En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Till Tustna

Det tar ca 11 och en halv timme att köra de 87 milen till ön Tustna, som ligger strax norr on Kristiansund, i Norge. Det är inte direkt motorväg man färdas på och ibland stöter man på hinder längs vägen. Här var vi på väg 296 (efter Edsbyn men före Los), när det plötsligt blev stopp i trafiken. 

Det var Lobonäs veteranmarknad och bilarna som låg framför oss nosade sej sakta fram för att hitta parkering. Det var en mycket välbesökt veteranmarknad, men inte något som vi hade tid eller lust med just då.

Till slut lyckades vi lämna Lobonäs bakom oss. Vi möter förstås en och annan veteranbil, men vi kommer inte längre ikapp så många.

Vi tog höger på E45 och passerade in i Jämtlands län. Vi hann inte fram till Sveg innan det var stopp igen. De här två hade i alla fall vett att lämna företräde.

De här två hade inte det utan spatserade bara ut på vägen. 

Väl inne i Norge är hastighetsbegränsningen 80 km i timmen. Å andra sidan är vägarna av en kvalité som sällan tillåter högre hastighet. Här stannade vi för att sträcka på benen och byta förare. Jag vet inte var, men vi har passerat både Brekken och Glåmos, åtskilliga får och några kalvar som stod på fel sida av staketet. 

När vi kom till rastplatsen i Aure var det inte långt kvar. Solen hade gått ner och det började mörkna. Vägen vi färdades på blev smalare och smalare. Vi skymtade kronhjortar i skenet från bilens strålkastare. Det är några specifika ställen där de alltid brukar stå och så även denna gång.  

Halv nio nådde vi äntligen den lilla hamnen Guldsten på Tustna. Baren i det stora ladan var öppen och stämningen hjärtlig. Ett gäng med sex gubbar (alltså i vår ålder), från Örebro hade anlänt precis före oss. Men det blev inte mycket mer än en öl eller ett glas av vad baren hade att erbjuda. Alla ville packa upp och organisera sin utrustning, bädda och sova. 

Söndag morgon serverades frukost klockan åtta och sedan bar det av ut på veckans första dyk. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2024-09-22 19:29 | Läst 357 ggr. | Permalink

"Det gäller att inte ha tidspress på sig när man åker dessa vägar verkar det som. Ing-Marie"


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej! Det var ett tag sedan vi såg några dykbilder så jag är förväntansfull.
Vi åkte i nio år flera gånger per år till Rjukan, Ås, Bö och Arendal och såg det norska vägnätet utvecklas snabbt, Inte minst E18 från svenska gränsen till Vinterbro. Men det finns naturligtvis mycket väg kvar där till och med 80 är alldeles för hög fart tyckte jag men det tyckte inte en del norrmän som stod på i kurvorna.
Svar från Lena Holm 2024-09-22 19:56
Tack Sten,
det kommer dykbilder men jag har en del att gå igenom och sortera. Resan dit var lite enklare men ändå värd att visa tycker jag. Det norska vägnätet är bitvis helt bedrövligt men man har i alla fall något bättre koll på fåren numera och de strövar inte fritt på E6:an längre (så vitt vi sett).
Hälsningar Lena
Intressant läsning. Blev nyfiken var det låg och Google Maps sa också runt 11-12timmar, men det brukar ta tid när man åker tvärs landet, snabbare att åka nord-syd. Ska man både dyka och fotografera så är det ju en hel del packning också, så bil blir ju smidigt. Ska bli spännande att följa med och se vad det blev under ytan.
Svar från Lena Holm 2024-09-23 18:10
Tack Peter,
med egen matsäck, som går fortare att äta än att stanna vid ett gatukök eller restaurang, samt kaffe i termos, gör vi resan på 11 och en halv timme. Det är krokigast och smalast de sista två timmarna, dessutom några kilometer på grusväg. Bilen är fullpackad och att färdas till Tustna på något annat sätt är inte tänkbart.
Hälsningar Lena
Fina plötsliga stopp, lite sugen blir man allt vid åsynen av guldvingarna men var sak har sin tid. Panoramat = utsökt..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2024-09-23 18:06
Tack Gunte,
Vi hade för mycket kvar av resan för att vara lockade av gamla bilar och vi ville helst komma fram innan alla andra gått och lagt sej. En fin dag går det att ta mängder med sådana panoraman i Norge.
Hälsningar Lena
Verkar vara bäddat för en spännande resa.
Fina bilder, Norge är fantastiskt vackert.
/Affe
Svar från Lena Holm 2024-09-23 18:04
Tack Affe,
Norge är verkligen vackert och vi tröttnar inte på vyerna fast vi rest där många gånger. Vägarna är däremot inte av bästa slaget och det saknas för det mesta vägren.
Hälsningar Lena
En trevlig reseskildring. Ser fram emot att få se och läsa mer om din resa./Ulla
Svar från Lena Holm 2024-09-23 18:03
Tack Ulla,
det kommer mer från Tustna inom kort. Dessutom en hemresa så småningom, om jag visar de bilderna.
Hälsningar Lena
Verkar vara en intressant biltur! Mysig bar, och bilden med reflexionen i sjön är verkligen fin. Ser fram emot fina bilder under ytan!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2024-09-23 18:01
Tack Bjarne,
det är en ordentlig bilresa att göra på en dag, men vi har inte tid att låta det ta så mycket längre. Denna gång hade vi tur med vädret och då blir allt så mycket finare längs vägen.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Att bli försenad av veteranbilar tycker jag inte är det värsta man kan utsättas för :-) Jag har själv varit en av "synderne" många gånger - du vet varför.
Det var bra att du bara visade några bilder på dem.
Jag ser också fram emot dykbilderna.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2024-09-23 17:41
Tack Erik,
jag hade absolut kunnat gå runt på veteranbilsmarknad men vi hade ca 50 mil kvar att köra och ville inte komma fram när alla andra gått och lagt sej. Det kommer dykbilder i nästa inlägg.
Hälsningar Lena
Nu blir det snart dykbilder och det är lika trevlig varje gång du visar oss vanliga landkrabbor hur det ser ut under ytan
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2024-09-23 17:39
Tack Stig,
ja det kommer dykbilder i nästa inlägg. Det var ett tag sedan nu, det är jag medveten om. Vi har gjort annat på semestern.
Hälsningar Lena
Trevligt med resa, kanske lite synd att inte hinna med veteranbilsträffen men kommer nog fler tillfällen för sådant.
Renar är trevligt att se, bara de håller sig på rätt sida. Längtar nog lite norrut nu när jag ser dessa vyer.
Svar från Lena Holm 2024-09-23 17:38
Tack Margareta,
jag kan absolut tänka mej att gå på veteranbilsmarknad men inte när man har ca 50 mil kvar att köra. Det var mycket fint att åka över fjällen, via Funäsdalen, men vi hade tur med vädret båda resorna. Nu är det kanske inte lika mysigt.
Hälsningar Lena
Det gäller att inte ha tidspress på sig när man åker dessa vägar verkar det som.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2024-09-24 20:51
Tack Ing-Marie,
vi har ju begränsat med dagar att resa på och 87 mil är en dagsetapp om inget oförutsett inträffar. Ibland har vi valt att åka en dag tidigare och passera myskoxarna på Dovre, men nu hade vi inte möjlighet att ta den extra dagen ledigt.
Hälsningar Lena