fotografering (och annat?) med ddarriga händer

Svartvitt i färg hur blir det? (apropå en tidigare kommentar).

.

Mörkerbilder gör sig bra i svartvitt. Ingen tvekan om det, inte minst i det kolorerade mörker i min omnejd jag brukar promenera i, där blandningarna  av färgkällor i onaturliga färgtemperaturer  kan  ge ett färgkaos. Men en del av bilderna kan också göra sig i färg, och det fick mig att titta tillbaks på några bilder från det svartvita promenadinlägget.

Nu,  liksom då, är alla bilderna tagna med kort tele, det är ju samma bilder, men ändå inte.

Den här till exempel.

Kajornas aftonfärd gör sig bra även i färg och faktum är ju att det var lampan som fick mig att ta bilden.

.

Mitt nästa exempel

Här handlar det om att utnyttja och faktiskt förstärka färgen i bilden  i stället för att ta bort den. Ett helt annat intryck än det svartvita, mer fantasy än verklighet för mina ögon. Men jag gillar den här  varianten också.

mm

Fullt användbar är den här också, fast den är i färg. Den blir lite varmare än utan färg.

För egen del är  egentligen det här motivet uttjatat, jag gick ju i ett antal år genom den här dubbeltunneln två gånger om dagen till och från jobbet, och olika varianter av tunnel fastnade  ofta i kameran.

Ändå händer det fortfarande att jag tar  en bild här. Den här gången troligen för att det kom två trafikanter på en gång.

m

Den här bilden var också med i min svartvitt-exposé, men egentligen var det färgerna som fick mig att se motivet. Ett sophus fäst vid det  stora trädets fot.

m

m

Och så slutbilden.


o

En ensam ung man går framför honom, en bil är på väg in i bilden från höger, en upplyst affärslokal 0ch där ovanför ett ensamt fönster. Det var väl vad jag uppfattade där i mörkret när jag tog bilden. Glasögon, liten elektronisk sökare och mörker är inte alltid den bästa kombinationen.



Det jag reagerar på när jag tittar på bilden är  att det saknas en fortsättning till vänster, den känns avhuggen till vänster. Det är nog den blå skylten som  irriterar blicken. Kanske skulle jag ha klippt bort den. Eller så skulle jag  ha använt en annan brännvidd och fått  mer av ett panorama. Nu hade jag ju begränsat mig till ett kort tele.

Vid närmare eftertanke är det nog färgen som gör det, att skylten  är blå. I den svartvita bilden  irriterar den inte.

Beskuren variant.


cc

n

nm


Inlagt 2014-11-14 10:39 | Läst 1062 ggr. | Permalink

"Fint med svartvit färg... :) Jag fastnar inte direkt för "dörrbilden" men annars, Bra!! Och den sista bilden, hade jag skurit bort bil och fasaddörr i högerkant, för att göra bilden lugnare... Men det är ju jag det... :) Ha en färgglad helg!! //Peter"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Tänker ofta när färg "kontra" svartvitt diskuteras, att det ena nästan aldrig är "bättre" än det andra. Annorlunda ja, men inte bättre eller sämre. Olika bilder har olika budskap, samma bild har olika budskap till olika människor, varför kan inte samma bild i färg och i svartvitt ha olika budskap, tom till samma människor? Gillar dina fundertingar och dina bilder, tack Jan-Olof!/ Björn T
Fint med svartvit färg... :) Jag fastnar inte direkt för "dörrbilden" men annars, Bra!!
Och den sista bilden, hade jag skurit bort bil och fasaddörr i högerkant, för att göra bilden lugnare... Men det är ju jag det... :) Ha en färgglad helg!! //Peter
Svar från janolof 2014-11-15 09:17
Dörrbilden tog jag mest med för den lilla storyn.

Sista bilden har jag nu beskurit uppe och både till vänster och höger. Inser att den ursrungliga bilden skulle ha krävt vidvinkel för att bli vad jag velat.