En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Ägretter i morgonljus

Jag minns inte hur länge sedan det var en höst med så många fina mornar som vi haft i år. Det är svårt att hinna med, men jag fick till en tur till Hjälstaviken en sån där morgon. Visst var det dimma, nästan i mesta laget, när jag gick på spången.

Det var frost och krispigt i vassen, men solen var på väg upp och skulle ändra på det.

 

Vid gömslet var det stilla och väldigt dimmigt. 

När solen börjat tränga igenom dimman kunde jag se sex ägretter som stod på olika ställen och fiskade efter frukost. Det såg ut att gå ganska bra för dem och det verkar finnas en hel del fisk. Det var dock för dimmigt för att fånga det på bild.

Det satt två damer i gömslet som var där redan när jag kom. De hade nog tittat på dimman ett bra tag. 

Det uppstod en del fina effekter när solen gick upp. Ringarna på vattnet var det en stor fisk som bjöd på när den plaskade till vid ytan. Det var annars helt stilla.

När solen kommit upp lite till gick det att börja spana på ägretterna. De sticker ut bra i sina helvita kostymer. En gråhäger hade varit omöjlig att få skärpa på.

Väntade på att de skulle gå ut i ljusstrimman...

Den här stack ut näbben i ljuset ett kort stund.

Det fick bli bilder också i skuggan.

Ägretterna omgrupperade lite när en till individ kom inflygande.

Den här flög ut i strimman av sol som nu nådde vattnet...

...och landade.

Som ni säkert förstår är bilderna väldigt underexponerade. I skarpt solljus blir de helvita fåglarna väldigt vita.

Men det låg fortfarande tunna dimslöjor kvar över vissa delar av vattnet.

Det finns en konstgjord flotte mitt utanför gömslet och där visade dessa två upp sej, dvs den som var där först ville inte ha sällskap. Det blev förstås en serie med bilder och jag har valt några.

mmm

Den var inte nöjd förrän den jagat bort den andra fågeln, som tyvärr blev ganska utbränd i solljuset trots kraftig underexponering.

Vid det här laget var det mesta av magin borta och de flesta ägretter hade dragit iväg åt olika håll. Jag hade mer att göra denna dag och valde också att lämna gömslet vid Hjälstaviken, som levererat mycket bra denna morgon. 

Hälsningar Lena

PS. För den som är nyfiken är bilderna tagna med Canon 16-35 mm på 5DmkIV och Canon 100-500 mm på en R5.

Inlagt 2024-10-08 08:20 | Läst 372 ggr. | Permalink

"Magisk naturupplevelse, verkligen vackert presenterat."


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Härliga bilder! Underbart vackra fåglar.
Åt du sedan sallad m vinägrett.....?
Svar från Lena Holm 2024-10-08 17:45
Tack Sven,
tja, på helgerna blir det ju lite extra, så även salladen.
Hälsningar Lena
Vilket fint ljus och speglingar du hittade. jag måste ta mig i kragen och gå upp lite tidigare och åka ut.
Sista bilden är verkligen läcker.
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2024-10-08 17:46
Tack Bengt,
det är ju inte ens särskilt tidigt längre. Solen går ju upp klockan sju och har man tur ligger dimman kvar en timme till.
Hälsningar Lena
Mycket läckra dimmor och ännu läckrare bilder. Jag bara njuter... så härligt inlägg :-)
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2024-10-08 17:47
Tack Halina,
det blev ett lyckat besök vid Hjälsta och ägretterna var på plats. Ibland är det helt dött när man kommer dit.
Hälsningar Lena
Underbara bilder Lena!
Nu längtar jag rejält till Hjälstaviken.
Jag ska försöka få till det innan vintern, men antar att ägretterna inte är kvar så länge till.
/Lena :)
Svar från Lena Holm 2024-10-08 17:48
Tack Lena,
vi du se de vita fåglarna får du nog skynda dej. Försök också tajma med vädret, det gör stor skillnad, men det vet du ju redan.
Hälsningar Lena
Hjälstaviken är en skön plats, nästan alla årstider.
Bild nummer 15 är ju en kanonbild, om jag ska välja en favorit.

