och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Conejillo de indias

Visst är de söta de små marsvinen, eller hur!

Här hemma har vi dem som husdjur och keldjur främst till barnen, men i Peru fick jag lära mig att dessa djur härstammar från Anderna och domesticerades av indianerna redan 5000 f.Kr, främst för köttets skull. Hit till oss i Europa kom de först på 1500-talet och då främst som sällskapsdjur. De blev snabbt populära bland överklassen och kungahusen, Drottning Elizabeth I och även vår kung Karl XI hade marsvin när de var barn.

I Peru är det lite annorlunda, de är förstås lika söta men troligtvis tycker de att vi är lite konstiga som har dem som keldjur. De har dem inte i små burar utan de springer fritt omkring i huset.

Här föds de upp som mat.

Klart vi måste testa de lokala specialiteterna i landet.

Går det här att äta?

Jo, det går ju. -Var det gott?

Njae, det var mest en massa ben. En del som vi frågade sa just det också, men andra hade det som festmat. Smaken är ju som alla vet, delad.

Inlagt 2016-12-28 10:02 | Läst 7057 ggr. | Permalink

"När jag var barn hade min far kaniner, som han sålde till ett hönsslakteri !!! De exporterades till Frankrike för dankerne skulle/kunde inte äta kaniner. Specielt min onkel, som hatade kanin. :-) Min mor serverade kanin bitarne direkt i brun sås och inbillade folk/min onkel att detta var kyckling !! Tack för dina fina reseskildringar Hälsningar. Erik."


