En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Utter

Vi gick ut till samma gömsle som vi fotograferade rördrommen från men nu är det sen efter middag och det skymmer snabbt. Det sista av solnedgången kan fortfarande anas bakom vassen. En häger landar när vi precis har kommit tillrätta i gömslet. 

Det är i början på veckan och jag har inte sett mej mätt på dykande häger ännu. Men jag visar bara en dykbild. Den bommade på första försöket.

Den bytte plats och lyckades bättre. Middag även för en häger denna kväll. Det här är bilder som man normalt bara skulle kunna ta med blixt. Här är det istället belysning både framifrån och bakifrån. Det är bara på vintern som man använder artificiellt ljus, eftersom många fåglars reproduktion stimuleras av ljus (långa dagar). Vintersäsongen sträcker sej till 28 februari. 

Vi sitter en stund i stillhet när hägern lämnat oss. Det går ett par timmar. Kombinationen av en rejäl middag, värmen i gömslet och det ombonade mörkret gör att den långa dagen börjar kännas i ögonen.... Plötsligt rör sej en mjuk mörk våg genom vattnet och en utter blir synlig. Vi blir klarvakna på nolltid.  

Den tittar åt vårt håll men känner nog igen rutinerna. Här är det lugnt att fiska.

Uttern är ute efter samma meny som hägern och en av Bences guider har sett till att det finns levande fisk i dammen. 

Uttern kalasar på fisken den just fångat...

...och ibland tar den till framtassarna för att hålla i maten. Uttern är främst aktiv på natten men kan ibland ses i dagsljus (om man har tur). I Sverige finns det ca 2000 uttrar och man ska ha mycket tålamod (och tur) om man ska få se en. De är också revirhävdande och hannens revir är stort.  

I denna vassrugge finns en hona med två ungar. Honan har också revir men det är mindre och ligger ofta inom en hannes revir. Vi ser alla tre individerna men ingen av oss lyckas få dem på bild samtidigt. Jag får vara glad för de bilder jag lyckas få med två uttrar. 

Ungarna är så stora att de jagar själv och snaskar nöjt i sej flera fiskar. 

Jag sitter med Nina från Norge och vi är båda helt överväldigade av mötet med uttrarna. De kommer tre gånger under kvällen och fiskar samt äter fisk mitt framför oss i gömslet. Det är i början på veckan och det är kallt. Det visar sej senare i veckan, när vädret blir mildare, att uttrarna inte alls visar sej så ofta och mycket.  

De har en skön stil och man inser att de är ganska långa. Enligt Wikipedia kan den bli en och en halv meter från nos till svansspets, men det är längden på en hanne. Det här är en hona och hon är mindre. 

Vid elva på kvällen kom uttrarna för tredje gången och vi bestämmer oss för att packa ihop när de har ätit klart. Vi är mer än nöjda.

Med en sista skakning försvinner utterhonan ner i vattnet och bort i mörkret. Vi sitter en stund för att försäkra oss om att den har gett sej av. 

Då dimper det ner en häger mitt i rampljuset och vi blir förstås sittande en stund till. 

Hägern tar några danssteg innan den intar sin fiskepose. Vi gäspar och låter den fiska. Vid halv tolv är den nöjd och vi kan packa ihop för dagen. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2024-02-02 20:08 | Läst 820 ggr. | Permalink

"Detta är något nytt för mig med belysta nattbilder, det blir mycket vackert och effektfullt, du har lyckats väl i ditt uppdrag. Det blir kort sagt fantastiska bilder. Det finns utter hemmavid, har sett dem ibland, men de är snabbare än mig med kameran, som du säger gör storleken att man inte behöver tveka på art."