Ha det gott! /Thomas
Svar från Lena Holm 2024-10-08 17:49
Tack Thomas,
det är en fin plats men ofta lite för mycket folk om det är bra väder. Denna morgon hade jag lite tur, både med antal besökare och ägretterna.
Hälsningar Lena
Oj, superbilder här! Ägretten verkar göra sig bra både med svart bakgrund så väl som väldigt ljus, bara det är rätt exponerat.. Bra gjort!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2024-10-08 17:50
Tack Jan,
de stora vita fåglarna sticker ut väldigt bra mot många olika bakgrunder och blir det väldigt ljust kan man ju alltid testa high key. Men det är lätt att bränna ut delar av dem när solen lyser rakt på fågeln.
Hälsningar Lena
Magisk naturupplevelse, verkligen vackert presenterat.
Svar från Lena Holm 2024-10-08 17:51
Tack Morgan,
det var en magisk morgon, bara att ha tålamod och dokumentera.
Hälsningar Lena
De tre första är härliga dimbilder med det rätta lugnet, balansen, inte överbehandlade. Hägrarna är mycket fina, riktiga höjdarbilder som nog kan få pris i något sammanhang. Underexponering är nödvändigt på vita fåglar, upp till 3 steg, annars bränns de ur delvis. Man kan ju använda lager, men ibland kan det se konstigt ut, det blev bäst så här.
Svar från Lena Holm 2024-10-08 17:54
Tack Stefan,
eftersom jag nu har en spegellös kamera ser jag ju direkt att jag måste justera exponeringen och hinner göra det. Det krävdes tre steg på många av dessa bilder, men jag bommade ju lite ändå. När jag kom fram var det lite mer experimenterande med exponeringen, det var ju inte någon direkt brådska där i dimman och jag kunde testa mej fram. Så blev de första bilderna till.
Hälsningar Lena
Ojojoj Lena vilka bilder! Som en saga, så vackra. Jag har fortfarande inte varit där men planen är att åka dit någongång. Mvh Nina
Svar från Lena Holm 2024-10-08 17:56
Tack Nina,
kolla in väderutsikterna innan du åker, det gör stor skillnad och även artportalen. För den som fotograferar är spången genom vassen och gömslet det bästa platsen. Vid tornet är det alldeles för långa avstånd för det mesta.
Hälsningar Lena
Vilka fantastiska bilder på Ägretter. Bilderna tål att tittas på flera gånger.
/Ulla
Svar från Lena Holm 2024-10-08 17:57
Tack Ulla,
jag visste att de troligtvis skulle vara flera stycken på plats och att det också skulle vara dimma. Bara osäker på hur mycket, men det löste ju sej när solen började gå upp. Det var ju även en del andra fåglar där men de får bli kvar i arkivet så länge.
Hälsningar Lena
Väldigt vackert med dimman och det blev ju inte sämre när ägretter kom med. Just nu har det blivit en paus i det fina vädret men annars har det varit fantastiskt
Svar från Lena Holm 2024-10-09 19:29
Tack Peter,
vi har också paus i det fina vädret och det regnar ordentligt, även i morgon och på fredag ser det ut som. Men då blev det lite lättare, jag har inte tid att åka ut varje morgon det är fint väder. Ägretterna samlas vid Hjälsta och är där varje dag än så länge.
Hälsningar Lena
Häftigt med så många dim-morgnar…och så kul att komma hem med så många fina bilder!
(Själv håller jag tummarna inför varje helg, att det ska bli lite lagom snygg dimma här)
Svar från Lena Holm 2024-10-09 19:31
Tack Lena,
det var flera mornar med jättefint väder men jag har ju inte tid att vara ute så ofta. Nu är det lättare då det regnar men det blir kanske fint på lördag. Vi får hoppas på det.
Hälsningar Lena
Fina bilder, fint ljus.
/Affe
Svar från Lena Holm 2024-10-09 19:31
Tack Affe,
det såg tjockt ut ett tag med solen tog sej igenom till slut, även över vattnet.
Hälsningar Lena
Helt underbara bilder och förutom alla hägerbilderna så fastnade jag även för tredje..härligt lugn och en mås som passar in. Gråhägrarna verkar ha fått en tuff konkurrent.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2024-10-09 19:34
Tack Gunte,
