fotografering (och annat?) med ddarriga händer

Mörka november, "mörkvember? " är här , med det motivens mörker

Mörkret invaderar motiven  så här års och kanske även fotografen, om hen är ljuskänslig. Gå i ide eller öppna moteld? Hur skruvar man upp sitt eget  ISO när mörkret kommer, och man knappt hinner märka att det är en ny dag innan den gått över.  Kan man öppna moteld? Eller motljus kanske? Eller gå i ide med en tjock trave böcker.

c

Nä, ISO:t får vi nog överlämna åt kameran, men vi kan ju få hjälpa till.

Jag som är uppvuxen på den gamla filmtiden och lärt mig fotografins begränsningar  i mörker, även om jag mest använde DIN  och inte ASA/ISO , har inte riktigt lärt mig att skruva upp ISO:t tillräckligt, vare sig på kameran eller mig själv, men nu bestämde jag mig för att pröva.

Ovanstående bild är tagen med ISO25600.  Det är regioner jag inte ens funderat på att utforska tidigare. Har inte vågat, har tagit för givet att det skulle bli skit. Brus och så'nt där. Förstorar  man bilden syns också mycket riktigt brus i en del ytor.

Bestämde mig för att göra en liten jämförelse.

Del 1. ISO 25 600

I trappen upp till övre planet i mitt lilla radhus hänger e n tavla på skuggig plats och jag utsåg det till mitt första offer i jämförande högisofotografering.

Väggen har fått en struktur som inte finns i verkligheten och tavlan har blivit lite pointillistisk, vilket den inte är. Men ljuset var snålt.

I ett rum hittade jag ett skuggigt hörn

Och tredje exemplet, trappen under målningen.

Del 2. ISO 25 600.  Upplyst.

Fortfarande brusig vägg, men kanske lite  lugnare

Trappen.

.

Och ett ljusare motiv. Jag kunde använda  bl. 5, 1/400 s

Blev jag nu något klyftigare av det här?

Nja, jag blev inte mer okunnig i alla fall. Men egentligen är det ju med tanke på  mörkerfoto utomhus jag prövar mig fram.

b

Jag tog några bilder med ISO 1600 också, inte så hissnande högt, men mer än jag brukar använda.

I.

Ett utomhus också.

m

Det finns ju  ett  antal steg mellan 16 000 0ch 256 00, så jag får  gå ut för att  testa dem också, för det är väl framförallt ute det är intressant för mig.

Inlagt 2014-11-16 17:24 | Läst 856 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Roligt att se, det känns som vi har en hel outforskad värld av möjligheter. Precis som du har jag gjort liknande för att testa hög ISO och sett att det är mkt som "går" om man inte jagar superskärpa och absolut brusfritt. Men åtminstone jag har liksom inte räknat in möjligheter i mitt vardagsfotande än, utan 9 ggr av 10 reflekterar jag inte ens på att verkligen utnyttja möjligheterna, inte som test utan som ett sått att göra sånt som förut inte gick .
Fint bibliotek har du, känns lite som hemma, skulle trivas att bläddra bland böckerna. Sophies värld, Tunström, några atlaser.....Ser trevligt ut hemma hos dig!/ Björn T
Visst är det spännande med dom nya "högiso" möjligheterna, jag är fortfarande lite feg o skeptisk fortfarande, men framförallt i svv kan man ju gå upp riktigt rejält o få kanonresultat. Må gott, LO
Ett korrekt utskrivet ISO-väde består av två värden med snedstreck emellan - det vill säga en sammanföring av gamla DIN och ASA... :-)