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fantastiska bilder Lena! Inte mer att säga! :) /Tommy.
Svar från Lena Holm 2024-02-02 22:15
Tack Tommy,
kul att du tittar in och det var en riktigt fin sittning vi fick denna kväll.
Hälsningar Lena
Fulla dagar skulle man kunna säga och vilka dagar! Suveräna bilder förstås, det brukar dina vara. Vilket äventyr. Många hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2024-02-02 22:19
Tack Björn,
ja vi hade fulla dagar för vi fotade både i dagsljus och i mörker (med belysning). Med tålamod och rätt inställningar fick vi flera chanser på uttern denna kväll. Ett par dagar senare kom den bara i korta svep för att plocka en fisk.
Hälsningar Lena
Jag tycker att du/ni har anledning att vara nöjda med resan till Ungern och vi också som får se fina bilder och läsa intressanta berättelser.
Svar från Lena Holm 2024-02-03 19:41
Tack Sten,
jag är väldigt nöjd med min resa till Ungern och det blev en hel del mer bilder än jag visat hittills. En del ganska ovanliga så det kommer minst ett par inlägg till.
Hälsningar Lena
Otroligt vacker bildserie! Häftigt ljus och fantastisk stämning. Jag bara njuter! :-) Underbart!
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2024-02-03 19:43
Tack Halina,
ibland kan artificiellt ljus också skapa fina effekter. I synnerhet om det är kallt och det blir lite ånga från vattnet. Här gav det ju oss möjlighet att fotografera nattaktiva djur som man annars bara hade kunnat göra med blixt.
Hälsningar Lena
Håller med alla föregående skrivarna - fantastiska bilder!!
Svar från Lena Holm 2024-02-03 19:45
Tack Peter,
trevligt att du tittar in i bloggen. Den här resan fick jag lära mej vad man kan göra med belysning i mörkret. Det kan bli väldigt effektfullt och jag kommer att visa mer bilder.
Hälsningar Lena
Oj så många bra bilder! Så kul med utter och många jättebra bilder blev det. Plaskbilden som nummer två är verkligen toppen också och så silhuettbilderna på häger på slutet.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2024-02-03 19:48
Tack Bjarne,
det här var helt nytt för mej, belysning i mörkret, och vilka möjligheter det gav. Förutom uttrarna fick jag även en hel del bilder på hägrar som var betydligt mer stämningsfulla t ex som de på slutet med enbart bakbelysning.
Hälsningar Lena
Detta är något nytt för mig med belysta nattbilder, det blir mycket vackert och effektfullt, du har lyckats väl i ditt uppdrag. Det blir kort sagt fantastiska bilder. Det finns utter hemmavid, har sett dem ibland, men de är snabbare än mig med kameran, som du säger gör storleken att man inte behöver tveka på art.
Svar från Lena Holm 2024-02-03 19:57
Tack Stefan,
det är nytt för mej också men jag insåg ganska snart vilken potential det finns i att både sitta bakom glas och att använda belysning när det är mörkt. Jag kommer att visa mer bilder på hägrar och skarvar med belysning och vilka häftiga effekter man kan få med t ex lång slutartid.
Utter har jag bara sett spår av hemma men jag vet att de finns på vissa platser och även om jag fotat dessa skulle det vara väldigt kul att få se en på hemmaplan.
Hälsningar Lena
Häftiga bilder! Jag var övertygad om att de översta bilderna på hägern var tagna med blixt när jag såg dem först..
Svar från Lena Holm 2024-02-03 19:52
Tack Johan,
kul att du tittar in i bloggen. Det fina med belysningen är att man kan använda seriebildtagning med högsta hastighet om man vill. Man kan också få bilder men fin stämning om det är lite dimma på vattnet. Jag kommer att visa mer bilder från ett annat gömsle på bl a hägrar.
Hälsningar Lena
Häftiga och fantastiska bilder. Jag har haft tur och sett en utter för någon vecka sen här i Mönsterås.
