Redaktör'n
Hemliga samtal om nya prylar
Inom fotobranschen finns ett sorts samarbete sin kallas NDA-avtal. Det innebär att en fototidning skriver på ett tysthetsavtal mot att man får information före en produkt släpps.
Du har säkert märkt att vissa fotonyheter dyker upp i samma minut på sajter över hela världen. Det är när det så kallade embargot går ut.
Fördelen med avtalet är att vi journalister får god tid på oss att gå igenom alla nya funktioner och slipper stressa fram en text full med fel för att hinna före konkurrenten.
Det är inte bara inom fotobranschen detta är vanligt. När en ny Volvo eller Saab presenteras brukar några tidingar och TV-team ha fått vara med under de sista faserna av utvecklingen för att kunna publicera omfattande reportage i nära anslutning till släppet.
Det är inte ovanligt att vi får känna och klämma på nya kameror i förväg. Ibland får vi även publicera bilderna, men det är oftast känsligt eftersom mjukvaran finjusteras fram till leveranserna startas. Det vore ju kul att någongång kunna rapportera från utvecklingsarbetet. Det närmaste jag hittills kommit är när jag intervjuat fotografer som testar protoyper.
Bill Frakes på Sports Illustrated berättade i samband med lanseringen av Nikon D3s hur det går till när prototyperna testes.
– Vi som jobbar på Sports Illustrated och de bästa sportfotograferna på de största bildbyrårna får ofta testa nya proffskameror. Det händer att jag sitter på ett evenemang med en tejpad Nikon bredvid en annan fotograf med en tejpad Canon. Ingen av oss frågar den andra vad det är för kamera. Sen intervjuas vi ingående av tillverkarnas chefsingenjörer.
I går kväll hade jag ett förbokat telefonsamtal med en marknadschef på ett stort fotoföretag. Den här chefen är ansvarig för vår halva i världen, men sitter i Kalifornien i USA. Vad vi pratade om kan jag naturligtvis inte berätta, men håll utkik på måndag morgon. Och för att du inte ska besviken så ska jag säga att det inte handlar om någon ny kamera.
Blodigt allvar på Fotosidan
Under flera veckor har jag gått och väntat på att få börja jobba på Fotosidan, men först idag blev det blev det på blodigt allvar – i dubbel bemärkelse.
Efter några dagars töväder och kalla nätter ligger ett ispansar över Gamla stan i Stockholm där Fotosidan har sin redaktion. Första dagen på ett nytt jobb tänker man naturligtvis på att göra ett gott intryck. Ingen urtvättad tröja, matchande skjorta och absolut inte broddar.
Det är inte så att jag äger några broddar, men jag borde haft ett par. För jag stod på ändan på vägen mellan tunnelbanan och jobbet och skar upp två fingrar. Med blodiga näsdukar kring högerhanden kom jag instapplandes med värkande rygg och ändalykta.
Jag är inte helt klar över allt som jag ska göra här på Fotosidan. Helt klart är i alla fall att jag ska skriva nyheter, artiklar och tester för webben och fungera som övergripande chefredaktör för webben och tidningen. Och som du ser ska jag även blogga.
I och med att vi nu är två som skriver kommer det att bli ett ännu större nyhetsflöde här på Fotosidan, men jag ska även hinna skriva lite mer ingående artiklar.
Idag har det dock inte blivit så mycket skrivet utan istället mycket prat med mina kollegor David Elmfeldt som är grundare av Fotosidan och Erik Leonsson som är formgivare för Fotosidan Magasin. Erik gör även frilansuppdrag.
I lokalerna sitter även Fotosidan-medarbetare som webbutvecklarna Jim Heikkinen och Christer Lindh, som du kanske träffat på i Fotosidans monter på Fotomässan?
Jag har också pysslat med att dra igång mina nya tjänstedatorer (som David bloggat om tidigare). I de lokaler som Fotosidan delar med några andra företag är det Apple som gäller. Macbook Pro är jag bekant med sedan tidigare, men den nya 13-tums Air:en är en riktigt trevlig bekantskap som väger häften av min gamla 15-tums Macbook Pro, men har samma skärmupplösning och SSD-disk. Den kommer att göra sig fint i fotoväskan.
Nu ska jag bekanta mig med bloggsystemet genom att publicera den här texten.