En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Stora Barriärrevet II

Här kommer några fler bilder från Stora Barriärrevet fotade på olika dykplatser och varierande djup. Bilderna är tagna med 60 mm makro eller 10-17 mm fisheye zoom på en Canon 7D mk II med dubbla blixtar. Vi har varit på de yttre reven som tar mer än 20 timmar att nå från Cairns, så mina bilder speglar inte hur reven ser ut på de populära turistmålen som man når på någon timme, t ex Green Island. Tusentals snorklare och dykare skeppas ut dit dagligen, vi var ensamma på våra dykplatser. På bilden ovan en rosa anemonfisk vars anemon slutit sej till en boll (vilket är helt normalt).

När vi fick se det här blev vi dock lite oroliga. Vad är detta? Jättealgblomning eller ett fartyg som rengjort sina lagringsutrymmet? Nej, det är korallerna som fortplantar sej genom att släppa stora mängder ägg och spermier i vattnet samtidigt. Händelsen är svår att förutsäga för den är beroende av vattentemperatur och månens cykler. Stora djur som lever av att filtrera små partiklar gillar detta och här spanade vi efter valhaj och manta, men hittade ingen. 

Vackra gula gorgonians (hornkoraller) längs en revvägg. Dessa växer långsamt och kan leva i hundratals år. De är också sköra och man måste ha koll på hur man rör sej och var man har sina fenor när man dyker bland dessa. 

Det finns en mängd olika färggranna fiskar och jag har inte koll på ens en bråkdel av arterna. Observera att det sitter en väldigt liten randig fisk till höger om huvudmotivet. 

Men det är lite svårt att visa de vackra fiskarna när bakgrunden är lika färgsprakande. 

Här är i alla fall en liten (ca 10 cm lång) "network pipefish", som jag hittade i en vit mjukkorall. 

Ocellaris clowfisk är den art som blev världskänd genom filmen om Nemo. Som jag skrev i förra inlägget är det här kaxiga fiskar som försvarar sin anemon och inte drar sej för att "hugga" en dykare om man råkar komma för nära.

De av er som sett filmen om Nemo minns kanske att han hade en kompis som hette Dory. Senare har det kommit en ny film där Dory är huvudkaraktären. Dory är en palettkirurgfisk och inte alls särskilt kaxig, tvärtom väldigt blyg och svårtfotograferad. På håll kunde man se koraller med ett tiotal palettkirurgfiskar ovanför men så fort man kom inom ett rimlig fotoavstånd så gömde de sej i korallen. Den här fick jag vänta ut och till slut tittade den upp ett kort ögonblick.  

Det finns även en del stora fiskar som t ex denna potatisgrouper (potato cod). Den har parkerat vid en "rengöringsstation" där små fiskar plockar parasiter och putsar större fiskar. De randiga små fiskarna vid munnen och ögat är typiska putsarfiskar.

 

Nyputsad och fin hade den ingenting emot att posera framför kameran tillsammans med min sambo. Det är alltså en ganska stor fisk och den bryr sej inte det minsta om dykare. 

Många av er tycker nog att vidvinkelbilderna är de mer spektakulära så här kommer några fler sådana. De flesta är tagna på olika delar av Ribbon Reef. 

Mjukkoraller och gorgonians i olika färger gör dessa rev helt spektakulära. Dessutom mängder av fisk, på vissa ställen alldeles överväldigande mängder av småfisk.

Här är det tyvärr så mycket småfisk att de delvis skymmer den vackra leopardgroupern till vänster i den stora korallen. Ett annat problem är att det ofta blir väldigt mycket blänk i de små fiskarna från blixtarna, men man måste använda blixt för att få fram färgerna. 

Här är det kanske också lite för mycket småfisk men jag gillar den här bilden ändå. Slutligen undrar ni kanske om vi inte såg några hajar?