/Ulla
Svar från Lena Holm 2024-02-03 19:54
Tack Ulla,
så kul att du har fått se en utter här hemma. Jag har bara sett spår men vet att de finns i ett område inte alltför långt från mej. Även om jag har fotat dessa så skulle det vara kul att få se den på hemmaplan.
Hälsningar Lena
Snyggt det blev med kvällsfotografering. Det blir väl ganska höga ISO även om det finns lite belysning? Kul med uttrar, men var det inte bara en liten damm, eller är vattnet kopplat till ett större system?
Svar från Lena Holm 2024-02-04 11:23
Tack Peter,
hägrarna är fotade med ISO 4000 och de flesta utterbilder med ISO 3200, utom de som är siluetter på slutet som är tagna med 1600. Det är en mindre damm framför gömslet, som alltid hålls öppen när det fryser. Dammen hänger ihop med ett större system men det är så mycket vass att man inte kan visa det på något vettigt sätt annat än möjligen drönarbilder. Vassbältet är ganska stort och man ser det från vägen när man kommer till gården.
Hälsningar Lena
Underbara bilder, trodde ett svagt ögonblick att du varit vid Råstasjön ;) men ser i etiketterna att du varit i Ungern. Missat de tidigare inläggen. Måste kika bakåt förstår jag.
Svar från Lena Holm 2024-02-04 11:26
Tack Margareta,
jag borde ha antytt i texten var jag befann mej för det är alltid någon som tittar in och inte är en regelbunden läsare. Jag har varit hos Bence Mate i Pusztaszer, Ungern. Han har fyra gömslen öppna på vintern och använder belysning när det är för mörkt för att fotografera utan blixt. Det finns två inlägg före detta och det kommer nog något/några fler. Jag fick uppleva en hel del.
Hälsningar Lena
Oj, oj !
Vilket härligt gäng bilder du visar ännu en gång och det kommer säkert mera (hoppas jag )
Jag är ju svag för lite mörkare bilder och så vackert med de upplysta siluetterna. Allt är tydligen möjligt i gömsleväg, med en hel del jobb och mycket idéer.
Har sett att resorna kostar en del, så det gäller att man får utdelning och det har du redan fått med det du visat hittills.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2024-02-04 18:18
Tack Ing-Marie,
jo det kommer mer bl a från ett stort gömsle som kallas Teatern. Där blir det mycket bilder med belysning bakifrån, mörkt blir det också. Bence har utvecklat ett speciellt koncept på vintern, men har bara fyra gömslen och kan ta max 6 gäster. Det kostar en del men man får en helt annan upplevelse på detta ställe. Jag tror hans gömslen är prisvärda även på sommaren men då blir det ju bilder mer som man är van vid. Dock med en hel massa läckra arter som vi inte eller endast sällan får se.
Hälsningar Lena
Magiska bilder utan dess like!
Sista på hägern, wow🌟🌟🌟🌟🌟
Svar från Lena Holm 2024-02-04 18:14
Tack Joakim,
det kommer mer bilder av samma typ som den på hägern. Belysning bakifrån är en effekt som man får i det stora gömslet som kallas Teatern. Det blir mycket effektfullt och bilder av en helt annan typ än man är van vid. En del gillar det kanske inte men man kanske ska se det mer som konstfoto är naturfoto.
Hälsningar Lena
Vilken upplevelse och underbara bilder dessutom! Mvh Nina
Svar från Lena Holm 2024-02-06 17:45
Tack Nina,
det var vår första kväll hos Bence och vi som satt i Biografen fick ett fantastiskt möte med uttrarna.
Hälsningar Lena
Återigen! Vilka bilder.
Utter ligger högt upp på listan. Har ända sedan barnsben varit mycket förtjust i uttrar. Smålands landskapsdjur.

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2024-02-15 22:05
Tack Jörgen,
uttern var väldigt kul att vi fick se och de visade upp sej flera gånger. Jag har bara skymtat utter på väldigt långt håll hemma så det här var väldigt "lyxigt".
Hälsningar Lena