måsen kom när jag testade olika exponeringar i dimman, ren lyckträff för det var "en bild i taget". Ägretterna är mer "dekorativa" i miljöbilder, för de sticker ut så bra mot alla typer av bakgrund. Gråhäger får jag fota i vinter istället. Den blir fin på snö.
Hälsningar Lena
Fina bilder i morgondimman. Bilderna på hägern som speglas i vattnet när den landar är konstverk tycker jag.
Svar från Lena Holm 2024-10-09 19:36
Tack Sten,
när hägern kom in för landning över vattnet i solljuset blev det en hel serie bilder med fin spegling. Det var bara att välja vilken/vilka jag skulle visa.
Hälsningar Lena
Fantastiskt vackra bilder ! Kul att det blev lite bråk så det händer något.
Vilken lyckosam morgon du fick, det är lite som att spela på lotto även om du nu kan bestämma dig rätt nära inpå när du skall åka dit.
Man får verkligen underexponera, perfekt med spegellöst dessa gånger.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2024-10-09 19:38
Tack Ing-Marie,
jag trodde först att det var för mycket dimma och att det inte skulle fungera. Ägretterna gick inte att se när jag kom och när de började skymta var det mycket svårt att fokusera på dem i det vita. Det är verkligen en chansning att åka men jag har ju närmare. Många gånger har det inte gett något alls, eller så möter man något helt annat än man tänkt t ex fasaner.
Hälsningar Lena
Gillar bild två och tre för sina lugna intryck. Sådan är hösten. Dina bilder på hägrarna är också fina, speciellt där fåglarna reflekteras i vattnet. Knepig exponeringssituation förstås. Spotmätning på fåglarna hade nog fungerat bra och då hade bakgrunden blivit automatiskt underexponerad. Det i sin tur lyfter fram fåglarna än mer. De två bilderna där hägern lyfter respektive landar är mycket fint exponerade. Men ibland när det blir så här knepigt att exponera rätt kanske man blir tvungen att i efterhand använda justeringsmask.
/Torbjörn
Svar från Lena Holm 2024-10-09 19:46
Tack Torbjörn,
jag borde testa att använda justeringsmask på ett par bilder men jag misstänker att det inte går att göra så mycket. Är det vitt så är det. Oftast har jag kameran på manuellt läge och med den spegellösa ser man ju direkt hur mycket man måste underexponera. De första bilderna hade jag tid att testa lite olika versioner av. De är tagna innan det ens gick att fokusera på några ägretter från gömslet.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Trevlig serie.
Jag gillar nummer 13, 17 och 20, men jag tycker speciellt att det är bra att du också tagit nummer 5.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2024-10-09 19:42
Tack Erik,
det var två trevliga damer som satt på en bänk och fikade när jag kom. När solen började tränga igenom dimman blev det fint ljus runt dem så jag tog ett par bilder, som den ena av dem såg. Det var en mycket fin morgon.
Hälsningar Lena
Ja, vad ska man säg! Helt otroligt fina och vackra bilder.
Alla bilder är så fina. Fulll pott.
Svar från Lena Holm 2024-10-09 19:40
Tack Margareta,
det var en dimmig morgon då allt stämde. Önskar att det kunde göra det oftare här i närområdet. Hjälsta är dock fint men det är en chansning vad man får se.
Hälsningar Lena
Verkligen fina bilder och bilderna på fågeln som landar är vackra som tavlor, morgondimma lockar alltid.
Svar från Lena Holm 2024-10-10 18:28
Tack Stefan,
det blev en stålande morgon fast det var lite för tjock dimma i början. Solen fixade dock det efter ett tag.
Hälsningar Lena
tack för en underbar stund
med dig
och kameran
med dom flygande statisterna
som omvandlades till publicerade bilder
som underlag för en lysande text
Svar från Lena Holm 2024-10-11 22:25
Tack Inger,
det var en morgon som jag önskar att jag hade kunnat beskriva mer poetiskt. Men för mej blir det mer rakt på sak men de arter som finns på plats, naturvetare som jag är. Du såg ändå det fina.
Hälsningar Lena