Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Påskresa - Hemmåt

Stannade i Söderköping för en promenad. Göta kanal såg tom och stilla ut, lite för tidigt för fritidsseglarna.

För länge sedan var vi hit och då höll de på att bygga om silon till bostäder så nu var vi lite nyfikna på hur det blivit. Så här såg det ut 2004.

Lite skillnad nu.

Blev ju bra det där och lite extra kul ser det ut med byggnaden på toppen. Ser ut som om de ställt en villa ovanpå alltihop.

Lite kyligt den dagen så vi tar en snabb promenad tillbaka till bilen.

Nästa stopp tar vi i Norrköping.

Sedan är det inte så långt hem, men ett stopp för en köttbullssmörgås måste man hinna med.

Visst är det kul att vara ute på tur, men...

Där hemma stod krikonträdet i full blom och doftade underbart .

Postat 2019-05-12 10:01 | Läst 4644 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Påskresa - Öland

I dag tog vi vägen över bron,  bron till Öland. Stannade redan i Färjestaden för att kika tillbaka på bron.

Lite onödigt vetande om Ölandsbron är att i Killinggängets komediserie "NileCity" påstås det att det finns 7.428.954 bultar i bron. Det stämmer inte riktigt, den rätta siffran är 64.300 stycken. Dessutom var dessa bultar av fel typ och fick bytas ut eftersom de rostade.

Inte nog med att vi hade en vacker solig dag, det var något lite extra med den här dagen. Min systemkamera fick komma fram ur väskan, inte så mycket men lite grann i alla fall, så i det här inlägget är det lite blandat med mobilbilder och bilder ned Canon 5D m IV. En härlig känsla att kunna hålla i en riktig kamera igen. Utan den kameran hade jag inte hunnit med att få med hägern i den här bilden. Av bilderna här ovanför på vassen och bron så är en med mobilen och en med systemkameran.

Det hade bara blivit hunden utan den andra kamera.

Nästa stopp blir vid Gettinge gravfält som är ett av Ölands mäktigaste. Det har använts i mer än tvåtusen år och här finns gravformer från järnåldern fram till kristen tid.

Gravfältet är två kilometer långt och innehåller över 300 synliga gravar av olika slag.

Dessutom två ståtliga kalkstenshällar.

Jag hade hört att det i mitten på 1800-talet fanns planer på att bygga en hamn på västkusten av Öland. Det blev en två kilometer lång pir men ingen hamn. Det blev helt fel eftersom bygget var felkonstruerat och området runt piren slammade igen. Men tack vare det felbygget är nu Beijershamn ett väldigt fint område för fågelskådning. Vi letar oss ner dit.

Här finns ett högt fågeltorn, där uppifrån kan man se över till Kalmar och även hur piren sträcker sig ut i havet.

Det är inte så mycket fågel här nu men grågässen har fått ungar och pappa gås verkar vilja ropa ut för hela välden.

- Hallå! Jag har blivit pappa!

Tror att de andra gässen är imponerade.

-Kom ungar, nu ska vi bada.

Den lilla familjen simmar iväg.

-Passa er!

Sedan fortsätter vi till Ottenby och Långe Jan. Verkar inte vara högsäsong för fågelskådning just nu, men några med stora tubkikare ser jag.

Sveriges högsta fyr måste ju få vara med i bloggen.

Spanar också ut över havet och ser att sälarna ligger där och vilar.

I Borgholm hade vi tänkt oss en lunch med kroppkakor, men fick höra att det var fel säsong för det.

Så vi återvände till Kalmar.

Postat 2019-05-11 10:05 | Läst 8745 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Påskresa - Kalmar

Då har vi kommit till Kalmar på vår lilla påskresa. Fast på vägen dit så gör vi lite stopp för att inte sitta stilla i bilen för länge och ett av stoppen blir vid Siggamåla skvaltkvarn. Ingen stor sevärdhet kanske men den ligger fint och naturskönt och är mycket väl underhållen. Läser i informationen att det är hembygdsföreningen som sköter om den och att de även väljer en mjölnare på sina årsmöten. Så här mals det fortfarande rågmjöl emellanåt.