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Kan tänka mig, att köttet smakar ungefär som kanin.
Förr bodde ju folk under samma tak som husdjuren, även i Sverige så klart. Det har sina för och nackdelar ur immunologisk synpunkt.
Svar från Margareta Cortés 2016-12-28 10:55
De vi fick smaka var ganska salta och väldigt mycket ben så jag kände inte så mycket kanin, men det är lite som ett mellanting mellan kanin och kyckling.
Tack Stefan!
2016-12-28 10:43   Karin Wasniewski
För mig helt otänkbart att äta då jag själv haft marsvin som husdjur när jag var barn. 😢
Svar från Margareta Cortés 2016-12-28 10:57
Tack Karin!
Förstår det, det var flera som inte ville smaka. Marsvin är dyrt så vi fick bara en liten smakbit då och vi beställde inte in det på någon restaurang.
Marsvin avstår jag oavsett om dom är goda eller inte. Har genom åren haft många marsvin och kan inte tänka mig att äta dom. När min mamma och morbror var liten hade dom alltid kaniner hemma, då för matens skull. Hörde dock att min morfar alltid anlitade någon annan när det var dags att avliva dom, så lita hjärta hade han. Har själv ätit kanin en gång på 60 talet, har inget minne av att det skulle smaka konstigt. Jag åt utan protester.
Sten
Svar från Margareta Cortés 2016-12-29 09:14
Tack Sten!
Vi är väldigt präglade på vad vi vill äta eller ej.
Hade det varit hund som vi skulle provsmaka så hade jag nog avstått och inte ens ha velat se dem
grillade. Till marsvin har jag inga känslomässiga minnen, fast trots att vi hade kaniner då jag var liten så har jag inga problemmed det.
När jag var barn hade min far kaniner, som han sålde till ett hönsslakteri !!! De exporterades till Frankrike för dankerne skulle/kunde inte äta kaniner. Specielt min onkel, som hatade kanin. :-) Min mor serverade kanin bitarne direkt i brun sås och inbillade folk/min onkel att detta var kyckling !!
Tack för dina fina reseskildringar
Hälsningar. Erik.
Svar från Margareta Cortés 2016-12-29 09:21
Tack Erik!
Gissar att om ingen fått veta att det var marsvin så hade alla ätit,
vissa djur är det känsligt att äta och jag förstår dem.
Men är jag på resa så vill jag ofta smaka lite av deras specialiteter, men gränsen går vid hund.
Under krigsåren på 1940- talet är det möjligt att jag fick kanin till middag, men jag har inte så mycket minne hur det smakade. När det gäller marsvin så har inte mina barn haft något, men av våra grannar hade säkert någon familj ett marsvin som sällskapsdjur. Men det var ett kul reportage med ett inslag av matkulturen i Peru, som säkert består av annat också.
Ha det gott/Stig
Svar från Margareta Cortés 2016-12-29 09:23
Tack Stig!
Vi har så olika vanor. I Peru så betraktar de sina marsvin ungefär som vi har gris.
Jag tycker också att grisar är söta, men har inga problemmed julskinkan ändå.
Gullig mat hade jag sagt om jag inte sett den utan päls och med ett spett genom kroppen. Ser mest ut som en ful råtta. Hade det funnits en vegetarisk variant så hade jag kunnat tänka mig att testa :)
//Tommy
Svar från Margareta Cortés 2016-12-29 09:24
Tack Tommy!
Hade jag sett hela slaktproceduren är det inte säkert att jag klarat av att smaka.
Nu fick vi bara en liten, liten smakbit och det var mest ben i min.
Tänk vad man är präglad av kulturella vanor! Jag har väldigt svårt att tänka mig att äta sällskapsdjur. I Kina har de ju hållit Chow-chow som köttdjur, men jag har hört att det är förbjudet numer. Jag gissar att det inte är pietet, utan dålig ekonomi, men jag vet inte. Hur som helst, både kyckling och kanin lär vara mycket ergonomiskt bra köttproducenter. Kanin tycker jag inte är särskilt gott, men det påminner en del om kyckling i smaken. En gång för många år sedan köpte jag en anka. Då lärde jag mig innebörden av uttrycket "Det smakar anka". Det är förskräckligt fett och inte särskilt gott. En gång hade jag grannar som hade en kanin som husdjur. De var från dåvarande Jugoslavien och hade en mormor boende hos sig, som jag tror var från bondlandet. De hade en kanin som husdjur, men en dag tappade någon badrumsvågen i huvudet på kaninen, som snabbt gick hädan. Så mormor tog hand om den om fixade mat av den. Hon var van vid att ingenting fick förfaras.
Svar från Margareta Cortés 2016-12-29 09:28
Tack Ernst Göran!
Hund och även småfågel äts nog fortfarande i Kina, det har jag svårt för.
Fick en gång i Kina, då jag var på ett litet lokalt ställe och bara kunde peka på chansning i matsedeln, småfågel.
de blev kvar på tallriken.
I fattiga länder så tas nog allt ätbart hand om.
Kanin har jag inget problem med och inte anka heller, men ett gulligt marsvin är lite svårare.
Fast i Peru är det som våra grisar och har hela tiden fötts upp för att ätas.
Tack för än en fin reportage igen.
Jag hade nog provsmakat.
Har själv haft kanin, kalkun, höner, änder, gris och gäss och har slaktat själv och ätit det, ungarna också....
Svar från Margareta Cortés 2016-12-29 23:53
Tack Synnöve!
Provsmaka är väl alltid bra, annars vet man inte vad det är man avstår från.
Har jag testat skorpion och gräshoppa så nog borde jag även prova Perus specialitet.
Tyri 2016-12-30 00:08
Grodlår är också gott åt jag i Singapore en gång ;-)
Svar från Margareta Cortés 2016-12-30 18:52
Fick groddar i Danmark en gång, trodde det var kyckling, men hade svårt att få ihop vad kyparen menade med att de skulle kvacka. Fast när han tog till engelskan begrep jag vad det var.
Att man håller marsvin som mat i dessa delar av världen kände jag till och du har fått till jättefina bilder på dem. De lever nog ett ganska bra liv och jag kan förstå att de hålls som mat även om jag nog inte så gärna skulle äta dem själv...även om jag äter kanin...helt ologiskt sålunda. Bilden på mannen som gapar över marsvinet på spettet finns de nog de som inte gillar. Skorpion och gräshoppa skulle jag emellertid smaka utan vidare.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2017-01-08 13:32
Tack Lena!
De är söta marsvinen och inte vad vi är vana att äta. Såg inte så aptitliga ut tillagade heller.
Inget jag vill öta till middag, men klart att jag ville smaka då vi stannade för smakprov.
Fick inte så stora bitar, men gott om ben var det ändå. Tycker bättre om den som husdjur.