En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Resan med MS Malmö börjar

MS Malmö byggdes 1943 och har varit i Sjöfartsverkets tjänst i många år som isförstärkt lotsfartyg. Fartyget är K-märkt sedan 2004 och den gamla inredningen är fint bevarad. När vi klev ombord på måndag eftermiddag var det lugnt i Longyearbyens hamn men molnen låg lite lågt.

Vi var ett förväntasfull gäng på 12 personer som snabbt kom ut på däck med kamerorna i högsta hugg. Under morgonen hade vi fått rapporter från gruppen som varit ute veckan före oss att de haft mycket dåligt väder och inte sett någon isbjörn....Vintern har varit mild och det är dåligt med is,.. resultat, ingen isbjörn.

Vi färdades därför enligt en ny rutt och styrde söderut när vi lämnade Isfjorden. Förtjust insåg jag i sista ögonblicket att det var lunnefåglar som kom flygande och fick dem bara precis när de passerat. Det gäller att hålla bättre utkik...

Alkekung och grisslor, först flög de åt ena hållet...

...sedan åt andra hållet.

När vi rundade Kapp Linné och kom ut på mer öppet hav kände vi av små gungningar ett tag, men inget allvarligt.

Innan vi gick och la oss började molnen lätta något och man kunde se solen lysa på några toppar långt bort. Så länge det inte gungade var jag mer än nöjd. Båten gick hela natten och vi kom fram till Hornbreen (Hornsund) vid 5:30 på morgonen.  

Kom ut på däck vid 6:30 och var några redan ute och kollade vyerna och om de kunde sikta något djurliv.  

Glaciären med sin blåaktiga is framträdde tydligt. Det serverades frukost ombord klockan åtta och då presenterades förmiddagens plan. Gummibåt bland isflaken längs glaciären.  

En del blå fläckar började visa sej på himlen, det såg lovande ut.

En stormfågel som undrar om vi ska komma i vattnet snart eller inte. Just denna stormfågel är mycket ljus i fjäderdräkten. Det är då en sydlig variant av arten. Den nordliga, som vi sett många exemplar av, är betydligt mörkare.  Här hade vi båda sorterna.

Till slut kom vi iväg med gummibåtarna. Här är det expeditionsledare Fredrik Granat som kör den ena gruppen. Nu var spänningen stor, vad skulle vi få se denna morgon... 

Hälsningar Lena

Inlagt 2016-06-14 17:17 | Läst 2632 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Intressant resa du bjuder på. Både vad gäller människor, miljö och fåglar. Alkekungen häckar i kolonier på flera miljoner har jag läst någonstans. Konstigt ! jag har inte sett en enda.
Sten
Svar från Lena Holm 2016-06-16 18:58
Tack Sten,
vi fick se en del häckande alkekungar när vi kom iland i Longyearbyen igen och var ute med två kunniga fågelskådare som varit på Svalbard flera gånger. Det var bara med kikare som man kunde se dem för det var så högt upp på bergväggarna, men det ska visst vara oerhörda mängder av dem. Jag hade dock inte heller sett en enda förrän på denna resa.
Hälsningar Lena
Hej,
Det blir spännande. Vilken arrangör åkte ni med?
Ha det bra
Bob och Ninni
Svar från Lena Holm 2016-06-16 18:59
Tack Bob & Ninni,
vi åkte med Zoom fotoresor som hade två turer med Brutus Östling med som "fotografisk guide".
Hälsningar Lena
Spännande värre !
Ovissheten måste ju också inge en härlig känsla kan jag tänka mig.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2016-06-16 19:00
Tack Ing-Marie,
ja så här tidigt i veckan så var det ju mest spännande och hoppet var fortfarande stort att vi skulle hitta isbjörn.
Hälsningar Lena
M/S Malmö verkar vara ganska lik M/S Stockholm, även den ett fint fartyg att åka med i Svalbard.
Ser lovande ut redan nu på din resa så det ska bli spännande att få följa den i ord och bild.
Svar från Lena Holm 2016-06-16 19:02
Tack Margareta,
jag tror Stockholm är större och även om hytterna är små även på den så är sällskapsytorna möjligen större.
Hälsningar Lena
Det er meget spændende at følge din rejse. Jeg når ikke altid at kommentere, men det ved du sikkert godt allerede.
Ser frem til næste afsnit med de mange flotte billeder.
Hilsen fra Erik.
PS: MS Malmö er samme årgang som mig :-)
Svar från Lena Holm 2016-06-16 19:03
Tack Erik,
det är kul att veta att du är inne och läser och allt behöver man ju inte kommentera :-) Det blir nog flera avsnitt till.
Hälsningar Lena
Fina bilder! Kul att se både Alkekungar och grisslor i samma bild, där ser man verkligen hur små Alkekungar är! Det sägs att Alkekungar är jordens mest talrika fågel, vet inte om det fortfarande gäller? Jag har faktiskt sett en Alkekung här nära Stockholm! I Erstaviken, Solsidan vid Saltsjöbaden, där hade ett 'förfluget' exemplar landat nära en privat brygga, tror att det var i november eller december för 20 - 30 år sedan. Den hade 'blåst' dit fån västkusten vid en kraftig västlig storm. samtidigt sågs några Alkekungar också i Vänern minns jag. Jag såg exemplaret i Erstaviken i alla fall, möjligen har jag även nått analogt foto, men det är jag inte säker på..?
Hälsn!
ehrsa 2016-06-16 17:12
Upptäckte en trevlig 'live-kamera' (växlar regelbundet mellan olika motiv) som SVT-play har ihop med NRK, från ett 'fågelberg' i Nordnorge med grisslor och lunnar bl.a.
Ses här: http://www.svtplay.se/video/9142668/fagelon/fagelon?info=visa
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2016-06-16 19:06
Tack Jan,
och länken ska jag definitivt kolla. Vi fick veta av fågelskådare att det ska finnas alkekungar i miljontal och att de häckar högt upp på klippväggarna i Adventfjorden. Vi såg flockar flyga högt upp när vi spanade runt Longyearbyen när vi kom tillbaka dit. Jag hade aldrig sett en alkekung innan vi kom till Svalbard. Charmiga små fåglar.
Hälsningar Lena