En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Stenknäcken svek men steglitserna visade upp sej istället

Jag tänkte att stenknäcken kanske skulle komma tillbaka om jag la ut goda frön och nötter. Så jag riggade på söndagen och satte mej ute på behörigt avstånd. En av koltrastarna från i vintras kom och smakade. Jag känner igen den för den har vita fjädrar på ryggen. 

Blåmesarna har flyttat in i holken på sidan av balkongen och passade på att proviantera. 

Stenknäcken kunde jag inte ens se med kikare i skogen från där jag satt men steglitserna var desto aktivare. Det var sex stycken som kom förbi flera gånger och jag fick ändra position och rikta in mej på mataren. Inte den finaste "pinnen" men det var här de ville sitta. Den är nästan exotiskt med de röda och gula färgerna.

De kivades en del men det blir inte så fint med en fröautomat i bakgrunden. Här är det i alla fall bara ställningen men ska jag fota dessa mer måste jag hitta på något annat sätt. Jag har inte rätt sorts tistlar i trädgården heller. Jan har visat vilken sort de gillar att sitta i. 

Jag gjorde också en liten tur utanför trädgården och hittade några vitsippor. Lite stukade efter en kylig morgon.

Det här är väl någon slags vårlök. Kanske någon känner igen den.

Gulsipporna var mycket fina på det här stället och där blev jag kvar en stund

Som små solar lyste de i den gröna växtligheten.

Den här är jag osäker på, kanske en jordrök? Det var i så fall ett lågt exemplar men den kanske växer på sej. Nu är solen och värmen dock ett minne blott och någon mysig promenad ser det inte ut att bli denna veckan.

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-04-24 20:23 | Läst 739 ggr. | Permalink

"Den gula är en Gagea Lutea 😊, kallas också allmän vårlök. Den rosa en nunneört. Fint på vitsippan, jag fotade i veckan men det blåste för mycket. Väldigt fin skärpa på fåglarna, ser ut som både du och kameran levererar"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Hej,
Stiglitzen hade aldrig AI kunnat hitta på.
Så snygga bilder.
Ha det gott
Bob
Svar från Lena Holm 2023-04-25 20:21
Tack Bob,
nu blir jag nästan sugen på att testa vad AI kan åstadkomma :-)
Hälsningar Lena
Så fint, steglitsen är verkligen tjusig, men du har mkt annat fint också, blommorna inte att förglömma. Bilden på koltrasten får ändå mitt pris idag, den glänsande svarta fjäderdräkten är verkligen stilig! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2023-04-25 20:23
Tack Björn,
jag fick några stiliga bilder på den koltrasten och visar en fast jag visat så många koltrastar förut, inklusive just denna individ. Steglitserna är både fina och roliga med sitt eviga småpratande. Man hör dem på lång väg när man är ute.
Hälsningar Lena
Den gula är en Gagea Lutea 😊, kallas också allmän vårlök. Den rosa en nunneört. Fint på vitsippan, jag fotade i veckan men det blåste för mycket. Väldigt fin skärpa på fåglarna, ser ut som både du och kameran levererar
Svar från Lena Holm 2023-04-25 20:26
Tack Peter,
då hade jag rätt om vårlöken och nunneört har jag hört talas om men kom inte ihåg att den såg ut så där. Ja, fåglar med den kameran blir överlag väldigt bra.
Hälsningar Lena
Mycket fina bilder, inte minst steglitserna!
Svar från Lena Holm 2023-04-25 20:27
Tack Christer,
steglitserna är flitiga gäster nu men de vill sällan sitta någon annan stans än i fröautomaten. Det blir inte så bra bilder där tycker jag.
Hälsningar Lena
Fint snyggt på fåglar och blomster.
Steglitz är så färgfina.
Har också trott dom gula är sippor men bladen stämmer inte då fick jag höra vinter)vårgäck. Brer ut sig i mattor. Jag var så glad och hade hittat och fotat dom
/N
Svar från Lena Holm 2023-04-25 20:20
Tack Nini,
jag är ingen mästare på blommor, men de här gula ser inte ut som vintergäck. Det är fotat vid Parnassen, Hjälstaviken och eftersom det är en känd lokal kan man läsa om den på Länsstyrelsens hemsida. Där beskriver man att marken på våren är täck av vitsippor och gulsippor. När jag tittar på bilderna har blommorna fem kronblad och det sitter en bladrosett en bit ner på skaftet. Det stämmer rätt väl med bilder på just gulsippa. Men som Stefan påtalar kan det ibland behövas lupp och att man kan se hela växten för att kunna uttala sej.
Hälsningar Lena
Steglitsen känns helt klart som en exotisk fågel med sina färger. Vackert när den har vingarna utsträckta! Snyggt fångat.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2023-04-25 20:29
Tack Johnny,
man får passa på och fota steglitserna när de bråkar lite, så man får med färgprakten ordentligt. Synd att de bara uppehöll sej vid mataren.
Hälsningar Lena
Vågar inte uttala mig om växterna då det ofta kräver noggrann koll med lupp och hela växten, det lämnar jag åt en kompis. Väldigt fint ljus på vitsippan.
Och vad skall man med små papegojor till när man har steglitser? De är ju minst lika praktfulla. Du har funnit en riktig skatt där hemma fotografiskt med din matning. Fåglarna är fina oavsett bakgrund.
Svar från Lena Holm 2023-04-25 20:32
Tack Stena,
beträffande gulsippan kan du se mitt svar till Nini. Det går ju även att läsa sej till att det ska finna stora mängder gul- och vitsippor där på våren, därav min gissning på gulsippa. Nunneörten kan jag inte uttala mej om mer än att bilder på nätet ser ut att stämma med vad jag fotat (och inte visat). Det blev många nya gäster i matningen och dessutom nya vinklar och fotoplatser när vi tog ner de stora syrenerna förra våren samt flyttade en matning.
Hälsningar Lena
Åh så fina bilder :)
Steglitserna ser exotiska ut. Gillar verkligen de flygande steglitserna.
Du har även fångat våren på ett fint sätt.

