fotografering (och annat?) med ddarriga händer

Landskap som landskap, inne i staden, ute på vischan eller mittemellan, det kvittar mig lika

Jag fotograferar där jag råkar gå eller råkar befinna mig och jag fotografer vad  jag råkar se och  tror kan bli en bild. Jag samlar inte  på bilder och  är ganska osystematisk. Blir  det bilder som platsar i bloggen blir  jag glad och mår bra. Det här har förstås ändrats  med tiden, en gång i tiden var  jag intresserad av tekniken, numer är den reducerad till ett verktyg, där  jag inte bryr mig om mer än vad jag behöver veta för att det ska fungera.

Just nu  är det kvadratiska bilder som roar mig.Inte sådana som jag gör kvadratiska genom att beskära efteråt utan, sådana som blir kvadratiska redan i kameran och där  jag ser det kvadratiska i sökaren.

Hur påverkar detta mitt fotograferande? Inte så  mycket egentligen, jag gör som jag brukar, tittar i sökaren, komponerar och tar bilden. Eller så tar  jag inte bilden för jag inte var nöjd. Och ibland blir det rena chansningar. Men det är en annan femma.

En sak som händer  oftare är att det blir en stor tråkig himmel, och ska det vara  kvadrater  kan jag ju inte skära bort  en tråkig himmel om bilden ska  behålla  den kvadratiska formen. Som i ovanstående bild. Den kunde  jag rädda genom att mörka  ner himlen, det fanns tillräckligt  med information där. Andra bilder kan kapsejsa totalt.

Ett annat sätt  att rädda en tråkig himmel  är ju att placera ett träd där.

Men det är ju inte alltid man har ett träd med sig...

Jag hade en vidvinkel på kameran under det här strövtåget, där SL  fick hjälpa mig  med strövandet, och plötsligt befann jag  mig inne  i staden, den gamla stenstaden. Där ändras situationen . För ett  givet horisontellt utsnitt  får  man med mer på höjden när man kan utnyttja kvadratens hela yta.

Och det kan ju vara trevligt. Mer av husen syns.

Så även  för denna bild. Jag upplevde att den var enklare att komponera den med den kvadratiska inställningen.

Inlagt 2015-07-23 12:24 | Läst 1009 ggr. | Permalink

"Det kvadratiska formatet verkar passa dig jättebra! Jättesnygga kompositioner! :) /Tommy."


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Det kvadratiska formatet verkar passa dig jättebra! Jättesnygga kompositioner! :) /Tommy.