En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Kors i taket !!!

Förra helgen visade jag bilder på hur koltrasthonorna lärt sej äta frön direkt ur småfåglarnas automat. Det ser jobbigt ut för proportionerna är helt fel för så stora fåglar som koltrast. Det var också bara honor som kommit på knepet.

 

Eftersom det är så pass kallt och jobbigt för alla fåglar oavsett storlek gjorde min sambo en extra lång pinne för just koltrastar. Vi kan bara spana på dessa fåglar på helgerna pga jobb, men nu i helgen var det i alla fall helt klart att även hannarna hittat till denna födokälla (med lite hjälp).

Skalade solrosfrön är ju smaskens för alla fåglar och det krävs väldigt lite jobb för att komma åt de energirika bitarna om man kan ta dem ur automaten. Nu har även hannarna hitta dit.

Den extra långa pinnen gör också att koltrastarna kan äta där utan att skrämma slag på alla andra små gäster. Nu kan de samsas med pilfinkar och grönsiskor utan problem.

I morse när frönivån i mataren var låg såg vi också att även hannar (och ungfåglar) lärt sej att äta ur de andra hålen på automaten. Wow, det här är betydligt jobbigare för dem men nu de vet i alla falla hur man gör. Vi har nu flyttat den extra långa pinnen till det nedersta hålet så att de alltid ska komma åt frön. Dessutom blir pinnen inte så störande när man fotograferar.

Honorna gillar också den extra långa sittpinnen.

Men de kör ändå sitt eget race ibland och utmanar de små pinnarna som finns på de två stora automater som vi har i trädgården. 

I helgen var också första gången som vi såg att några fåglar intresserat sej för hirskolvarna. Min sambo satte upp dessa i början på säsongen men inte en enda pippi har varit intresserad av dem förrän nu...

Gårdagen bjöd också på de näpnaste gästerna. En familj med sex stjärtmesar landade ganska sent på eftermiddagen i vår trädgård.

De var ute efter talgblocket som hänger skyddat bakom nät. Bilderna blir inte så bra men huvudsaken är ju att de små fåglarna kan få äta i lugn och ro.

Med lite tur kan man få bilder på dem då de sitter på pinnar runt omkring födokällan. Nu gick det väldigt fort och ljuset var på väg att försvinna helt. Dagarna är ju inte så långa.

Trots ivrigt spanande har jag inte sett skymten av dem idag. Nyckfulla små fåglar är de minsann. Nu kan jag inte kolla efter dem förrän nästa helg.

