Conejillo de indias
Visst är de söta de små marsvinen, eller hur!
Här hemma har vi dem som husdjur och keldjur främst till barnen, men i Peru fick jag lära mig att dessa djur härstammar från Anderna och domesticerades av indianerna redan 5000 f.Kr, främst för köttets skull. Hit till oss i Europa kom de först på 1500-talet och då främst som sällskapsdjur. De blev snabbt populära bland överklassen och kungahusen, Drottning Elizabeth I och även vår kung Karl XI hade marsvin när de var barn.
I Peru är det lite annorlunda, de är förstås lika söta men troligtvis tycker de att vi är lite konstiga som har dem som keldjur. De har dem inte i små burar utan de springer fritt omkring i huset.
Klart vi måste testa de lokala specialiteterna i landet.
Jo, det går ju. -Var det gott?
Njae, det var mest en massa ben. En del som vi frågade sa just det också, men andra hade det som festmat. Smaken är ju som alla vet, delad.
Förr bodde ju folk under samma tak som husdjuren, även i Sverige så klart. Det har sina för och nackdelar ur immunologisk synpunkt.
Tack Stefan!
Förstår det, det var flera som inte ville smaka. Marsvin är dyrt så vi fick bara en liten smakbit då och vi beställde inte in det på någon restaurang.
Sten
Vi är väldigt präglade på vad vi vill äta eller ej.
Hade det varit hund som vi skulle provsmaka så hade jag nog avstått och inte ens ha velat se dem
grillade. Till marsvin har jag inga känslomässiga minnen, fast trots att vi hade kaniner då jag var liten så har jag inga problemmed det.
Tack för dina fina reseskildringar
Hälsningar. Erik.
Gissar att om ingen fått veta att det var marsvin så hade alla ätit,
vissa djur är det känsligt att äta och jag förstår dem.
Men är jag på resa så vill jag ofta smaka lite av deras specialiteter, men gränsen går vid hund.
Ha det gott/Stig
Vi har så olika vanor. I Peru så betraktar de sina marsvin ungefär som vi har gris.
Jag tycker också att grisar är söta, men har inga problemmed julskinkan ändå.
//Tommy
Hade jag sett hela slaktproceduren är det inte säkert att jag klarat av att smaka.
Nu fick vi bara en liten, liten smakbit och det var mest ben i min.
Hund och även småfågel äts nog fortfarande i Kina, det har jag svårt för.
Fick en gång i Kina, då jag var på ett litet lokalt ställe och bara kunde peka på chansning i matsedeln, småfågel.
de blev kvar på tallriken.
I fattiga länder så tas nog allt ätbart hand om.
Kanin har jag inget problem med och inte anka heller, men ett gulligt marsvin är lite svårare.
Fast i Peru är det som våra grisar och har hela tiden fötts upp för att ätas.
Jag hade nog provsmakat.
Har själv haft kanin, kalkun, höner, änder, gris och gäss och har slaktat själv och ätit det, ungarna också....
Provsmaka är väl alltid bra, annars vet man inte vad det är man avstår från.
Har jag testat skorpion och gräshoppa så nog borde jag även prova Perus specialitet.
Hälsningar Lena
De är söta marsvinen och inte vad vi är vana att äta. Såg inte så aptitliga ut tillagade heller.
Inget jag vill öta till middag, men klart att jag ville smaka då vi stannade för smakprov.
Fick inte så stora bitar, men gott om ben var det ändå. Tycker bättre om den som husdjur.