fotografering (och annat?) med ddarriga händer

Manuellt mörker med gammalt objektiv

Mörkret hade fallit men grannarna höll det borta med allt ljus.

Jag fick en idé: Mina gamla objektiv, de där manuella, tunga i metall, från järnåldern på 70-talet och kanske ännu tidigare, de hade jag ju inte använt ännu på min nya(ste) kamera. Jag plockade fram ett av dem och testade det först på grannarna ovan, men drog sedan ut i mörkret med järn- och glasklumpen.  Kameran kändes plötsligt tyngre än den brukar, tung och kompakt, men inte tung och klumpig som en styrkelyftarkamera, utan som en smidig liten klump

Det intressanta var hur jag skulle lyckas med fokuseringen, bortskämd som jag på senare år blivit med autofokus, och nu dessutom med den extra svårigheten i form av mörkret. Visserligen har objektivet både avstånds- och skärpedjupsskala, men i mörkret, nej glöm det. Ungdomens falkögon är sedan länge försvunna. Jag fick lita  på Sökaren i min OM-D och dög bra, bättre än jag väntat, faktiskt. Jag var rädd att jag inte skulle kunna se skärpan, men det fungerade.

Gatlyktor och billjus fick bli de första motiven. Bil- och gatlyktebilderna här, är i olika grad berövade sin färg efteråt i LR.

Jag vandrade vidare i det upplysta mörkret och stannade vid ett hus jag gillar att fotografera och nu när omgivningen var mörk och huset upplyst inifrån, kunde jag plötsligt plåta huset ur en vinkel som aldrig gjort huset rättvisa i dagsljus, med eller utan snö.

Adventstider. Ljusen lyser upp. Gatlyktans sken är så starkt att det är svårt  att hantera.

Det är svårt att urskilja detaljerna i mörkret för lampan bländar även i bilden, tycker jag.

Här var ljuset enklare att hantera.

Slutintrycket från denna korta promenad är positivt. Det här måste  jag göra fler gånger, inte bara i mörker. Jag har ju gjort det tidigare, gammal optik plus digitalkamera, men jag tror den här kameran har höjt upplevelsen några nivåer. Vi får se, när jag testat mera.

Men något actionfoto blir det inte.

Olympus OM-D.  ISO  800. Hexanon 40 mm/1.8

Inlagt 2013-12-04 09:06 | Läst 2640 ggr. | Permalink

"Intressant med de gamla stenåldersklumparna hur de presterar mot de nya! Jag har några ärvda efter farsan som ligger i en låda. Kanske skickar över några till dig men det är ju Nikon så de får nog ligga kvar istället."


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Vore fint med manuellt mörker... för då kunde man ju "dimma ned" när man känner för det... ;) Det "automatiska" vi har nu, tvingar ju in en vare sig man vill eller ej... Ha en fin dag i Control center, S-tuna.
Blända´re, så dimma ned... //Peter
Svar från janolof 2013-12-04 22:48
Ja, usch för automatiken, då får man inte bestämma själv
Intressant med de gamla stenåldersklumparna hur de presterar mot de nya! Jag har några ärvda efter farsan som ligger i en låda. Kanske skickar över några till dig men det är ju Nikon så de får nog ligga kvar istället.
Svar från janolof 2013-12-04 22:47
Det finns ju Nikonadaptrar också gissar jag, så det behöver inte vara något hinedr, men jag har objektiv så der räcker ändå...
Fast det där Hexanon 40mm är väl ett litet lätt objektiv till en mätsökarkamera? Hils, LO
PS, jag skaffade en adapter för mina gamla OM-objektiv till OM-D, men jag tycker inte det är nån höjdare, dom nya gluggarna är bättre och så är ju autofocusen suverän.
Svar från janolof 2013-12-04 22:44
Det är ett objektiv för Konicas spegelreflexkameror, och inte en liten lätting ;)
Autofokusen är dålig på manuella objektiv, men det var lite den långsamheten jag var ute efter. Ett annat sätt att fotogrrafera...