I bäcken blommar redan kabbelekan

Kalmar är sig likt med lite fina små hus.

Kalmar gamla vattentorn lyses fint upp av kvällssolen. Tänk att få bo i ett vattentorn.

Där har man nära till Korvkiosken, bara ta trappan ner till Strykjärnet om man är korvsugen.

Förra gången vi var till Kalmar och tänkte oss ett besök på slottet var vi för morgonpigga och kom till slottet innan det var öppet, det tänkte vi reparera nu. Vi stannar till vid minnesmärket över Kalmar Nyckels sista färd till Nordamerika 1638.

Nu är slottet öppet och vi kan gå in.

Här inne kan man få en rejäl lektion i svensk historia.

I det gamla köket sprakar brasan och det bubblar lite hemtrevligt från kitteln över elden.

I matsalen är det uppdukat till fest.

Vi kan även beskåda Erik XIV kröningsmantel, visserligen en kopia men jag är imponerad över den som sytt upp den här manteln.

Flera vackra klänningar som kungliga burit finns också här i kopior. Otroliga arbeten, som här i drottning Margaretas gyllene kjortel.

Finns mycket fint och intressant att beskåda.

Spännande trappor och mystiska dörrar.

Vi letar oss fram till slottskyrkan.

Vi har lite otur för bakom kyrkan håller de på att ställer i ordning "Van Gogh Alive – The Experience" men vi är där fyra dagar för tidigt.

Fast nu är det dags att gå vidare...

Vi ska till Kalmar läns museum och lära oss lite om Regalskeppet Kronan, men först Kalmar konstmuseum.

Där serveras det vegetarisk fisk.

Den innehållsrika dagen avslutas med en rejäl G&T med gurka och den obligatoriska hamburgaren.

På nästan alla resor försöker vi testa en hamburgare, den här på Grilleriet var en av de bättre så den får vara med i bloggen.

Postat 2019-05-10 10:39 | Läst 6866 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Påskresa - Wannås slott

Mätta nöjda och belåtna lämnar vi Åhus, vi är ganska nära Wannås slott. Där har vi aldrig varit men läst en del om så det blir vårt nästa mål.

Då är det främst skulpturparken som lockar. Här fanns tidigare en borg men den brändes ner och 1556 byggdes det slott som står här i dag. Vi ställer kosan mot parken och försöker gå in för att betala inträdet till parken men blir stoppade i dörren av en person som är där och städar.

-Det är stängt, säger han.

-Vi tänkte besöka parken, säger vi.

-Varsågod, säger han. Det är bara att gå.

Så det gör vi.

Skulpturparken startades 1987 av Marika Wachtmeister. Eftersom shoppen också är stängd så kan vi inte införskaffa guideboken om konsten, men det finns skyltar vid de flesta konstverken där vi kan läsa om dem. Troligtvis hittade vi inte alla utan guiden och det finns inte heller information vid alla.

Det första vi träffar på är en trädkoja av Tadashi Kawamata. Den sitter högt upp och tanken är inte att man ska kunna ta sig dit utan en ska leda till tankar om naturen, stadsplanering och arkitektur.

Här fanns det ingen skylt, så jag gissar på att det är något gammalt. Ser ut som en pump av något slag.

Näst på tur är Yoko Onos Önsketräd. Jag passar på att hänga upp min önskning i ett av träden.

Där hälsar vi också på Jason Rhoades glasfiberhäst och gröna bod. Älmhult och platsen för IKEAs första varuhus ligger inte så långt härifrån, där startade Kamprad sin försäljning i en liten grön bod.

Någon information om de röda bollarna i träden hittade jag inte, där får man troligtvis fantisera helt fritt.

"Rött kaniktegel", heter den här skulpturen. Tanken där är tydligen att de öppna kortsidorna ska rama in himlen och naturen medan de stängda långsidorna omsluter besökarna. Jag gillar skuggorna som förlänger skulpturen.

Det som i mina ögon är mest udda i skulpturväg är nog den här inhägnaden. Ett 2.500 kvm stort område som är inhägnat. Dit in har ingen tillträde. Det ska vara så för all framtid och visa hur det utvecklas utan någon mänsklig inverkan.