Hälsningar Lena

Inlagt 2016-01-17 16:57 | Läst 2394 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Snäll sambo du har som underlättar för koltrasten och de lite mindre klyftiga herrarna.
De små ullbollarna är då för näpna och nog fick du fina bilder på dem också.
Hoppas de hittar till min trädgård någon gång, skulle vara kul att se även om jag inte skulle hinna med att fota.
Svar från Lena Holm 2016-01-17 18:14
Tack Margareta !
Fågelrestaurangens huvudsyfte är ju att så många som möjligt ska få ta del av maten på det bästa/renaste sättet. Då är det ju helt rätt att underlätta lite för koltrasten. Annars får vi ju bara slänga ut mat på marken. Det räcker att vi har en drös äpplen som ligger där som de kan bråka om. Stjärtmesarna brukar göra tillfälliga besök varje år. Man får vara glad om man är hemma när det sker.
Hälsningar Lena
Hej,
Så roligt att se dessa matgäster.
Ha det bra
Bob och Ninni
Svar från Lena Holm 2016-01-17 17:21
Tack Bob,
jag njuter av att följa dem varje helg då jag kan vara hemma när det är ljust. De må vara vanliga fåglar men ändå visar de en rad roliga beteenden som man kanske inte förväntat sej.
Hälsningar Lena
Härlig anstormning till fågelbordet och fiffigt med pinnen! Jag har satt en gran bredvid vårit "fågelstativ" som koltrasten använder för att komma åt maten. Blir bra bilder där också, då jag kan fotografera dom i granen istället för vid "matbordet".
Fina bilder på stjärtmesarna! Gillar sista bilden riktigt mycket.
Ha det fint!
Svar från Lena Holm 2016-01-17 17:24
Tack Mikael,
man gör ju vad man kan för att de ska få optimal tillgång till maten samtidigt som man kan iaktta dem och kanske få lite roliga bilder.
Hälsningar Lena
Dina fågelbilder är jättefina tycker jag!
Svar från Lena Holm 2016-01-17 18:11
Tack Lena,
huvudsyftet är ju att de ska kunna äta på ett bra sätt och vara någorlunda skyddade mot predatorer. Bilderna är en bonus.
Hälsningar Lena
Så trevligt att ni satte dit pinnen. Det är rena fågelskådningen det där :-)
Svar från Lena Holm 2016-01-17 18:12
Tack Tommy,
klart att man måste hjälpa dem lite på traven, ...hannarna alltså. De behövs ju trots allt.
Hälsningar Lena
Fina bilder och bra tips på hur man kan underlätta för fåglarna. // Mats
Svar från Lena Holm 2016-01-17 18:13
Tack Mats,
småfågelautomaterna är inte gjorda för koltrastar så man får ju stötta dem lite.
Hälsningar Lena
Vackra fågelbilder gillar mest stjärtmesen Din sambo är mån om fåglarna Här har inte varit så många fåglar kan bero på att jag inte har mat för lata fåglar (skalade solros frö ) Men det kan också bero på att det sitter någon rovfågel och lurpassa på något ätbart Ha en skön kväll : ) // Gert
Svar från Lena Holm 2016-01-17 18:44
Tack Gert,
det är min sambo som sköter hela matningen och tar hem de frösorter han anser lämpligast. Med skalade solrosfrön får man avsevärt mindre skräp i trädgården och färre vildvuxna solrosor. Det är inte helt fel om man har en liten villaträdgård. Rovfåglarna håller sej i allmänhet borta från vår matning mest för att det är för trångt tror jag. Matningsplatsen är tajt mellan hus och buskar och jag tror inte de vågar sej ner i det begränsade utrymmet.
Hälningar Lena
Jag såg några på 'nätet' som använder vanliga 1,5 liters PET-flaskor som de borrat hål i och trätt en pinne igenom, och strax ovanför ett snitt så att fröna blottläggs utan att ramla ut, smart. Men Fredriks lösning fungerar ju lika bra den. Kyllo du som har dessa Stjärtmesar i trädgården. De ser ut som små köttbullar som någon stuckit en pinne i :) Härliga vinterbilder från trädgården.
Svar från Lena Holm 2016-01-19 20:30
Tack Ingemar,
visst går det bra med pet-flaskor men det ser prydligare ut med automater och fler fåglar kan äta samtidigt. Vi har många stamgäster. Stjärtmesarna är nyckfulla gäster och vi ser dem bara någon gång varje vinter. De är nog här oftare men då är vi på jobbet. Vi har tyvärr inte någon sol i vår restaurang så, här års så det blir bara den här typen av gråmulna bilder.
Hälsningar Lena
Vad roligt att ha så många fåglar att fota! :) Fina bilder och stjärtmesarna är ju riktiga favoriter! Själv satte jag upp en fågel matare för TVÅ veckor sedan! Fåglarna har inte ens rört den!!! Kymigt!... /Tommy.
Svar från Lena Holm 2016-01-19 20:31
Tack Tommy,
när du väntade så länge med att hänga ut mat är det nog inte så konstigt att de inte hittat dit. Blir det fortsatt kallt och besvärligt kanske den hittar till den dock.
Hälsningar Lena
Stjärtmesarna är ju jättesöta.
Vi har inte haft några sådana hos oss.
I dag lad jag ut lite ost och fyllde på med solrosfrön.
Tappade en del på marken till koltrastens glädje :-)
Svar från Lena Holm 2016-01-19 20:33
Tack Bengt,
stjärtmesarna är nyckfulla gäster som kom någon gång ibland och det är ju bara på helgerna som vi hinner se dem.
Hälsningar Lena
Hej! Vad fint med Stjärtmesarna! Kan man se det smala gula ögonbrynsstrecket på bilderna man har tagit, då är det bra bilder.. tycker jag! Och det kan man ju på dina bilder! Fiffigt också med 'pinnen', kanske andra 'större' fåglar också drar nytta av den..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2016-01-19 20:34
Tack Jan,
bilderna är tagna genom köksfönstret och fåglarna är nära. Tyvärr är ljuset inte så bra vid matställena så här års.
Hälsningar Lena
Men Lena vilka fantastiska bilder du tagit av dina fåglar i dag.
Så gulligt så jag skulle vilja skrolla här flertal gånger men väntar
till i morgon när Jonen min är uppe från sängen.
Vi har enbart haft några fåglar här för jag har för liten fröautomat.
Du måste vara lycklig över dessa bilder men helt klart
mest för alla fåglar du ger mat.
Gulliga ni är som hjälper koltrasten.
Det är min favvisfågel helt klart.
Sov gott
Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2016-01-19 20:36
Tack Gun-Inger,
vi har mycket fåglar vid våra automater och just nu en massa koltrastar. Det är inte ovanligt med 10-12 stycken så vi måste sprida deras möjligheter att äta. de har ju lite svårt att hålla sams.
Hälsningar Lena
Du är jätteduktig på dom här fågelbilderna vid matborden. Dessutom instruktiv text till. Du ser också ut att ha stor variation på fåglarna. Har matare både i Korsheden och här i Finspång men inte särskilt välbesökta, speciellt inte i Korsheden, men där kom dom heller inte upp förrän efter nyår. Vilka frön är bäst?/ Björn T
Svar från Lena Holm 2016-01-19 20:40
Tack Björn,
det blir ju en hel del övning på just de här motiven...Vi tycker skalade solrosfrön och hampfrö fungerar bäst. Fåglarna äter dem gärna. De skalade solrosfröna ger dessutom betydligt mindre skräp än de oskalade och de gror inte. Hampfrö är dyrt men fåglarna verkar gilla det väldigt mycket. Bra talgblock är också ett måste. De behöver få i sej så mycket energi det går.
Hälsningar Lena
Det är kallt för fåglarna nu, omtänksamt att sätta ut mat till dem.
Matstället verkar ligga bra till för att få fina bilder också!!
Svar från Lena Holm 2016-01-19 20:40
Tack Anne-Sophie,
det är min sambo som sköter all matning och att ta hem foder. Matställena är precis utanför vårt köksfönster så det är lätt att fotografera från köket eller från cykelförrådet. Dock är det dåligt med sol där så här års.
Hälsningar Lena
Fint att underlätta så gott det går för de små liven i kylan. Och fina bilder får du "på köpet"
Klent vid mitt matbord nu för tiden. Bara rådjur :-)
Är lite extra avis på dig som får besök av dom sötaste av alla.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2016-01-19 20:48
Tack Ing-Marie,
det är inte ofta stjärtmesarna är här. I alla fall inte när vi är hemma i dagsljus och kan se dem. Annars är det full fart på blåmesar, talgoxar, pilfinkar och grönsiskor med inslag av tofsmesar, talltitor (eller entitor), svartmes, nötväcka, grönfink, 10-12 koltrastar och en ensam björktrast.
Hälsningar Lena