En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Det finns stöddiga fiskar...

...som den här till exempel. Vi mötte den i somras utanför Vancouver Island. En Lingcod som inte stördes nämnvärt av vår närvaro.

Ha en bra kväll

Lena

 

 

 

Inlagt 2012-11-21 21:11 | Läst 8804 ggr. | Permalink

"Kul att se bilden! Passar på att ställa en fråga som du kanske har bra koll på. Ang. alger, det har blivit allt mer och mer alger här att det blir ett problem. Jag vet att det finns algätare fiskar, beror det på att algätare fiskar minskar och då blir det mer alger? eller är det varma klimatet som gör så? Trevlig helg!"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Den ser lite skräckinjagande ut! Den kan väl inte vara farlig i alla fall eftersom ni kunde vara så nära den?
Svar från Lena Holm 2012-11-21 21:39
Nej, den är inte farlig. Det är en typ av torskfisk och den var inte trängd eller hotad på något sätt. Den simmade bara sin väg när den tröttnade på blixtarna.
Hälsningar Lena
Häftigt värre! Undervattensfoto är lite utav en dröm man får satsa på i framtiden.
Svar från Lena Holm 2012-11-22 07:50
Absolut! Men tänk till ordentligt innan för det kostar en del och det tar ett tag innan det blir bilder som är något att ha.
Hälsningar Lena
Vilken tuffing
Marianne
Svar från Lena Holm 2012-11-22 07:51
Yes, den här var cool. Jag har förstås en hel serie med bilder innan vi kom så här nära. Den verkade helt obekymrad.
HÄlsningar Lena
Spännande bild igen! Fisken ser inte glad ut. Liknar den en torsk? Men den har ju tänder, inte sant? Kul med dykaren bakom.
Det finns vissa vattenlevande varelser som jag iakttar med skräckblandad förtjusning. Bland annat muränor är häftiga (på bild) tycker jag. En annan fråga, Vissa havsormar är ju bland de giftigaste som finns, men vad jag förstått är de flesta ganska fredliga av sig? Du har inte plåtat några sådana? Det skulle annars vara spännande för mig som åskådare att se även om alla dina bilder är bra och spännande.
-affe
Svar från Lena Holm 2012-11-22 08:02
Hej Alf,
muränor kan se riktigt skräckinjagande ut och vara mycket långa om man får se dem ute i öppet vatten. Den är dock ofarliga om man inte stoppar in handen i munnen på dem. Havsormar har jag stött på för flera år sedan och de ska visst vara väldigt giftiga men jag har aldirg hört om någon som blivit skadad av en sådan. Man ska nog stoppa fingrarana i munnen på dessa också om något skall hända. Jag har också för mej att de har väldigt små tänder och inte förmår hugga genom t ex en våtdräkt.
Hälsningar Lena
Oj vilken fisk ..Spännande att kunna fota dessa underbara fiskar i sin miljö..
Härligt att du delar med dig.
MVH Anita
Svar från Lena Holm 2012-11-22 07:53
Tack Anita,
ja, det är en spännande värld att besöka. Du får titta in i mina album när du vill.
Hälsningar Lena
Ja troligen ser den ju ut att vara mycket farligare än vad den är men den har ett klart speciellt utseende. Spännande bild blev det/ Allt gott mvh Danne
Oj! Är ni aldrig rädda att dom ska attackera er? Jag hade aldrig vågat simma så nära. =)
Svar från Lena Holm 2012-11-22 12:57
Hej Heléne,
nej, men det gäller ju att se till att fisken lätt kan simma undan. Precis som med alla andra djur, vilda som tama, så vet man inte vad de kan ta sej till om de blir trängda. De enda tillfällen som fiskar anfallit har varit territoriella clownfiskar samt en 10 cm stor marulk som min sambo råkade komma åt med fingret. Den högg blixtsnabbt. En vuxen marulk kan man däremot smyga runt precis som fisken på bilden ovan. Jag har också upplevt en mindre havskatt som kom farande med vidöppet gap. Den trodde att jag skulle ge den mat, för den var van att bli matad av dykare (helt vansinningt).
Hälsningar Lena
Vilken bjässe och jättefint fångat! Även om jag gillar små detaljer och närbilder så har jag noterat att dina bilder där hela miljön syns ofta faller mig i smaken. Gillar den lugna bakgrunden mot den detaljrika förgrunden.
Ha det gott Lena!
//Ewa
Svar från Lena Holm 2012-11-22 19:30
Tack Ewa,
det var en bjässefisk med gott självförtroende. Vi mötte ett antal stora lingcod men den här tog nog priset. Trevligt att du kommenterar bakgrunden. Vattnet är nämligen så här grönt, det är inte mixtrat med eller förstärkt. Det är knallgrönt när det är mycket partiklar i ytan.
Hälsningar Lena
Kul att se bilden! Passar på att ställa en fråga som du kanske har bra koll på. Ang. alger, det har blivit allt mer och mer alger här att det blir ett problem. Jag vet att det finns algätare fiskar, beror det på att algätare fiskar minskar och då blir det mer alger? eller är det varma klimatet som gör så? Trevlig helg!
Svar från Lena Holm 2012-11-25 12:42
Hej Mikael,
algerna är inte rikitgt mitt bord men jag vet att det är flera olika faktorer som ligger bakom att algerna/algblomningarna ökat. Det råder en obalans mellan fiskarterna som du är inne på, men mängden alger påverkas också av att det läcker "näring" från odlingsmark ut i havet. Fosfor och kväve tror jag är de största bovarna. Klimatet påverkar antagligen också.
Hälsningar Lena