Pro Memoria
Det levande Ordet
Det är nu cirka sextio dagar kvar till påsk. På kyrkligt språk kallas denna dag Sexagesima och texterna handlar om det levande ordet.
En man gick ut för att så sitt utsäde. När han sådde föll en del på vägkanten, och folk trampade på det och himlens fåglar åt upp det. En del föll på berghällen, och när det hade kommit upp, vissnade det bort eftersom det inte fick någon väta. En del föll bland tistlarna, och tistlarna växte upp samtidigt och förkvävde det. Men en del föll i den goda jorden, och det växte och gav hundrafaldig skörd.
Norra Munsö, juli 2008
Eländes elände
Det har varit på modet i flera decennier i media att uppmärksamma fotografer som tagit bilder på krig och annat elände. När ska trenden vända? När ska vi börja uppmärksamma fotografer som tar estetiskt vackra bilder? När ska ska man börja uppmärksamma bilder som beskriver människors lycka? Det är deprimerande att inte se något trendbrott vid horisonten.
Här är en bild på en som var lycklig i alla fall =)
Gullig blixt
Den här kamera/blixtkonstellationen var det som John-Erik tog kort på. Men eftersom han inte blev nöjd med bilden så kommer här ett snabbinlägg om vad han ville visa.
Kameran är en Olympus Pen EE och blixten är en Agfa Tully för lampa PF1B eller liknande fattning.
Puck tur och retur, tack
Jag undrar vad spärrvakten skulle säga om den beställningen? Det var träff på Puck igår och jag tog som vanligt det blåa tåget från Råcksta till Slussen. Väl där gick jag en omväg till caféet. Här är bilder från min väg.
Saltsjöbanan
Stockholmarens kännetecken - hast
Guldfjärdsplan
Bäst att vara rädd om skylten. Allt som kan stjälas stjäls.
Hiltons allseende öga
Backen i början av Brännkyrkagatan e dryg. Säkert mer än 10% lutning.
Maria kyrka. På hörnet till vänster ligger Puck. För tidigt. Går längre.
Brännkyrkagatan har också en puckel
Bengan och Mats. Den här gången försökte vi klämma ur Bengan vilken den bästa Leican är. Vi fick reda på många som det inte är =) Han avslöjade sig dock lite för den som hade förstorat tratten på örat men här väljer jag att låta tiden ha sin gång med Bengans kommande förlösning av hemligheten. Det var uppenbart att han har födslovåndor men också en stor och respektingivande finkänslighet.
Trångt var det som vanligt på borden med kaffekoppar, bakverk och kameror.
Bernt makrofotograferar Monicas bulle med en handhållen närbildslins.
Mats med sin mellanformatare. Ett härligt stycke kamera.
När alla kameror hade blivit klämda, kaffet urdrucket och allt var sagt så drog vi hemåt, var och en på sitt sätt.
Värmestuga i vintermörkret
Fel tåg
Väntan. 4 minuter till.
Fotohistorien reviderad
Det finns numera återfunna negativ som ovedersäglingen flyttar tillbaka min fotograferingsdebut tio år i tiden. 1964 lånade jag visserligen pappas kamera på en skolresa men tänkte inte så allvarligt om den saken utan har i alla år räknat 1974 som min egentliga debut. Då jag trodde mig ha börjat fotografera på allvar. Nu visar det sig att 1974 var det år då jag började använda spegelreflexkamera med utbytbar optik. Men innan dess verkar jag ha använt fler kameror av enklare slag. Så härmed reviderar jag min fotodebut tillbaka till 1964 och presenterar här bildbevis med både egna och andras bildbevis. Det finns ganska många fler bilder men alla tidpunkter är inte säkrade.
Skolresa 1964
Caltexmacken i Slottsbron 1966.
Tonårsläger på Stora Strand 1969. Cape Stora Strand. Det handlade om månfärden.
Jag fotograferar från ekan vid sommarstugan. Vilken kamera jag använt gäckar mig men pappa, som rotat i sin kamerasamling har kommit fram till att det troligen är en Agfa Isola I. Vem som tog bilden är lika oklart. Sannolikt en kompis eller pappa. 1969
Min Scalextric bilbana. Den växte sig mycket större med åren. Årtal osäkert.
Så nu sätter jag tillbaka min debut till 1964 i profilen, nu när minnena återvänt ur garderoberna.