Rörelse i konsten i vita huset
det var riktigt roligt att se
Föga anade vi, när vi gick där, hur intressant det vita huset skulle visa sig vara. Att platsen var intressant förstod vi redan, det var ju ett restaurerat hyttområde, med guidade turer, servering och P-plats, men vi hoppade över all service utom P-platsen och strövade på egen hand, för att upptäcka själva. Mer spännande så, än att bli matad med sked av en guide, speciellt om man redan vet mycket och irriteras av guidens okunnighet.
När jag kommer fram till det vita huset, tittar jag in genom den öppna dörren.
Konst!
Den rör sig!
Långsamt...
... men med en viss långsam, kraftfull elegans.
High tech på 1700-talet?
Konst?
Ja det här är konst, närmare bestämt en konst. Det var ju så man benämnde det på den tiden, en konst var en mekanisk anordning, och vid gruvorna benämde man anordningar för uppfordring av vatten som just konst, som sköttes av en konstmästare. Anordningar för att hämta upp malm kallades för spel (även om det också var en konst i vidare mening).
Och här var det en konst som var igång!
Vattenhjulets roterande rörelse har överförts till en fram- och återgående rörelse.
Stånggången rör sig fram-och-tillbaka, fram-och-tillbaka...
Rörelsen är långsam, men bestämd och kraftfull, nästan helt tyst, det är nästan som att stå inne bland träden och lyssna till skogens ljud, väldigt rogivande.
Energikällan, det rinnande vattnet, till höger och stånggången till vänster. Huset till höger skulle man väl kunna kalla för hjulhus, för det är där vattenhjulet finns, och alltihop är en vattenkonst.
Stånggångar och vattenhjul finns det på andra ställen i Bergslagen, men jag har aldrig sett någon i drift förut. Det var faktiskt en upplevelse.
Stånggången fortsätter uppför backen och slutar i ett vändkors, där man kunde distribuera kraften i olika riktningar.
Den här stånggången användes faktiskt ända fram till 30-talet, men fick sedan förfalla. Nu har den restaurerats, till största delen med bevarade delar.
Tack för det!
Var? Berättigad fråga. Pershyttan, utanför Nora. Och där finns mer att se!
Lille PEN + 17 mm pannkaka står för bilderna
.