En höjdare, det litterära Söder, två röda gubbar, ett utdöende släkte, kanske ett pottpurri
Mina blogginlägg föds på en rad olika sätt, det är olika drivkrafter eller uppdykande impulser som föder fram dem, det kan vara ord som måste skrivas, formuleringar som snurrar i huvudet, som jag måste spotta ut för att de inte ska ligga kvar och skava i hjärnan och skapa vånda.
Den här gången började det med en höjdare, helt enkelt en bild i höjdformat.
En bild som riktigt skaver i sin beskärning på höjden. Ville ha med damen, troligen en turist, och klockan däruppe. Backa mer kunde jag inte. Då hade jag och kameran hamnat på Mälarens botten och det hade ju vari onödig nersmutsning. (Eller heter det nedsmutsning? Förorening kanske?)
Kan ni se rubrikerna: KLUMPIG FOTOGRAF TAR SIG VATTEN ÖVER HUVUDET
Jag hade förstås onödigt lång brännvidd, men jag ville inte byta objektiv, hade bestämt mig för att använda den här. Samma som i förra inlägget.
Det litterära Söder
Det är ju en rubrik som kan föra tankarna till Fogelström eller Ivar Lo och kanske till Söderkåkar, eller till Klas Östergren för den som vill ha något modernare. Men det var inte det som föranledde rubriken, utan ett par bilder jag tog, kanske på något utdöende.
En riktig gammal bokhandel, som är just bokhandel, eller boklåda som det också kallades, och inte något mer, som innehåller just böcker och en bokhandlare och inget annat.
Tidigare i sommar hade SvD några artiklar om vackra, eller var det till och med världens vackraste bokhandlar. Likaså skrev de om världens vackraste bibliotek. Kanske var det ett första frö till den här bilden. Men tyvärr, jag hann inte botanisera så mycket: "Jag stänger om tio minuter".
Och här bytte jag faktiskt objektiv. Grävde upp vidvinkeln ur ryggsäcken för att få med alla böcker.
Nästa bild är också litterär, ett bibliotek.
Två röda gubbar och två väntande damer.
Nu har jag bytt både ö och dag! En bild från en tidigare promenad, en dag som jag tyckte var onödigt varm. Det är tråkigt att vänta på grön gubbe, så medan jag väntade tog jag en bild. En bild som man direkt kan avfärda med att den är för plottrig och rörig och inte tillräckligt renodlat, en känsla som förstärks av det fläckvisa ljuset.
Eller också är det en bra bild för att det är en innehållsrik bild, som kräver att man tittar noggrannare på bilden för att upptäcka alla detaljer.
Ett annat uttdöende släkte.
Här dog något annat för drygt 60 år sedan. Ett skrädderi. Konfektionsfabriker växte fram och gemene man gick inte längre till skräddaren för att få ett par nya byxor, och man köpte nya när de var slitna i baken, istället för att få en professionell lagning. De sista resterna av skrädderiet finns nu hos min dotter.
Men nu börjar texten skrädderi dyka upp här och var igen. Invandrade kunskaper.
Hälsningar Lena