Pro Memoria
Djävulen går i kyrkan
Eftersom djävulen tror på Gud så är det väl naturligt för honom att gå i kyrkan. Här sitter han längst bak och leker med några demoner.
Jesus sitter som sig bör längst fram så att alla kan se. Här i tidsenlig färgsättning men i modern gestaltning.
Fritt funderat under besök i Lya kyrka, Gotland
Nikon D80, 18-200 mm och stadig hand
Prerafaeliter och daguerrotyper
Det börjar likna en vana (eller ovana för en del) att gå på Nationalmuseum. Så gjorde frugan och jag idag också. Frugan har bra koll på vad som är intressant att se och jag hänger gärna på. Både av intresse och för tillfället att lufta kameran. Den här gången liksom förra gången tog jag med Dogmakameran och vardagskameran, Coolpixen, ligger alltid i rockfickan. På muséet får man naturligtvis inte fotografera så jag tittade bara på de fina färgstarka målningarna. Men det blev också en fotografihistorisk upplevelse. Ett ansenligt antal daguerrotyper var utställda tillsammans med målningarna. Den tidens fotografer levde liksom i symbios med prerafaeliterna då de senare ville avbilda naturen mycket naturtroget och fotograferna tog bilder av den precis som den var. De kände varandra och umgicks.
Vi brukar avsluta med en middag i restaurangen på muséet men eftersom utställningen nyss har öppnat var det knökfullt så vi tog en promenad till Gamla stan och satte oss på tehuset Chaikhana på Svartmannagatan och tog en lätt måltid med gott te.
Ta mig till havet...
Så lät sången idag när jag föreslog några alternativ för en utflykt i solskenet. Vi styrde alltså mot kusten och Stavsnäs. Med kameror förstås. Dagen till ära tog jag bara med mig en digital. Här är lite bilder.
Timmen började bli blå.
I Överby var det redan mycket sämre ljus.
Nöjda med dagen styrde vi hem igen.
Matt och lomhörd
Helgen bjöd på härlig musik och svåra fotograferingsomständigheter. Provade allt möjligt men fastnade till slut för att köra mycket ISO utan blixt. Tele var givet med de avstånd som bjöds. Jag ville egentligen ta närbilder men det fick duga med att sitta på första bänk med telet och förflytta sig mellan musikstyckena. Jag blev både nöjd och onöjd med helgen. Musiken var förstås lika härlig som vanligt men inga bilder blev riktigt bra. Det dröjer nog innan jag fixat till några tillräckligt för uppladdning men här i bloggen är jag inte lika nogräknad. Vill bara dela med mig lite av det vackra blänket och putande kinder.
Mor och son spelar duett. Wenern Brass (mitt gamla band)
Andäktig och kunnig publik i alla åldrar. Alla spelar i egna band.
Mycket trycksvärta signalerar svårigheter.
Eufonisten är bandets smäktande tenor med otroligt vacker ton. Kvinnor smälter.
Mr Bram Gay. Den här killen plågade mig en hel vecka på en sommarmusikskola i Jönköping 1974. En underbart härlig kille. På den tiden var han dirigent för kungliga operan i London. Här dirigerar han Solna Brass.
Ljuddämpare. Dom här är mer än lovligt komiska.
Soprankornetten. Tillsammans med tuborna det mest krävande instrumentet i ett brass band. Det är min åsikt och jag anser mig kunnig eftersom jag tafsat på alla instrument i ett brassband utom slagverk i olika perioder av mitt musikerliv. Det här instrumentet kräver starka läppar. Det enda som överglänser i svårighet är nog piccolatrumpeten men såna förekommer inte i ett brassband om inte musikstycket är speciellt komponerat med det. Alla bandens soprankornettister är riktiga värstingar på höga toner.
Galakonserten med Black Dyke var något alldeles särskilt. Att försöka beskriva den ger jag mig inte på. Om du får möjlighet någon gång i livet att lyssna på dom så... Jag säger bara. Ta tillfället. Carpe Diem. Antingen blir du förälskad i klangerna eller så vill du aldrig mer höra dom =) Om du har förmånen att kunna resa till England då och då har du chans att höra brassmusik i snart sagt varenda håla.
Matt och lomhörd går jag nu och knyter mig. Godnatt.