B. LOGGBOKEN
Gässkampen
Äntligen stämde vädret ihop med en morgon då jag komma lite senare till jobbet. Det blev en tur till en lokal pöl utanför Uppsala där det brukar finnas gråhakedopping. Jag såg smådopping, men på så långt avstånd att det inte var lönt att fota dem. Gråhakedoppingen var nog tillfälligt på utflykt, för jag såg dem inte. I finaste ljuset uppehöll sej några gäss.
De klarade av morgonbadet och sedan blev det en stunds parsimning med trumpetande.
Här började jag ana att det var något i vassruggen till höger som störde dem. Paret som ligger i förgrunden brydde sej inte.
De närmade sej med sänkta huvuden och plötsligt såg jag ett gåshuvud till...
...det visade sej vara ett par och de hade antagligen bokat den här platsen. Här blev det förstås spännande och jag väntade med fingret på avtryckaren.
Den här blicken betyder inte "- Va kul att vi ska bli grannar!"
Ett litet plask, sedan gick det väldigt fort.
De fyra stora fåglarna drabbade samman med vingar och näbbar.
Det blev riktigt skvättigt. Jag hade kameran ställd på 10 bilder/s och det passade bra för dessa stora fåglar. Jag har valt ungefär var tredje eller fjärde bild.
Det var trots allt en ganska kort men kraftfull sammandrabbning.
Här är det som att de pustar ut och det hinner faktiskt gå flera sekunder...
...innan kampen är igång igen.
Nu gäller det att slutgiltigt göra sej av med paret som bokat boplatsen i vassruggen
Här är det ord och inga visor som gäller.
Fåglarna började nu komma rätt nära mej och delvis hamnade de då bakom vassen på min sida vattnet. Här är faktiskt kampen i princip över och de bortkörda paret passerar mej då de simmar vidare i jakt på en ny boplats.
Lugnet är återställt. Då passar det bra att skölja av sej och lägga fjädrarna tillrätta.
Sedan tog de en vilostund i solen. Jag lämnade dem där och gick i raskt takt till bilen. Solen lyste visserligen med det var nollgradigt och långt ifrån vindstilla. Jag var klädd för att jobba inomhus, förutom en vinterjacka och det räckte med 45 minuter. Bilder hade jag ju så det räckte.
Hälsningar Lena
Aprilväder och mer kameratest
Fredag eftermiddag och på väg hem från jobbet. Solen strålade och blåsipporna lyste längs vägen.
Vårvärmen under den gångna veckan hade t o m fått en vitsippa att slå ut, komplett med liten insekt. Vi satt ute i växthuset och åt fredagsmiddag, solen gick ner vackert mellan träden.
Lördag morgon...Tre grader kallt och altanen täckt med snö!
Jag bestämde mej för att sitta ute med kameran en stund och fyllde på med jordnötter, solrosfrön och korv på stubben. Nötskrikan var inte sen att svara på inbjudan.
Den kom ner och poserade fint medan snöflingorna föll. Nu blev det inte någon mer snö och det började töa redan efter en timme. Det blev till välbehövlig fukt på marken.
Det här kunde jag fånga med min gamla R5, men skillnaden nu var att det blev skarpa bilder direkt, på första "skuttet".
Det här var något som den nya kameran klarade mycket bättre, att sätta fokus på en flygande fågel bakom en ridå av pinnar.
Likaså presterade den mycket bra då jag fotade nötskrikan som kommer nerflygande mot stubben från en gren. Det går fort och den rör sej mot mej dvs stor förändring i djupled. Kameran satte hela serien från pinnen ner till stubben, det svåra är bara att hinna följa den med kameran.
Jag bjuder på en bild till bara för att jag blev så nöjd.
Solen sken stundtals men ibland var det helt mulet. ISO växlade från 800 till 4000 med en slutartid på 1/2000 s. Vackra domherrar satt i trädet men kom inte ner och åt. Jag hade både en hanne och en hona i ett av de stora träden närmast tomten.