Mvh Jocke
Svar från Lena Holm 2023-04-25 20:34
Tack Joakim,
steglitserna är speciella men tyvärr vill de bara uppehålla sej vid fröautomaten och det blir inte så snyggt. Blommorna bara måste man ju föreviga vid något tillfälle varje vår. Det här liksom till :-)
Hälsningar Lena
Vad fint! Koltrasten och Steglitserna sticker ut extra bra tycker jag! Ja, de där 'prydnadstistlarna' kan vara bra för Steglitser när det börjar bli hösttider! Oftast har det varit i oktober som dom kan bli intresserade av dom.. Men det händer också att jag inte ser någon där, eller så har vi 'gått om varann'.. Tror jag sett Steglitser ända in i februari nått år på dom där Tistlarna! Hälsn!

https://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/en-favorit-i-lunden.htm
Svar från Lena Holm 2023-04-26 07:29
Tack Jan,
jag har tydliga minnesbilder av hur steglitserna sitter i dessa tistlar och de gör sej väldigt bra där :-) Vi har haft fyra steglitser som varit ganska stadiga gäster i matningen hela vintern. Det brukar vi inte ha.
Hälsningar Lena
Blir lite avis på Steglitsen/Steglitsarna....Har samma tankar om bakgrunden/fröautomat, har ett par extra sittpinnar som passar bättre om någon skulle behaga sätta sig där. Får snart Photo shoppa nån pilfink om det ska bli nån färg här ;))
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-04-27 07:17
Tack Gunte,
jag har också extra pinnar men de här färgglada fåglarna vill bara sitta i automaten eller på ställningen som automaten hänger i. Nu verkar det som att ett gäng grönsiskor har tagit över eller åt minstone konkurrerar med steglitserna.
Hälsningar Lena