fotografering (och annat?) med ddarriga händer

Scannat gamla bilder ur den gamla plåtburken igen

Jag gav mig på fyra kontaktkopior 9 x 6  cm den här gången, fyra bilder utan annat sammanhang än att de är gamla, att de låg i burken och att jag inte vet särskilt mycket om någon av bilderna. Fotografen är okänd i alla fyra fallen, men bör ju ha haft något samband med min far, eftersom det är hans gamla burk, och honom kan jag inte fråga, för det är 25 år sedan han dog.

Den första bilden fick behålla sitt skräpiga utseende, jag orkade inte städa den, men det kanske förstärker intrycket av gamla tider.

Vem? Var? När? Ingen aning, alltså.

Nästa bild borde gå att identifiera med hjälp av torn och byggnader på bilden

Mannen på bilden är troligen min far. Det skulle kunna vara någon av hans bröder också, han hade ett halvdussin,  och ibland är de svåra att skilja åt på gamla bilder. Men jag satsar en slant på pappa. Bakgrunden hoppas jag någon annan kan satsa på.

Här är det ganska säkert min far och min mor på bilden. Gissningsvis hör den främre damen ihop med fotografen. Miljön är ju ganska anonym, så den är nog svår att gissa på.

Sista bilden är däremot inte svårgissad, ett ganska välkänt motiv. De svarta fläckarna är autentiska, de finns på bilden.

Sedan är frågan hur gammal bilden kan vara. Hur mycket information finns i bilden för att kunna sätta en tidsgräns. Mina första minnen från platsen är tidigt 50-tal, och här saknas saker jag minns, men hur långt tillbaks i tiden ska man gå.

Inlagt 2013-10-16 21:49 | Läst 1206 ggr. | Permalink

"Jag blir alltid så glad när jag ser fotografer som sysslar med att ta vara på alla dessa äldre bilder. Jag har för ett tag sedan skannat min svärmors bilder som fanns i ett album jag inte fick se medan hon levde. Har nu gjort en bok och överlämnat som minne till min livskamrat från den gård han växt upp på. Lycka till i fortsättningen med hopp någon kan hjälpa dig vem som är på bilderna. //Gun-Inger"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Andra bilden är mot Västerås Domkyrka, sannolikt fotad från Djäkneberget.
Svar från janolof 2013-10-16 22:38
Ja, det förstås; Aros tänkte jag inte på.
Tack!
Jag blir alltid så glad när jag ser fotografer som sysslar med att ta vara på alla dessa äldre bilder. Jag har för ett tag sedan skannat min svärmors bilder som fanns i ett album jag inte fick se medan hon levde. Har nu gjort en bok och överlämnat som minne till min livskamrat från den gård han växt upp på.
Lycka till i fortsättningen med hopp någon kan hjälpa dig vem som är på bilderna.
//Gun-Inger
Svar från janolof 2013-10-17 17:24
Just de här bilderna kommer jag nog inte längre med att identifiera personerna på
Västerås domkyrka från Djäkneberget var just va' de' va' sa' ja'.... Andra bilden alltså....
Fint pusslande du gör och det gäller att vara snabb medan du har äldre att fråga.

Du visar också på ett problem med analoga bilder, fast på den tiden hade man inget val.

En del framhärdar i att ta analoga bilder även nu.
Såna bilder får ha ett rejält högt konstnärligt värde för att vara försvara sin plats i album om 10-20 år i jämförelse med kvalitetsmässigt överlägsna digital bilder som dessutom har tid och plats angivna; varför de digitala bilderna också har ett klart överlägset dokumentärt värde.

Men var och en gör ju som den vill.
Ha det fint!

Johan
Svar från janolof 2013-10-17 17:25
Det är ju det som är problemet, det finns ju inte längre någon att fråga...
Intressanta bilder. Tycker mig känna igen spårvagnsmodellen. Kan nog vara slutet 1930-talet?;)

http://www.stockholmskallan.se/PostFiles/SMF/SSMFA037129S.JPG

/Stephan