Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Allt trängre i bokhyllan

Ikväll tänkte jag sortera mina nya fotoböcker i bokhyllan, men det visade sig svårt. Jag har tydligt skaffat betydligt fler fotoböcker de senaste månaderna än vad som får plats i bokhyllan. Jag brukar vänta med att lägga in de senaste fotoböckerna till pappa varit på besök och gått igenom dem.

Min ambition är att köpa en fotobok i månaden. Det är inte en alltför betungande last och på några år blir det rätt mycket böcker. De senaste månaderna har det blivit mer än så.

Jag hade inte tänkt att köpa något på bokrean, men vissa böcker kostade bara en spottstyver så det gick inte att hålla sig. En dag gick jag förbi ett antikvariat på Hantverkargatan som hade halva priset. Jag hittade två böcker som jag verkligen ville ha. Dark Odyssey av Philip Jones Griffiths innehåller många klassiska krigsbilder från Vietnamkriget. Jag har haft förmånen att få intervjua honom i New York (se bild intill) och då kan jag ju inte låta bli att köpa en boken.
Den andra var Sportscape som beskriver sportfotografins historia. Eftersom jag gillar att fotografera sport så var den boken också given. I farten åkte några andra böcker som Planket-katalogen 1990 med. Jag gick därifrån med två tunga kassar och 300 kronor fattigare.

Boken Manhattan out köpte jag efter att ha läst om krigsfotografen Raymond Depardon som gått runt och fotograferat på gatorna i New York och fotograferat folk med en Leica M och 21mm på magen. Han lyfte aldrig kameran till ögat för att inte påverka det som hände framför kameran. Han berättade aldrig för någon om bilderna förrän han tog fram dem efter 27 år. Då upptäckte han att de flesta ändå förstått att de blivit fotograferade och tittat mot kameran.

Jag får nog kalla mig fotobokssamlare vid det här laget. Så värst raffinierad är jag inte. Jag träffade fotoprofessorn Per Lindström på Årets Bild-galan i Norrköping. Han har jobbat på fototidningen Aktuell Fotografi i ungefär 15 år så vi hade mycket att prata om. Dessutom samlar han fotoböcker. Jag ska besöka honom snart till en kommende artikel i Fotosidan Magasin. Per berättade om sin kompis som specialiserat sitt fotobokssamlande till böcker från 1800-talet och tidigt 1900-tal.

En ny och fin bok är Agnes Thors Aurora Borealis som jag skriver om i nummer 2 av Fotosidan Magasin som snart är ute. Boken har det nordiska ljuset som tema och har utsetts av Le Monde till en av de bästa fotoböckerna 2010. Jag kan bara hålla med.

Sen är det ju böckerna som jag bara måste ha. Jag är väldigt förtjust i Anders Petersen och försöker få tag på så många av hans böcker som möjligt. Jag ropade in boken Fängelse på LP-Fotos senaste auktion och i helgen hittade jag Rågång till kärleken på Stockholms Fotoantikvariat.

Nu måste jag nog sansa mig och låta plånboken återhämta sig. Och fler bokhyllor har jag inte plats med.

Inlagt 2011-03-28 22:15 | Läst 12010 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hej Magnus,
Att handla fotoböcker är något som jag aldrig ångrat.
Perfekt för inspiration och lärdom.
När du träffar Per Lindström så be honom berätta mer om hur de lade upp sitt redaktionsarbete.
Aktuell Fotografi var under en relativt lång period Sveriges bästa fototidskrift.
Nämner det här inte bara för att jag är Helsingborgare, men har sparat många exemplar och inser även retroaktivt ,att det var så.
Hälsningar Ronny Persson Helsingborg
Det här med krigsfotografen Raymond Depardon som gått runt och fotograferat på gatorna i New York, med en Leica M och 21mm på magen.
"Han lyfte aldrig kameran till ögat för att inte påverka det som hände framför kameran..."
(Man kan ju kalla det här för att fotografera med höftskott)
Det här är intressant, en del fotografer kan nog ogilla det här sättet,
man tycker det är att "smygfotografera", så har jag förstått det hela.
Jag har en annan åsikt, i vissa lägen då man vill fånga ett ögonblick,
utan att förändra ögonblicket man ser, så finns ofta inget annat alternativ är att fota så här.
/B
En av de bästa är billig. Innehåller inte ens bilder. Av en magnumfotograf: David Hurn: On being a photographer. Cirka 100 kr.