fotografering (och annat?) med ddarriga händer

Gamla bilder kan också ha med resor att göra.

I den här bilden handlar det säkert om att resa, vi ser järnvägsvagnen och vi ser en grupp resenärer, men handlar det om före eller efter?

Är det en avskedskommitté eller en välkomst-dito?  Vad var resmålet?  Bilden tror jag är tagen i Härnösand, baksidan är tydligt stämplad med  Carl H. Olssons Fotomagasins  stämpel. Har han bara framkallat och kopierat eller har han också fotograferat?

Det finns ingen att fråga. Om någon av personerna på bilden skulle leva idag, skulle de vara en bit över hundra år, så den här resan villar nog i ett glömskans mörker idag, kanske med den här bilden som enda undantaget.

Ska kanske nämna det också, min far står där uppe på vagnens plattform.

Nästa bild innehåller två bröder, min far hukande och en av hans yngre bröder stående.

Varför Maj är med i bilden vet jag inte. Kanske tyckte fotografen att hon skulle göra sig bra i bilden.

Jag har en gissning på var bilden är tagen: Jönköping. Men den gissningen baserar sig inte på att jag känner igen mig på bilden, enbart på att jag vet att min farbror arbetade där ett tag. Expertsynpunkter eller kvalificerade  gissningar mottages med tacksamhet.

Inlagt 2013-10-18 19:46 | Läst 1793 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Bilder är oerhört viktigt som dokumentation, att ha som underlag att minnas.
Översta bilden är nog med största sannolikhet folk som ska resa iväg. Annars hade de haft sina bagage bärandes. Det var vanligt med avskedsbilder på släkten samlad. Kvinnan till höger i bild med den käcka hatten bär också ett sorgeband på sin vänstra arm.
Gamla bilder är en skattkista för släktforskaren (en sån som jag) och jag råder dig att skriva på baksidan alla du känner igen.
Svar från janolof 2013-10-20 08:26
Jag tror också de ska resa, men säker kan man inte vara. Det blir ju bara antaganden och gissningar, när så lång tid gått. Släktingar? Troligare att det är folk från skolan, som tar farväl när de skall åka någonstans...
Fint med gamla bilder, man kan se en ödmjukhet och respekt för fotografen och fotografierna.
Det var dyrt med fotografering och då tog man inte så många bilder, filmen var antagligen långsam så människorna fick posera för att bilderna skulle bli bra.
Jag känner en fascination för gruppbilder, ibland gör jag själv liknande uppställningar av grupper som man gjorde under det tidiga 1900-talet, familjebilder framför hus, den äldste i mitten.
Ungdomar idag kör bara med snapshots tagna med mobiltelefoner, en bild är någonting som förmedlas i realtid, och den glöms bort nästan direkt.
Svar från janolof 2013-10-20 08:29
En fotografering var en händelse på ett annat sätt än idag, helt klart. Det kan jag komma ihåg från min barndom, Hur skulle det då inte vara Två decennier tidigare?