Jo, visst såg vi hajar, mest vitfeniga revhajar. Vi mötte dem lite här och där med det mest spektakulära mötet fick vi under ett mörkerdyk när hajarna tog tillfället i akt och jagade i skenet av våra lampor. Det var en del andra rovfiskar som jagade också och det blev ett actionladdat dyk. Dessa revhajar är ganska små (ca 1,5 m, 10-15 kg) och ser inte dykare som potentiella byten. Vi har varit på andra ställen med betydligt större hajar och där dök vi inte efter att solen gått ner. 

För oss var det här femte dyket denna dag och det blev sen middag, men det var det förstås värt.

Hälsningar Lena

Inlagt 2020-03-12 19:23 | Läst 6048 ggr. | Permalink

"Wow! Vilken underbar värld du tar oss ner/med i. Tack för det. Daniel"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej,
Helt superbt. Så vackra bilder från down under.
Ha det väl
Bob
Svar från Lena Holm 2020-03-14 08:43
Tack Bob,
det fanns många platser som fortfarande var väldigt vackra på dessa rev.
Hälsningar Lena
Intressant och med vackra bilder. Din sambo har någon typ av actionkamera, filmar han med den? Blir det något vettigt? Såg ni andra större fiskar, rocka, muränor, bläckfisk, barracuda etc? Någon fara för stenfisk där?
Svar från Lena Holm 2020-03-14 08:47
Tack Peter,
det är en Gopro kamera och visst kan det bli ganska OK men det ska helst vara rätt stora motiv och man måste komma nära. Stenfiskar fanns men vi såg aldrig någon. En bläckfisk men den gömde sej bara och den var inte särskilt stor. Barracudor och stora trevally fanns det och muränor, men inte så stora. PÅ ett dyk såg ungefär halva gänget mantor (2 st). Vi hade precis gått upp för vår dyktid var slut, men vi har ju sett manta flera gånger förut så det gjorde inte så mycket.
Hälsningar Lena
Fantastiska bilder från revet !
Jag har ju bara snorklat ( t.ex. Green Island :-) ) och tyckte det var fantastiskt. Minns att jag blev lite skakis när jag såg en revhaj.
Kollade även på den andra bloggen härifrån, så kul att se och läsa.
Nu har du väl samlat på dig en hel del bilder från denna fantastiska resa
Svar från Lena Holm 2020-03-14 09:22
Tack Ing-Marie,
det var ju ganska länge sedan du var där och då tror jag att det såg helt annorlunda ut vid Green Island. Jag var där själv i början på 90-talet och det var fina rev där då. Revhajarna är fridfulla och ganska skygga, de simmar undan om man kommer för nära. Jag kom hem med ca 12 000 bilder trots att jag grovsorterade i kameran och slängde mycket. En del jobb att fixa med dessa och bestämma vad jag ska göra med dem.
Hälsningar Lena
Fantastiska bilder från revet !
Jag har ju bara snorklat ( t.ex. Green Island :-) ) och tyckte det var fantastiskt. Minns att jag blev lite skakis när jag såg en revhaj.
Kollade även på den andra bloggen härifrån, så kul att se och läsa.
Nu har du väl samlat på dig en hel del bilder från denna fantastiska resa.
Är det slut på semestern nu, blir det jobb hela sommaren :-)
ing-marie
Fantastiska bilder. Vilken färgprakt. Kul att få ta del av den vackra undervattensvärlden. Hälsningar Mats
Svar från Lena Holm 2020-03-14 09:23
Tack Mats,
färgerna är helt otroliga när man har lampor och blixtar med sej ner i havet.
Hälsningar Lena
Fantastiskt vackert! Man blir dyksugen.. Vilka djup höll ni er på? 5 dyk på en dag.. gissar att ni dök djupast vid första dyket och sedan grundare, kanske grundare än 10 m.. 'Potatisfirren' liknar en Havsabborre.. eller en Napoleonfisk.. den sistnämnda dök jag med i Röda Havet, den var lika stor som jag.. kändes som den kunde äta upp mig, röda ögon hade den också..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2020-03-14 09:32
Tack Jan,
oftast var det de djupaste dyken på morgonen, men sällan under 30 m. Man fick ju planera själv om man skulle få in 5 dyk på en dag. Ibland var det också rätt grunt, t ex mörkerdyken som oftast inte var drop-off utan man hade botten att förhålla sej till. Det gick ju också att köpa nitrox 32% och få längre tider. Jag tror att den stora fisken är en typ av havsabborre.
Hälsningar Lena
Härliga bilder! Jag minns att jag med min första systemkamera (Nikon F, kanske det var 1974) Försökte få bilder på liknande fiskar genom akvarieglas, och jag drömde nog om att få bilder som dina. Det gick inte så bra...
Jag ser att GoPro med smidig LED-belysning verkar fungera bra för undervattensfoto. Men så tänker jag: Är det inte ganska mycket lättare att "släpa" på en riktig systemkamera där under ytan? Jämfört med att ha samma tunga klump hängande runt halsen när man plåtar t.ex. fåglar eller gator?