På en återvändsväg hittar vi Svenungsons "Åttonde skorstenen", vet inte om det finns sju andra eller om det här är den enda.

Där inne i skogsgläntan växer det mängder av vitsippor.

Flera av dem är dessutom röda.

Det rostiga hjärtat med alla fjolårslöv tycker jag är fint.

Men den här skulpturen väcker lite obehagliga känslor i mig. Får nästan en känsla av död och mordutredning. Går snabbt vidare.

De gula träden ser däremot lite gladare och inbjudande ut.

Strax intill dessa träd hittar vi Snapphaneeken. Det sägs att det är vid den eken som det avrättades och hängdes upp de snapphanar som tillfångatogs av svenska soldater. Svenskarna ansåg att snapphanarna var förrädare och sådana skulle straffas med döden.

I utkanten av parken står det en tågvagn. det är Carolina Falkholts "Train of Thoughts".

När vi närmar oss detta konstverk så blir man en aning förvirrad, för på håll hör man en pojke ropa på mamma. Då vi är i parken är det även en skolklass där, rösten som hörs stämmer i ålder med de ungdomar vi träffat på så jag tror att det är någon av de som klättrat upp i ett träd och inte kan komma ner. Men det är tydligen en installation, för det finns ingen i trädet. Vi behöver inte skicka ut någon räddningsstyrka.

Vid den här färggranna skulpturen finns det lite information, det är Jacob Dahlgren som har satt ihop 104 ståldelar i 18 färger till något han kallar "Repetition av en grundform".

Strax intill finns det en stor "Grå mussla" av Jene Highstein.

Inne i skogen bland de spirande boklöven skymtar vi "A house for Edvin Denby", inifrån den hörs det mässande röster.

Nu har vi hamnat på platsen där man kan se slottet från baksidan, där står det en lite annorlunda bänk.

Vi har nu gått runt nästan hela parken, har troligtvis bara sett en del av alla konstverk, fotat en del och tittat på många fler, men visst är även naturens konstverk också ganska fina.

Avslutar med en hyllning till alla mammor.

Postat 2019-05-09 11:14 | Läst 5307 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Påskresa - Var ska vi sova i natt?

Dagens etapp gick till Åhus och Åhus Gästgiveri. Där var det så trevligt så det får ett eget blogginlägg. På deras hemsida kan man läsa att man blir  personligt och vänligt mött. Nu vet vi att det stämmer och det här blogginlägget blir nästan som lite reklam för stället, men det bjuder jag på för det är de värda.

Läste på en skylt vid gästgiveriet att redan 1737 kunde man övernatta och äta där. Priserna var förstås lite annorlunda då, en måltid med husmanskost kostade 12 öre och en kanna öl 8 öre. Ville man sova över så kostade det 4 öre.

Vi får vårt rum och där finns det inget att klaga på. Högt upp på vinden ska vi, letar oss fram i lite mörka gångar.

Kommer till ett mycket charmigt och trevligt rum.

Har man barn med sig så kan jag förstå att det här rummet är populärt, då det även finns ett loft.

Även badrummet ståtar med en charmfull inredning

Utsikten från det här rummet var kanske inte den charmigaste men inte så illa ändå, det tyckte i alla fall min maskot.

Fast nu tar vi en promenad och kollar in hur det ser ut i Åhus.

Färgglada hus.

Forsythian lyste i sprakade gult.

Är det fint väder kan man sitta ute och äta och njuta av lite närhet till vatten, nu var det lite för kallt för det så vi valde matsalen till vår middag.

"Mat och dryck av gourmet-karaktär är vår specialitét".  Så står det på gästis hemsida och jag håller med. Det var utsökt gott det vi åt. Får jag fresta med lite matbilder.

Först en liten smaklöksretare.

Som förrätt får vi svamppanerad harterrin.

Och vad sägs om halstrad torskrygg med örtpuré, nässel-& ramslöksveloté, vit sparris, vaktelägg och lite primörer därtill.

Jag är egentligen inte så förtjust i glass, men när den serveras och smakar så här så kan inte ens jag avstå från glass. Violglass, mums!

Postat 2019-05-08 11:37 | Läst 5442 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 Nästa