En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Skaldjur och midsommar

Midsommarhelgen var vi som de senaste åren på västkusten och dök. Krabbtaskorna hade också samlats verkade det som, vi såg mängder av dem i Hamburgsunds skärgård. Den här stora krabban var lite kaxig och viftade med sina stora klor när jag kom förbi. Eller så såg den sin egen spegelbild i kameraporten, vem vet...

Det hade egentligen varit mer rätt att skriva leddjur istället för skaldjur. Gemensamt för dessa djur är att de har en segmenterad kropp och ett yttre skal. Mer än 80% av alla kända djurarter är leddjur som t ex kräftdjur, insekter, spindeldjur och havsspindlar. Krabbtaskan är väl utrustad för att ta byten (döda eller levande) med hårda skal. De stora klorna fungerar som krossande tänger och för att mala sönder bytena ytterligare har den tre tänder i magsäcken.

Kanske inte så vackra men ändå tacksamma fotobjekt som inte rör sej så värst mycket även om man blir närgången. Leddjur som krabban ovan och alla de andra arterna i denna blogg kan bara växa när de ömsar skal. När krabban ömsar ökar bredden på skalet ca 25% i storlek.

Under ett dyk på midsommarafton stöter vi på en riktig "ärkehummer". Den här är rejält stor och kommer dessutom fram för att kolla in mej lite extra. Det är förstås svårt att se vad som är stort eller smått när man inte har något att jämföra med...

...men det här är en liten hummer. Så liten att man inte skulle få behålla den om den gått in i en tina. Hummern är liksom många andra leddjur i havet en asätare, en renhållare i havet. De har sinnesorgan som kan fånga upp doft/smakämnen från döda djur i vattnet trots att koncentrationen är extremt låg. De följer sedan den riktning som har en ökande koncentration av ämnet och hittar fram till matplatsen.

Trollhummern sitter ofta gömd i sprickor och mellan stenar. För det mesta ser man den upp och ner på dagtid och lyser man på den kryper den in och gömmer sej i mörkret. Om man dyker på kvällen eller natten hittar man dem ute på jakt och då inser man hur många det kan finnas på en liten yta.

Ibland hittar man en som är vänd "åt rätt håll" och dessutom poserar för några bilder innan den drar iväg och gömmer sej. Trollhummern blir ofta bifångst i krabb- och hummertinor och den smakar gott har jag hört, men är ganska liten.

Ett av mina favoritdjur är eremitkräftan. Bakkroppen saknar skal hos dessa djur och de använder sej av tomma snäckskal, som de måste byta upp sej till större storlekar av när de ömsar och växer. Vissa arter kan också ha en anemon eller ett svampdjur som skydd på bakkroppen.   

Eremitkräftan är ingen eremit utan samlever ofta med andra eremitkräftor och även andra arter som t ex havsbortsmaskar och hydroider. Den här individen är inte mer än ca en centimeter och sitter på en "död mans hand" som är en läderkorall (det finns vit och orange).

Efter två dyk, avlastning och vård av utrustning och oss själva sätter vi oss till bords för att avnjuta havskräftor. När de står på ett matbord är det skaldjur. Jag visade i en tidigare blogg hur de lever på lerbotten. Man ser dem ganska sällan under dyk för de vill helst hålla till på djup som vi inte besöker, från 40 till ca 800 m. Ibland hittar man enstaka individer på 30 meter som de jag visade för någon vecka sedan.  

Först tas det en del bilder men när man väl börjat äta är det bara att stoppa undan telefoner och kameror, om man inte vill sätta onödigt kladdiga fingrar på dem.  

Midsommarmiddagen blir en lång sittning men trevliga dykkompisar och välfyllda fat med kräftor.

Eftersom det är midsommar avrundar vi med hemgjord jordgubbstårta. Dagen har varit lång, vi går och lägger oss lagom när solen går ner.

Hälsningar Lena

Inlagt 2019-06-26 07:25 | Läst 4891 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej,
Det kallar man kalasmiddag.
Ha det väl
Bob
Svar från Lena Holm 2019-06-26 19:00
Tack Bob,
ja det var en toppenfin middag och en tradition sedan många år för oss.
Hälsningar Lena
Oj, vilka härliga dagar! Svårslaget! Och fina bilder så klart på dessa 'skaldjur'! Trollhummer har jag aldrig sett, den var extra fin med det blåa!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2019-06-26 19:01
Tack Jan,
det finns en hel del trollhummer men man måste veta var man ska leta och dessutom ha en lampa med sej för att se dem.
Hälsningar Lena
Grymma bilder från uv livet..det närmaste jag kommer ett skaldjur är väl några kokta ägg till frukost ;)
Mv/Gunte..
Svar från Lena Holm 2019-06-26 19:01
Tack Gunte,
en annan sorts skaldjur, fyndigt :-)
Hälsningar Lena
Så trevligt hobby, fina och intressanta bilder och en lärorik text! Kan man säga att de är leddjur när de lever och som mat är de skaldjur?
Som barn dök jag mycket med cyclopglasögon i en insjö i Berlin och plockade upp sportfiskarnas tappade nycklar och cigarettändare och då såg jag många kräftor som backade baklänges, när jag kom simmande längs med sjöbotten.
Hälsningar
Wolfgang
Svar från Lena Holm 2019-06-26 19:05
Tack Wolfgang,
leddjur är en enorm stam med en otrolig massa arter varav vi bara äter en bråkdel och de som kommer från havet kallar vi skaldjur. Humrar, trollhumrar och kräftor kan även simma bakåt dvs backa i öppet vatten, likaväl som de backar undan från faror på botten. Det ser lite kul ut.
Hälsningar Lena
Kul att se lite undervattensbilder igen och mycket information. Säger som Gunte, det närmaste jag kommit skaldjur är nog frukostäggen.
Sten
Svar från Lena Holm 2019-06-26 19:07
Tack Sten,
ägg är sannerligen ett udda skaldjur :-) Om man ska vara lite petig borde de dessutom vara befruktade för att kallas "djur", men det är väldigt få ägg i mataffären som är det.
Hälsningar Lena
Jättekul att se krabbor i sin naturliga miljö. De är intressanta djur! Den där trollhummern var en nyhet för mig, riktigt spännande! Härliga bilder - också från midsommarfirandet!
Hälsningar, Bjarne
Fina bilder och det ser gott ut. Härligt grönt ljus på de första bilderna, de är väl inte så djupt gissar jag. Trollhummern hade en fin blå färg