fotografering (och annat?) med ddarriga händer

Fem bilder -- på samma plats -- men så olika -- och blandade tankar

Jag gav mig av in till staden i går eftermiddag, jag minns inte riktigt varför, men förmodligen fanns en diffus idé bakom, en idé som diffunderade när jag kom till Centralen och jag gick åt det håll där det var minst med folk, för det var inte direkt vimlet jag sökte. Riktigt vad jag sökte vet jag fortfarande inte, kanske dyker det upp en annan gång. Eller så gör det inte det, men det spelar ingen roll, för då dyker något annat upp. Lite så fungerar ju mitt fotograferande för det mesta. Det som blir, det blir.

Nu hittade jag alltså en plats, eller snarast snubblade på den, för jag letade ju inte, utan undvek folkströmmarna. Jag riktade kameran åt tre olika håll och tog tre helt olika bilder. För de sista fick jag flytta mig lite mer.

På kameran hade jag för dagen satt ett gammalt manuellt objektiv från 60-talet, ett sådant som jag för några  år sedan köpt för en spottstyver på Tradera, och som jag med en adapter kan sätta på min Olympus. Ett sådant där som har en skärpedjupsskala. Och väger bly jämfört  med de små m4/3-objektiven jag oftast använder, ger kanske lite tyngd åt fotograferingen. Det blir ju lite omväxling också. Jag har aldrig någon längtan tillbaks till slabbandet i mörkrummet, eller trixandet med diaramar, men kan njuta av detta att ha ett manuellt objektiv på kameran. I en del situationer är det helkass, gubben  hänger inte  med, men för det här fotograferandet funkar det utmärkt. Kanske till och med bättre ibland.

Jag har ju också roat mig med att variera bildernas uttryck när de passerade Lightroom på vägen till bloggen, monokromt tonade, lite bleka färgbilder eller mättad sådan, allt efter stundens ingivelse och känsla. Jag är inte länge road av mer avancerat trixande eller bildbehandlande, gjorde ju en del sådant i Photoshop en gång i tiden, men numera är det inget nöje. Att "dra lite i spakarna" i LR får räcka.

Det kan ju ge lite blandat uttryck nä bilderna i ett inlägg är så olika, men även om det är en liten serie, tagen på samma ställe vid ett tillfälle, ser jag bilderna som  solister. Och som lite experiment.

För den sista bilden bytte jag vinkel totalt, för de föregående handlade det  om några steg hit och dit.

Det gjorde förstås ljuset helt annorlunda.

Inlagt 2015-07-18 11:44 | Läst 751 ggr. | Permalink

"Variationer på samma tema, rolig ide´och bra bilder! Precis som Alf gillar jag den 3:e speciellt/ Björn T"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fina betraktelser i både text och bild!!
Fina bilder, jag gillar kompositionen i den tredje. :)
-affe
Variationer på samma tema, rolig ide´och bra bilder! Precis som Alf gillar jag den 3:e speciellt/ Björn T