En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Skördetid och mathantverk

Nu har vi kommit till den period när vi inte hinner äta upp tomaterna som mognar, utan måste hitta på andra sätt att ta tillvara denna välsmakande grönsak. Semestern är dessutom slut så det är på lördag och söndag som det mesta ska ske. Lördag morgon och dagens skörd av tomater (mer eller mindre övermogna). 

Vi har testat san marzano tomater i år, som är mer lämpade till matlagning är att äta färska. Jag skär sönder tomaterna, blandade sorter, i lagom stora bitar, skivar några chili, plockar mängder med bladkryddor i trädgården och hackar några vitlöksklyftor. Gul lök får fräsa i rikligt med olivolja och sedan öser jag ner tomater, kryddor mm. När allt puttrat i minst en halvtimme mixar jag koket med en stavmixer och smakar av med salt och en gnutta socker, för att få fram tomatsmaken riktigt bra. Fem lådor med tomatsås i frysen som smakar fantastiskt gott när jag tar fram en mitt i vintern.  

Har någon av er som odlar tomater någonsin haft en tomatplanta som plötsligt dyker upp på helt fel ställe? Den här växer i gruset mot husväggen, långt från såväl växthus som andra tomatplantor. Jag trodde första att det var ett ogräs, men när jag luktar på bladen är det ingen tvekan om att det är en tomatplanta.

Efter tomatsåskoket åkte vi och kollade ett nytt kantarellställe. Det fanns mängder med små kantareller för någon hade varit där före oss och plockat, men lämnat småttingarna för att komma tillbaka senare. Vi tänkte att det är väl bara att gå längre in i skogen, de som plockat här före oss har väl vänt när korgarna var fulla eller när de inte ville gå längre (terrängen var bitvis väldigt stenig). Det stämde och plötsligt kom vi på fläckar med massor av kantareller som hade alla storlekar, från små till stora. Det var  bara att fylla korgarna. Jag går ofta själv i skogen och plockar svamp, men om du går tillsammans med någon kan jag intyg att den signalfärgade "jaktkepsen" som min sambo bär är otroligt bra för att hitta varandra. Den lyser verkligen i skogen. 

Vi körde på småvägar i ett skogsområde och bestämde oss för att ta en annan väg hem än den vi kommit på. Det gick inte så bra. Här fick vi backa och så småningom vända. 

Vi hann hem precis i tid för lördagszoom med familj i Texas och London. Sedan skulle det bli middag och jag hade tagit fram en bit ytterfilé (benfri kotlett) från vildsvin för att göra en porchetta. Det är en klassisk italiensk rätt och fläskbiten ska nog egentligen vara både större och fetare, men det här var vad jag hade. Man ska skära upp köttet så att man får en stor platt bit. På den lägger man en fyllning av finhackad salami (svensk i mitt fall), blandad med hackad vitlök och olika bladkryddor som rosmarin, salvia, basilika och persilja (som fanns i kryddlandet). Man rullar ihop köttet och binder det med garn, bryner i stekpanna och sedan in i ugnen till 65 grader. Efter halva tiden lägger man äppelklyftor vid sidan om köttet. 

Det blev riktigt gott och med tomatsallad på brandywine tomat, stekt mandelpotatis, squash, gröna bönor och äppelklyftor en förträfflig lördagmiddag. Jag insåg precis då att man inte ska fotografera mat på den vaxduken, men det råkade vara vad som låg på bordet i växthuset denna kväll. 

När vi ätit middag tittade vi på de två fulla svampkorgarna och bestämde oss för att ta itu med dem på en gång. Det var drygt fyra kilo gula kantareller som skulle i pannan. Sambon tog en öl och jag ett glas som bestod av hälften vitt vin och hälften tonic, denna kväll med smak av clementin. Vitt vin och tonic har jag lärt mej att uppskatta i London, som ett alternativ om man inte dricker öl.   

Det finns sämre sätt att tillbringa en lördagskväll på. Lagom till OS finalen i beachvolley riggade min sambo en ipad i köket så vi kunde följa matchen. När Sverige tog sin fjärde guldmedalj var vi färdiga med svampen och jag kunde stoppa undan 1,2 kg förvällda kantareller i frysen efter prisutdelningen. 

Hälsningar Lena 

Inlagt 2024-08-11 21:36 | Läst 384 ggr. | Permalink

"Fantastiska bilder. Bilderna ger mig en lust att gå i dina fotspår, plocka svamp, ta hand om tomater, fixa god mat. Dessutom umgås med vänner och se OS. Hur hinner du? Jag har fullt med att bara fotografera. Du är en inspirationskälla. /Ulla"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej Lena.
Vilket överflöd - ni är bra på det.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS tack för tipset med det vita vinet och tonicen. Det måste prövas.
Svar från Lena Holm 2024-08-12 07:43
Tack Erik,
naturen och trädgården ger mycket just nu. Vitt vin och tonic är mycket gott om man inte vill ha så söt drink. Man kan dessutom anpassa mängden vin beroende på hur mycket alkohol man vill att den ska innehålla.
Hälsningar Lena
Är så imponerad av era svampturer, jag var i Kungsbacka i helgen och såg nog en 50tal kantareller längs stigen, men de var inte större än 5-8mm så de fick vara, det var allt.

Tomatsåsen liknar den jag har gjort tidigare år efter en blogg från dig. I år har jag dock varit lat och enbart gjort en sås på rena tomater, olika kryddor mm får jag sätta till när jag använder tomaterna.

Steken ser riktigt god ut, har provat något liknade en gång med den ytterfilé från gris som de alltid har på rea, den blir ju mer spännande med fyllningen

Bra jobbat i helgen och fin dokumentering
Svar från Lena Holm 2024-08-12 21:20
Tack Peter,
om ni åker till Kungsbacka om två veckor borde det finnas kantareller i lagom storlek på den platsen, eller är det många som går där och plockar? Nu var vi på ett helt nytt ställe och det gav utdelning över förväntan. Vi åker tillbaka om två veckor skulle jag tro. Jag vill gärna ha några burkar med färdigkryddad tomatsås i frysen, men när det blir mycket brukar jag också göra enklare varianter eller bara hacka och frysa tomaterna som de är. Det blev mycket gjort denna helg.
Hälsningar Lena
pdahlen 2024-08-12 21:36
Det var inget bra ställe, för jag mötte fyra personer på mindre än en timme. Men man får väl hoppas att man hittar ett bra gömt kantarellställe någon gång
Fantastiska bilder. Bilderna ger mig en lust att gå i dina fotspår, plocka svamp, ta hand om tomater, fixa god mat. Dessutom umgås med vänner och se OS. Hur hinner du? Jag har fullt med att bara fotografera. Du är en inspirationskälla.
/Ulla
Svar från Lena Holm 2024-08-12 21:24
Tack Ulla,
jag har inte tittat så mycket på OS utan lyssnat på radio mest, då kan man göra något annat samtidigt, som lägga in gurka eller koka tomatsås. Jag får mer gjort när jag jobbar för då planerar jag bättre och är mer effektiv de dagar jag är ledig. Tyvärr blir det ofta långa stunder vid datorn om jag varit ute och fotat.
Hälsningar Lena