Filter finns i tre storlekar. S27, S60 och S67. S27 passar på 50/2,8, S60 på 35:an och 85:an. S67 passar på 115/4. Numret anger förstås vilken gänga det är i mm. Filtren har både utvändig och invändig gänga av samma storlek på var sin sida av filtret. På moderna kameror har objektiven invändig gänga på objektivet som då passar till filtrets utvändiga gänga. På Contaflexen är det likadant för 27 mm men inte för de andra. Den sitter närmast frontlinsen i 50 mm-objektivet. Strax utanför sitter påsticksspåret som är 28,5 mm. Bonusen är att påstickstillbehör såsom närbildslinser, softfiltret och motljusskyddet kan sitta på objektivet samtidigt som UV- eller färgade filter. Filtren går förstås att stacka på varandra, t ex UV + ett färgat filter, men man ska nog inte sätta på mer än två för att inte riskera vinjettering. Om man vill använda en närbildslins kan man bara ha ett filter monterat annars fastnar inte påstickslinsen i spåret. Motljusskyddet kan monteras på andra påstickstillbehör som har en utvändig diameter på 28,5 mm. Närbildslinserna har ett påsticksspår för ändamålet. Finurliga tyskar!
50mm/2,8 med två stackade filter, UV + Gult
Som bilden ovan kompletterad med ett påsticks motljusskydd
Här är UV-filter och en närbildslins monterade. Notera påsticksspåret på närbildslinsen!
Men för de andra filtren är det överraskande tvärsom! Filtren vänds bak-och-fram så att den invändiga gängan skruvas på objektivets ytterring. På utsidan! Men där finns det ingen gänga! Ändå funkar det att gänga på filtret. Lurigt det där!
Ingen utvändig gänga! Pro-Tessar 35, 85 och 115 har ingen filtergänga. Ändå går det att skruva på dem! Överraskning!
Men det finns gänga på utsidan av filtret så att man kan stacka fler på varandra.
Påstickstillbehören
Närbildslinserna kallas Proxar och finns för 0,2m, 0,3m, 0,5m och 1m.
Närbildlinssats Proxar samt ett softfilter av påstickstyp. På närbildslinserna syns påsticksfilterspåret tydligt. Det går att montera motljusskyddet på softfiltret. Många kombinationer möjliga!
På baksidan av Proxarsatsen finns en skärpedjupsskala för varje filter. Om man vill veta, alltså.
Övriga objektivtillbehör
Det finns förstås objektivlock av plast och motljusskydd av gummi till de större objektiven men jag har aktat mig för att skaffa motljusskydden. Gammalt gummi är gärna uttorkat och faller gärna sönder i små bitar. Det finns en step-ring för att kunna använda S67 filter på 35:an och 85:an. Mm mm.
Eders Hängivne
PS
Nästa avsnitt handlar om växlingsbara bakstycken.
Contaflex tillbehör 1 - Objektiven
Om ett annorlunda objektivprogram
Jag har roat mig med att skaffa lite tillbehör till min 50 år gamla Contaflex som jag nyligen köpt på ebay i Tyskland. Man får en bild av dåtidens state-of-the-art för avancerade systemkameror. Dessutom är det överkomliga priser på de flesta av de gamla tillbehören och nästan alltid fullt funktionsdugliga. Här börjar jag en kort serie om de vanligaste tillbehören.
Objektiven
Objektivbyte är ganska lätt med Contaflexens bajonett men är ändå ett lite udda systemtänkande. Objektiven bygger på Zeiss Tessar men när man byter objektiv byter man den främre linsen och Tessarens bakre del sitter kvar! Förutom original-Tessaren på 50mm/2,8 har jag skaffat Pro-Tessar 35mm/3,2 och Pro-Tessar 85 mm/3,2. 85:an är faktiskt någon mm kortare än 35:an men båda är ungefär lika tunga. Contaflexen med något av dessa inbjuder till att brevväxla med Arne Tammer.
50/2,8 i förgrunden, 35/3,2 till vänster och 85/3,2 till höger
Dessutom finns ett 115/4, ett macro 1:1 och en kikartillsats 8x30B med 400 mm brännvidd. Hoppsan!
Kikarobjektivet är väl lätt att upptäcka i den här bilden som jag lånat från earlyphotohraphy. Jag har förstås inget själv. Teleobjektiv av denna dignitet är inte min grej.
Zeiss gjorde också ett stereoobjektiv, Steritar. Men efter att ha gjort en del efterforskningar tycks detta inte passa min modell av Contaflex. Det är lika bra det. Stereofotografi hade sin klimax i början på förra seklet.
Eders Hängivne
PS
Nästa avsnitt handlar om objektivtillbehören.
Jag har laddat Contaflexen med två filmer!
Om att hålla tungan rätt i skenan
Nu var det dags att ladda film i mina Wechselmagazin till Contaflexen. Som tur är finns det en manual på webben. Tyvärr nästan oläsbar i utskrivet tillstånd. Men som pdf kan man ju förstora så mycket man behöver.
Två magasin har jag. Den här gången tänker jag ladda det ena med Delta 400 och det andra med Portra 400. Rena självbevarelsedriften gör att jag kör på samma ISO. Annars glömmer jag nog att ställa in rätt ISO på kameran när jag byter magasin. Det får räcka med en nyhet den här gången; att jag kan byta film mitt i en rulle.
Det var knepigare än väntat att få filmen att hålla sig i styrskenorna men det gick till slut.
Sen var det bara att putta på tills filmen dyker upp helt automagiskt till höger om upptagningsspolen. Sen stoppar man ner den i skåran till vänster om det vita strecket och matar på med tummen på den räfflade spolgaveln tills man känner att filmen gått ett varv och blir riktigt låst. Avslutar med att skjuta in kåpan över kassetten och svartsliden över filmen.
Sedan ställer man in rattarna så att man kommer ihåg vilken film som sitter i. Portran (överst) på solen och 27 DIN (det är ju en tysk kamera). Delta 400 (nederst) mot det svartvita fältet och 27 DIN.
Eftersom räkneverket på kameran inte kommer att visa rätt har magasinet ett eget räkneverk. När man kört förbi startrutan (som ju blivit exponerad) ställer man in det på 36 som betyder 36 bilder kvar. Räkneverket räknar sedan ner så att jag hela tiden kan se hur många bilder jag har kvar. Fiffigt men inte originellt. Andra kameror har samma feature.
KLART. Ut och plåta!
Eders Hängivne
PS
Det dröjer nog ett tag innan båda filmerna är klara och framkallade men håll ut. Bilder kommer.