En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Vad gör svalorna???

Peter visade en antal fina bilder på flygande ladusvalor och vi såg förstås mängder med ladusvalor på Öland. Min första tanke var att fånga några i flykten och jag fick chansen en tidig morgon. Det var en massa svalor som landade i en svacka men jag kunde inte se vad de gjorde där. Mat var väl första tanken, men vad kan det finnas där att äta för en svala?

Just den där svackan var väldigt populär och flygande svalor fick jag mer än jag bad om. Här började jag dock ana vad de var ute efter och man kan se det på några av dessa om man tittar noga på näbben. De bär på något.

En delförstoring avslöjar att de samlade lera från den halvblöta gropen. Leran som används i bobygget. Eftersom den bästa leran fanns i en fördjupning kunde jag aldrig få en bild då de tog den från marken. 

Om man har fått en sån här fin bostad behövs det inte så mycket lera för att piffa upp den till full ladusval-standard. 

En kväll då vi satt ute och åt middag hade vi det här charmiga paret som underhöll på taket alldeles intill. Det är honan som sitter i bakgrunden och hanen som mentalt förbereder sej för ett försök till uppvaktning.

Han ser lite oförstående ut när han får ett bestämt nej från svalfröken. Han har faktiskt inte ens hunnit säga sin öppningsfras...

Det här passar henne inte alls och det talar hon om mycket tydligt. Han ser lite stukad ut, eller hur?

Hanen ger upp och lättar från taket för att tänka över sin situtation och vad som kan ha gått fel. Han hade ju fått tydliga signaler att hon verkligen gillade honom...

Fem minuter senare gör han ett nytt försök. Lite tuffare inflygning denna gång....men nej.

Han är fortfarande inte välkommen men får lite svårare att "backa" denna gång. Hans "pang på rödbetan" taktik fungerade inte heller och han är helt oförstående.

Tillintetgjord får han lämna taket igen...

Han försöker först sätta sej ganska nära på stuprännan men det gillas inte och det slutar med att han slår sej ner i bakgrunden. Honan tycker att han ska hålla avstånd, punkt! Ett nej är ett nej, även om man är nyputsad och fin.

Senare samma kväll står vi vid vattnet på södra udden och jag spanar på några svalor. Ljuset börjar bli sämre och jag kan inte ha de korta tider som är bäst för svalor, men måste ändå ta några bilder. Vad gör de nu? Fiskar svalor??? De dricker väl ändå inte det bräckta vattnet? Det är inte bara en ladusvala som lågsniffar över vattenytan utan ett helt gäng.

Det verkar som att hussvalor håller på med samma sak...

Nästa dag fick vi se detta. Det är inte samma svala på de två bilderna utan bara de som jag lyckades fånga i bästa läge och någorlunda skarpa. De plockar insekter från vattenytan. De här bilderna är tagna på en annan plats, faktiskt på Ölands norra udde, men beteendet var detsamma. 

Det går förstås utmärkt att förstå vad svalorna gör genom att titta på dem i en handkikare. Ju längre man studerar dem desto tydligare blir beteendena. Men det är lite extra kul att kunna frysa ögonblicket på bild tycker jag.

Nu är det fredag och vi får hoppas att den stukade svalhannen har fått ett ja från svalhonan :-)

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-05-21 16:55 | Läst 4202 ggr. | Permalink

