fotografering (och annat?) med ddarriga händer

Svear och götar, har de inte funnits, Och hur var det med hälsingarna, där bortom ödmården, var de farliga?

Jag återvänder då och då  till min  bokreainspirerade nyläsning  av  den svenska historien. Boken  är tjock och minnet kort, så det går långsamt, men det är roligt att få nya perspektiv på historien jämfört  med folkskolans historiebok  från 50-talet. Kunskapen om medeltiden är mycket större  idag än den var då. Att det fanns  svear och götar , och  att de gett  namn åt  Svealand  och Götaland  avfärdas  numera. Det var  tvärtom.Svearna  var svear för  att de  bodde  i Svealand, och analogt  med  göterna. 

Men eftersom jag  har  hälften hälsingeblod  i  mig läste  jag lite  om det i stället. Eller Hälsingeländerna som det kallades,  med vilket  man avsåg  det mesta  norr  om  Gävle. Norrland  är ett senare  begrepp,  jag  är  kvar  i  medeltiden..  De  Norra  kolonierna som det  kallades i  en  1700-talstext som jag  läste  för  några år sedan.Men för att  komma  till hälsingeländerna  måste   man passera  den ruskiga  Ödmården och det gjorde  man inte, det ansågs  vara för farligt så kungens fogdar avstod från det. Samma sak gällde  länge även för Småländerna, det blivande Småland.

Hälsingland  hade istället bättre  kontakter västerut, genom  Härjedalen o och  vidare  till Norge och  beskattades ibland av  norske  kungens  fogdar. Den  svenska kolonialiseringen  av Hälsingland skedde  huvudsakligen sjövägen av  fiskare  från Gävletrakten som drog sig  norrut.

Och eftersom jag  inte  har någon nytagen  medeltidsbild  från Hälsingland, får det  bli  en  nutida Sollentunabild

Inlagt 2017-03-11 12:03 | Läst 1581 ggr. | Permalink

"Förr läste jag mycket om medeltiden, den var inte mörk. Bankväsendet drog i gång, det gjordes försök till industrialism, men framförallt fanns kontakterna där folk i ungdomen vandrade mellan lärdomssätena i Europa, och det Europa vi känner idag tog sin form."


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hälsingar har häftigt humör, man får se upp med dom! Sa mamma vars pappa, min morfar, var från Hälsingland. Fast mamma tyckte inte att det stämde så bra på min morfar. I Asta by, Söderala, finns den gård som han stammade från. En tidigare mangårdsbyggnad har flyttats till hembygdsmuseet i Norrala där den nu är café.
Svar från janolof 2017-03-11 15:14
Min far hade 12 syskon och 10 av dem har jag träffat och i den mån de hade häftigt humör, berodde det mer på vem de var gift med, än att de var födda i Hälsingland.
Förr läste jag mycket om medeltiden, den var inte mörk. Bankväsendet drog i gång, det gjordes försök till industrialism, men framförallt fanns kontakterna där folk i ungdomen vandrade mellan lärdomssätena i Europa, och det Europa vi känner idag tog sin form.
Svar från janolof 2017-03-11 15:28
Medeltiden är ett uttryck som myntades under renässansen då man såg medeltiden som ett stort glapp till antiken