fotografering (och annat?) med ddarriga händer

Med tid, tålamod och en god bok
gick det att ta sig hem
Tysklandsäventyret slutar

 

De senaste dagarna hade jag, som så många andra, levat i askmolnets skugga. Vägen från Sydtyskland hem till Stockholm hade plötsligt blivit mycket längre och svåråtkomligare kändes det som. Jo, det gick att köpa tågbiljetter, men med garanterad ståplats i ett dygn. Om jag åker ett dygn senare då? Nähä. Ännu ett dygn senare då? Nähä. Ännu ett...  Ja det gick!

Avresa från Freiburg kl 6 på morgonen, hemma vid midnatt, inte så illa. Utrustad med matsäck, biljetter och en tjock bok kände jag mig rustad för hemresan. Plus att jag  släpade på en stor röd resväska, med min packning plus dotterns vinterkläder som fick lifta hem med mig.

Tidig morgon på järnvägsstationen

 

Första biten gick bra, gott om plats och tunnt med morgonresande. Jag vilade en stund först innan jag öppnade boken.  "Ta med den här, den är bra, den måste du läsa" , sa  dottern inför avresan. Lite tjock var den också, nästan 600 sidor pocket. Lite bättre tågresebok än den flygresetunna jag själv hade med.

 

Skönt att vila på tåg, när det är morgon och gott om plats.

 

Efter två timmar och några kapitel i boken var vi framme i Mannheim med tågbyte. Nu var jag glad att jag hade platsbiljett, folk stod redan i gångar och korridorer när jag klev på. Jag blev inklämd vid fönstret i en kupe belamrad med buttra affärsmän med blickarna drunknande i sina uppfällda PowerPoint-maskiner.  Det sydtyska gemytet som jag vant mig vid den senaste veckan var som bortblåst.

Men jag hade min bok och min matsäck, så jag skapade min egen värld i mitt lilla hörn.

När vi kom till Hannover efter några timmar lättade trycket. Tåget spottade ut rader med kavajer som skulle till Hannover-mässan som just öppnat, innan vi fortsatte mot Hamburg.

Till Hamburg kom vi i tid. I Hamburg regnade det. I Hamburg var det kallt. På stationen var det fullt av folk. Jag hittade dock en ledig stol (den enda lediga på hela stationen tror jag), med tillhörande kaffe, med tillhörande tilltugg.

När jag tuggat klart var det dags att gå ner på perrongen.

När jag kom ner på perrongen var det dags att byta perrong, sa perrongfarbröderna.

På den andra perrongen stod ett tåg till Århus. Eller var det Ålborg. Eller var det någon annan Ål. Minns inte, i alla fall var det inte Köpenhamn dit jag skulle. Lyckligtvis förvärrades inte kalabaliken av att man fick någon information från högtalarna.

Hittade dock en uniformsfarbror som kunde upplysa mig. "Köpenhamn är bakre delen av tåget!" Intressant, jag som trodde att Köpenhamn var en stad. Upplyst gick jag vidare. Han hade ju gett mig en upplysning till: Därborta, där alla människor är!

Vid Köpenhamnsvagnarna var det kaos. Vid varje dörr stod två uniformfarbröder och lekte dörrvakter och släppte igenom två kategorier: Oss med platsbiljetter och de med småbarn. Fast jag behövde ändå vassa armbågar för att ta mig fram till farbröderna och dörren.

Lyckligtvis var min plats den första innenför dörren. Tur det, annars hade jag ju haft ett gatlopp kvar genom vagnen. För tomt var det ju inte i gångarna. Men där jag satt, satt jag bra med bok och matsäck, ganska skönt inklämd mellan fönstret och en barnvagn. Allt medan förseningen växte.

Köpenhamn

Ja dit kom vi, försenade förstås, och snabbt lämnade ett svenskt lämmeltåg tåget för att tåga till Öresundståget. Och det kom förstås försent till Malmö. Sista tåget (mitt tåg) hade gått. Inga platser på nattåget. Extratågen hade också gått. Morgondagens tåg var fullbokade. osv...

Swebuss sa någon. Lämmeltåget startade igen. Över 400 biljetter såldes på mindre än en timme. 10 bussar gick klockan 22 mot Stockholm. Sista matsäcken gick åt till supé. Och några kapitel till kvällslektyr. Vi kom fram lagom till Centralen för att jag skulle hinna med första pendeltåget hem. Jag sov två timmar innan jag gick till jobbet (men jag hade ju sovit en del på bussen också. Man blir visst trött av att resa.

Inga bilder från resan? Nej boken var för bra.

Vilken bok? "Boktjuven" Sno den och läs!

Inlagt 2010-04-29 20:29 | Läst 4055 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Låter som en hyfsat jobbig hemfärd. borta bra, men hemma bäst? :D
Länge sedan jag läste en bok, kanske skulle kunna vara nåt då. Sov gott o tack för en trevlig resa ;)