Bofinken tittade fram, jag såg även en rödhake och två stenknäckar. Men inga av dessa ville vara med på bild.
Här är ytterligare ett exempel när kameran hittar och fokuserar på en hackspett genom en ridå av grenar. Här var det dessutom betydligt längre avstånd än nötskrikan på den tidigare bilden.
Den höll kvar fokus när spetten flyttade runt på trädstammen.
Det får räcka för denna gång. Det var egentligen alldeles för kallt för att sitta ute. Attans aprilväder.
Hälsningar Lena
Uppgradering och kungsfiskartest
Jag har uppgraderat mitt kamerahus till en Canon R5 mkII och har insett efter Peters alla bildserier att ett utmärkt motiv för att testa kamerans autofokus och "pre-capture" funktion är kungsfiskare.
" - Får det lov att vara en liten fisk?" Det finns ett par kungsfiskare några minuter från mitt jobb och jag har under veckan gjort ett par turer dit för att testa kameran. Både ljuset och bakgrunden är ett problem på detta ställe. Kommer man för tidigt är det för mörkt för att få ens rimliga slutartider. Vid tre på eftermiddagen är platsen belyst i medljus och då får man den tristaste bakgrunden.
Mellan ungefär halv ett och halv två kommer solljuset in från sidan och då kommer vissa delar av deras "arena" att vara i skugga (till höger). Om fåglarna sätter sej på "rätt pinne" kommer de att vara belysta och man kan få bilder med 1/4000 s med ISO 3200.
Här kommer hannen flygande med en liten gåva till sin fru. Ett annat problem är avståndet, vilket förstås är bra för fåglarna. Jag har inte mer än 500 mm brännvidd så alla bilder utom översikten är rejält beskurna. Jag har dock 45 Mp, samma som i R5, så det finns lite att ta av.
Här kommer hannen med fisken och honan gapar hungrigt.
Som för att retas flög han upp och satte sej på pinnen ovanför henne.
Men för att värna om kungsfiskarbeståndet fick han lägga om taktiken och komma ner till hennes nivå.
Jag kan konstatera att när jag listat ut hur jag skulle ställa in kameran fungerade såväl autofokus på flygande fåglar som finessen med "pre-capture" utmärkt. Om jag har aktiverat den funktionen och har avtryckaren delvis nertryckt får jag 15 bilder före ögonblicket när jag trycker ner avtryckaren helt. Jag får dessutom dessa 15 bilder i RAW.
Jag kan välja att spara bilderna som cRAW (compressedRAW), vilket gör att de tar mindre plats men fortfarande har samma antal pixlar. Om det blir någon form av försämrad kvalité är jag inte inläst på. Jag kan dock inte se något då jag jämfört bilder tagna efter varandra lagrade som RAW eller cRAW, ens om de är riktigt hårt beskurna.
Hittills är jag mycket nöjd med uppgraderingen, även om steget inte var lika omvälvande stort som när jag gick från Canon 5DmkIV till R5. När jag suttit hemma på tomten idag har jag konstaterat att den nya kameran är bättre på att hitta fågeln då den sitter i ett buskage eller bakom pinnar. Den håller också fokus bättre när en fågel flyger mot mej med hög hastighet dvs stor förändring i djupled.
Här är hannen på väg in i boet, en boplats som de haft i flera år nu.
Peter har ju väntat på ett dyk från lämplig höjd och jag fick ett, tyvärr bakom en massa pinnar. Kungsfiskaren fiskar just nu inte vid denna plats utan kommer inflygande med fisk. Här dök den efter en frestande insekt. Jag visar var fjärde bild och skippar plasket för det skulle störa den sista bilden på fågeln för mycket. Jag fick även bilder när den kom upp men den valde att flyga bakom pinnarna och det blev inte så mycket värt att visa. Den tredje fågeln i denna serie är inte skarp, men de andra är helt OK tycker jag. För denna serie tryckte jag av när fågeln plaskade i vattnet och fick hela dyket från pinnen och ner.