"De är så vackra, Lena! En fin serie, speciellt de på taket! Mvh Wolfgang PS: Jag har förresten sett filmen med honom som blev god vän med bläckfisken! En fantastisk och vacker historia!"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det med leran känner jag till från en damm i Danmark där mängder av svalor landade i strandkanten. Men det var svårt att ta några bilder vettiga bilder då de flesta var utanför skärpedjupet. Kul med paret, han får jobba vidare på förhållandet, fina bilder. Fint fångat, bilderna där de plockar insekter från ytan.
Svar från Lena Holm 2021-05-21 20:43
Tack Peter,
just där de samlade lera var det omöjligt att få det på bild, men jag förstod vad de var ute efter. Paret på taket var så roliga att jag gick och hämtade kameran fast vi egentligen hade dukat middag och avslutat allt spanande.
Hälsningar Lena
Ajaj ja inget pang tjof vilken blick hon ger.
Härliga bilder
Trevlig helg
Svar från Lena Holm 2021-05-21 20:46
Tack Nini,
honan var mycket bestämd men det roliga är ju att vi inte hade en aning om det förrän jag tankade ner bilderna i en dator och tittade på resultatet. Det blixtrar till på taket men vad som egentligen utspelar sej ser man inte förrän man tittar på bilderna.
Hälsningar Lena
Fantastiska bilder dom från taket.
Sten
Svar från Lena Holm 2021-05-21 20:48
Tack Sten,
kul att du är on-line och tittar in i bloggarna. Det var perfekta förhållanden att få fina bilder på taket och då kan man ju inte motstå några bilder på svalorna.
Hälsningar Lena
Sten Björklund 2021-05-21 23:17
Jo jag läser fortfarande alla bloggar. Det är bara att mitt intresse för (mina) bilder har svalnat. Hemma i Valbo tar jag bara familjebilder. Den här resan är väl ett försök att hitta motivationen igen. Tyvärr har det varit dåligt väder sedan jag kom hit. Jag hoppas på bättring.
Sten
De är så vackra, Lena! En fin serie, speciellt de på taket! Mvh Wolfgang
PS: Jag har förresten sett filmen med honom som blev god vän med bläckfisken! En fantastisk och vacker historia!
Svar från Lena Holm 2021-05-23 21:30
Tack Wolfgang,
svalorna är vackra och lite speciella tycker jag. Kul att du sett filmen, den är verkligen fin.
HÄlsningar Lena
Fin bildserie av den uppvaktande svalhanen, synd att han fick tji. De är verkligen mästerflygare och att iaktta dem när de jagar utefter vattenytan är ett häftigt skådespel. Här har inte svalorna dykt upp än vilket säkert beror på kylan, imorse bara tre grader. Ha en fin helg!
Svar från Lena Holm 2021-05-23 21:31
Tack Yvonne,
svalorna har anlänt till Mälardalen men jag har inte hört/sett några tornseglare än. De brukar anlända runt 21 maj och jag hade förväntat mej att de skulle komma i helgen. Vi har kallt nu också men inte fullt så illa.
Hälsningar Lena
Fina och intressanta bilder. Jag har vid ett par tillfällen sett både hussvalor och ladusvalor plocka lera och flyga iväg. Utan att lyckas få några bilder.

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2021-05-23 21:33
Tack Jörgen,
jag har nog sett svalorna plocka lera också men inte tänkt på vad de egentligen gör. Uppvaktningen på taket var mycket underhållande. Han gjorde fler försök än jag visar här men det blev nobben alla gånger.
Hälsningar Lena
Hej Lena H. jeg melder mig i køen af begejstrede kommentatorer. Super serie og godt observeret om ler optagelsen.
Med mange venlige hilsner fra Erik.
Svar från Lena Holm 2021-05-23 21:34
Tack Erik,
det var kul att få se dessa beteenden och även fånga dem på bild, för det gick väldigt fort ibland.
Hälsningar Lena
Mycket fina bilder särskilt de från taket och fint fångat vid vattenytan.
Svalorna är fina fåglar. Det var länge sen jag fotade små fåglar, jag får damma av tele...
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2021-05-23 21:36
Tack Halina,
småfåglar är en utmaning för det går så himla fort hela tiden. Men det är rätt årstid nu för det är mycket aktivitet runt holkar och andra boplatser.
Hälsningar Lena
Wow vilka bilder! Jättekul att få se när hanen försökte sig på honan men fick ett tydligt nej som man väl kan se här.
Likaså det fina "byggda" bot.

Det där när de flyger strax ovanför vattenytan har jag själv sett flera gånger på kvällskvisten, misstänkte att de fångade insekter och nu fick jag svaret :-)

För några år sedan räddade jag och brorsan en ladusvala som låg i vattnet vid Läckö slott. Vi plockade upp den ur vattnet och värmde den i tröjan för att sedan lägga den uppe på ett tak men först så byggde vi ett litet bo av gräs och mossa på taket så den fick lite värme.
Dagen efter var den borta. Vet inte om den hade överlevt och flygit iväg eller om någon rovfågel tagit den under natten. Vill tro att det var det första :)

Nåväl jättefina bilder och kul läsning :)
Svar från Lena Holm 2021-05-23 21:39
Tack Joakim,
det roliga med bilderna av uppvaktningen är väl att varje försök bara var som ett kort fladder på taket och man hann inte uppfatta vad som hände. På bilderna kan man ju faktiskt se hur ratat han blir :-) Jag tror absolut att den svalan repade sej och flög bort.
Hälsningar Lena
Fina bilder och ett trevligt reportage från svalornas värld, kul - de är verkligen inte lätta att fota när de flyger, väldigt snabba och med tvära, oregelbundna svängar. Det gäller att hänga med ! Snyggt fotat !
Hälsningar
Ch
Svar från Lena Holm 2021-05-27 07:32
Tack Christer,
trevligt att du tittar in här. Svalor är en utmaning när de flyger och även uppvaktningen gick väldigt fort, men där kunde man ju bara rikta fokuspunkten mot paret på taket och hoppas på några skarpa.
HÄlsningar Lena
2023-05-07 15:17   Isabell Winberg
Vilken fin sida! Jag undrade just hur och var svalorna hämtar lera till sitt bo och nu fick jag svaret, t.o.m. bilder! Tack!