Ha det gott! /Thomas
Svar från Lena Holm 2020-03-14 09:40
Tack Thomas,
det är svårt att fotografera genom akvarieglas men jag har sett en del bilder som är bra, fiskporträtt går att få till. Gopro blir sådär men om motiven är stora och man kommer nära kan den vara kul. Det är inte tungt att ha en systemkamera i vattnet men den, + blixtar mm, väger väldigt mycket i ditt bagage/handbagage. Det var begränsningen för oss. Dykutrustning väger också en hel del. Det finns dock tillfällen då en systemkamera riggad med blixtar kan vara tung även i vattnet och det är när man tvingas ytsimma i strömt vatten eller när det går för stora vågor. Vid ett par tillfällen bytte vi då grejer för min sambo är starkare när det krävs tuff simning.
Hälsningar Lena
En fantastisk och vacker värld!
/MA
Svar från Lena Holm 2020-03-14 09:41
TAck Mats,
ja det är en väldigt speciell upplevelse att få besöka den världen.
Hälsningar Lena
Det var en ynnest att få se så granna bilder, så tack!
Svar från Lena Holm 2020-03-14 09:42
Tack Ragnar,
för den väldigt fina kommentaren.
Hälsningar Lena
Wow!

Vilken underbar värld du tar oss ner/med i. Tack för det.

Daniel
Svar från Lena Holm 2020-03-14 09:43
Varsågod Daniel,
det här är så roligt att få visa.
Hälsningar Lena
Vokabulären räcker inte till för dina bilder..Det är bara att slänga upp fötterna på bänken och njuta..
Men dom två Clowfiskarna är ju nästan på gränsen vad man klarar av i skönhet ( gullig) om en fiskbild kan vara det?
Mvh/Gunte..
Svar från Lena Holm 2020-03-14 09:45
Tack Gunte,
för den otroligt fina kommentaren. Jag kan titta nästan hur länge som helst på clownfiskar och jag har massor med bilder på dem. De är ju så otroligt läckra och roliga. Jag blir glad av dessa färggranna fiskar och de fina anemonerna de huserar i.
Hälsningar Lena
Å så häftigt och "Doris" är så söt fisk även "nemo" med .
Vilken otroligt händelserik res upplevelse.
Tror ni revet återhämtar sig så småningom
Svar från Lena Holm 2020-03-14 09:18
Tack Nini,
det finns i tecken på att revet kan återhämta sej och det verkar ju lite hoppfullt i alla fall. Men om vi bara fortsätter värma upp planeten kommer det förstås en punkt då det inte längre är möjligt.
Hälsningar Lena
Wow, vilka fantastiska bilder från en unik och fantastisk värld! Måste varit ett eldorado för en dykare som dig. Tack för att vi fick följa med! Hoppas vi lyckas ta hand om vår planet så det får finnas kvar.
Hälsningar, Bjarne
Otroligt fina bilder! Och viken variation där finns - färger, former, storlekar. Ni har gjort en fantastisk resa och avslutar med stora barriärrevet, vilken upplevelse. Tack för alla fantastiska bilder och berättelser! Hälsningar/ Björn