En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Starar

På håll fick jag syn på stararna som satt på trådarna en morgon på väg till jobbet. Jag hade kameran med mej för att spana på en nötkråka på lunchen (som jag aldrig fick se). 

Jag fick sedan se hela flocken med fåglar lyfta från marken och insåg samtidigt att det faktiskt finns en asfalterad plätt vid vägen där det går att stanna. Alltså blev det tvärstopp där och jag fick fram kameran. Det fungerade utmärkt att fota genom den öppna sidorutan, mellan bilarna som passerade i 80 km/t eller mer. Några undrade nog vad jag gjorde.

Flocken var enorm. När de inte var i luften var det förstås de spillda kornen på stubbåkern de var ute efter.

Här har de precis vänt i luften och är på väg att landa.

Det roliga var att denna enorma flock med fåglar försvann helt när de landade på stubben, som var precis så hög att den dolde fåglarna. 

När jag valde bilder till denna blogg insåg jag förstås att jag skulle ha tagit ett par rutor på åkern när inga fåglar syntes. Men så tänker man inte när man är på plats och tar bilder, inte den här gången i alla fall. Det här är det närmsta jag kan visa hur det såg ut. Det är lika mycket fåglar på denna bild som på den nedanför.

Här lättar de igen och flyger en runda på fältet, för att landa en bit bort från vägen och förvinna helt i den ljusgula stubben. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-09-09 10:25 | Läst 605 ggr. | Permalink

"Det är en mäktig syn dessa ofantligt stora starflockar och är man tillräckligt nära kan man dessutom höra/känna energin dessa fåglar skapar tillsammans. Härliga bilder. Vi har i sommar vistats mycket på Granön (Söderhamns kommun) men vi har inte sett en enda stare. Nu är väl inte staren skogs- eller kustlandskapets fågel utan snarare slättlandskapets. Men ändå, inte en enda stare. Jag läste någonstans att arten tillhör de fåglar som minskat i omfattning. Det är svårt att tro när man ser dina bilder."


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Så fina bilder! Kul att se.
Igår stod jag och stirrade på ett "tomt" fält. Plötsligt flög det upp massor av starar. Lite som "plötsligthänderdet"!
//Lola
Svar från Lena Holm 2023-09-09 15:43
Tack Lola,
visst är det häftigt. Jag skulle ha tagit en bild då man inte såg några fåglar alls, ångrar det nu efteråt.
Hälsningar Lena
Ja, starar är kul! De kan komma upp i imponerande flockar, särskilt i vassen på Jylland, och rör sig som en enhet, en organism. Du fick dem fint, det gäller att de rör sig i skärpedjupsplanet, ja det blev bra!
Svar från Lena Holm 2023-09-09 15:46
Tack Stefan,
ibland när vi kört ner till västkusten på sensommaren har vi sett stora flockar med starar i luften som rör sej som en organism. Det har inte funnits möjlighet att stanna och de häftiga molnen med fåglar har varit för långt borta när vi hittat en parkeringsficka. Att det gick att stanna på det här stället var ren tur. Det är resterna av en gammal väg och eftersom jag kör här dagligen visste jag precis var den platsen låg.
Hälsningar Lena
Imponerande flockar och tur att vara på plats i väder som går att fota dessa snabba i. Lite som från 0 till 100..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-09-09 15:48
Tack Gunte,
här var det väl mest lyckosamt att det gick att stanna. Jag kör här dagligen och visste att det fanns en plats där jag kunde parkera utan att störa morgontrafiken. Jag hade gärna fotat dessa i motljus med det gick inte att få till.
Hälsningar Lena
Kalasbilder blev det, roligt! Just fågelflockar gör stort intryck på mig, samordning är total, imponerande! Många hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2023-09-09 22:08
Tack Björn,
just samordningen inom flygande fågelflockar (och även fiskstim) är oerhört fascinerande och jag vet att det nu finns en del nya data som i alla fall hjälpligt kan förklara hur de kan uppfatta signalerna från flocken och agera så snabbt som de gör.
Hälsningar Lena
Ojoj, det här var en häftig upplevelse att tita på. Tack för att du delar med dig av den här, riktigt bra bilder tycker jag.
Svar från Lena Holm 2023-09-09 22:05
Tack Morgan,
det här är ju en ganska vanlig företeelse just nu. Det gäller bara att vara på rätt plats vid rätt tid och att man kan parkera utan att störa trafiken :-) Den här gången hade jag tur.
Hälsningar Lena
Fint fångat, det är imponerande dessa stora flockar. Hade en flock från Utvälinge i förra veckan, först hörde man ljudet från tusentals starar från vassen och sedan en imponerande syn när de lyfte. Bilderna är fortfarande i kameran ska bli kul och se om det blev något vettigt, men dessa var bra
Svar från Lena Holm 2023-09-10 10:16
Tack Peter,
jag använde ett större fokusområde i kameran när jag fotade flocken. Jag ser fram emot att få se dina bilder. Jag hade ju gärna fotat dessa i motljus men det hade inte gått att få till där jag var.
Hälsningar Lena
Så häftiga bilder på flocken flygande, Gillas skarpt! Mvh Nina
Svar från Lena Holm 2023-09-10 10:17
Tack Nina,
jag hade tur som kunde stanna och fota där de befann sej. De var precis vid vägen.
Hälsningar Lena
Det är en mäktig syn dessa ofantligt stora starflockar och är man tillräckligt nära kan man dessutom höra/känna energin dessa fåglar skapar tillsammans. Härliga bilder. Vi har i sommar vistats mycket på Granön (Söderhamns kommun) men vi har inte sett en enda stare. Nu är väl inte staren skogs- eller kustlandskapets fågel utan snarare slättlandskapets. Men ändå, inte en enda stare. Jag läste någonstans att arten tillhör de fåglar som minskat i omfattning. Det är svårt att tro när man ser dina bilder.
Svar från Lena Holm 2023-10-18 19:17
Hej Torbjörn,
och ursäkta sent svar. Jag har inte märkt att stararna har minskat nämnvärt kring Uppsala och den här typen av flockar ser jag ganska ofta i slutet av sommaren. Redan när ungarna börjar flyga brukar vi både höra och se flockar i närheten av där vi bor.
Hälsningar Lena
Härliga bilder. Imponerande flock.
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2023-10-18 19:17
Tack Halina,
ursäkta sent svar. Det var en imponerande flock som flög och landade flera gånger på stubbåkern.
Hälsningar Lena
Det här gillar jag. Kan nära på höra fraset från vingarna. Väcker även minnen från yngre dagar då stararna var talrikare till antal än nu för tiden.

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2023-10-18 19:20
Tack Jörgen,
jag stod vid en vägkant och det passerade hela tiden bilar på väg till Uppsala så jag hörde inte så mycket av vingslagen, men fåglarna hörs ju ändå. Jag upplever att jag ofta ser starflockar i slutet av sommaren även nu och vi har även haft dem (ungfåglar) nära huset, bakom en liten skog där det är öppet och vall. Då förde de så mycket väsen att vi hörde dem hemma i trädgården.
Hälsningar Lena