Jag har inte varit där då de parat sej öppet, med sett att det pågått grejer inne i buskarna. Det finns dock de som lyckats fånga parningsakten på bild men jag har inte haft tid att stanna så länge de gånger jag varit där. För mej har det handlat om sena lunchraster på ca en och en halv timme. Några har suttit här 8-10 timmar. Jag hann i alla fall testa kameran ordentligt på mina besök.
Hälsningar Lena
Törstiga bin
Ibland måste man även ta itu med projekt hemma på tomten när man är ledig. På söndagen, efter två härliga lediga dagar, hade vi kommit överens med våra nya grannar att nu skulle den stora, taggiga häcken kapas.
Egentligen skulle man kanske ha kapat mer men det skulle bli väldigt tomt och "naket". Vi valde 1:20 hög och kapade där. Det tog inte mer än 45 minuter så var det gjort.
Men nu hade vi fyllt grannens tomt med mycket svårhanterligt "ris", med flera cm långa taggar. Det tog sålunda resten av dagen att kapa upp detta och lasta det på en släpvagn för transport till återvinningsstationen. Vi hann precis sista lasset innan de stängde klockan fyra.
Det kommer att ta ett tag att vänja sej vid detta och en del småfåglar flög förbi och såg förbryllade ut. De brukade ju sitta i häcken. Notera att det står ett fågelbad till höger på denna bild.
Under dagen, som ju var både varm och solig, hade det surrat väldigt runt detta vatten. Det visade sej vara törstiga bin.
De satt på rad och sörplade i sej vatten.
Det här har vi aldrig varit med om förut och de har varit där varje dag denna vecka, då det varit riktigt varmt och soligt.
Bina flockades för att dricka. Men fanns det något att äta?
Det surrade på ett annat ställe i trädgården. På tomtens framsida har vi en ormhassel. Där höll de hus och provianterade tillsammans med en och annan humla.
Det var nog det enda ställe där det fanns något till dem, utom i mina små penséer.
Luddiga av pollen jobbade de i ormhasseln. Att fota dessa blev en trevlig avbrott från taggiga häckrester.
Hälsningar Lena
Utflykt i naturen med korvgrillning
Jag hade önskat mej en utflykt i naturen i födelsedagspresent, helst skulle det också ingå grillad korv. Det blev en tur till Färnebofjärdens nationalpark, eftersom vi inte lyckats utforska detta område ännu.
Där var det fortfarande vinter fläckvis, med is och snö.
Men jag kunde se framför mej hur otroligt vackert det måste vara här när vårblommorna kommer och björkarna börjar slå ut. Ing-Marie påtalade att man ska åka hit när vitsipporna blommar.
Det var ändå en mycket fin miljö och vi gick längs vatten i ca 2 km, en hel del längs väl underhållna spänger.
Stigen vek av in i skogen och här kan jag tänka mej att både linnea och skogsstjärnor blommar lite senare på säsongen. Jag förvånades dock över att vi knappt hörde en enda hackspett. Hemma trummar de som besatta i det lilla skogsområde vi har bakom huset.
Björkar och mera spång. Naturen varierade.
Min sambo var med och fick även stå för lunchen.
Det finns väldigt fina grillplatser med rejäla vindskydd. Det var ännu tidigt på säsongen så det var inga problem att hitta en ledigt plats vid strömmande vatten. Ved fick man kapa själv och bära dit. Välordnat.
Grillad korv i naturen smakar mycket bättre än om man grillar hemma på tomten, fast de blir lite ojämna och sotiga. Solen strålade och det var nästan varmt, i alla fall i lä i vindskyddet.
Vi gick ytterligare en kortare slinga, mestadels längs vatten.
De stora gamla ekarna fascinerade.
Hit kommer jag att åka igen senare i vår. Nu blommade blåsipporna, men jag tänker invänta vitsipporna.
Hälsningar Lena