Maggan mellan isbjörnar och pingviner
Strömmingsmarknad
Helsingfors Strömmingsmarknad är ett av Finlands äldsta traditionella evenemang. Marknaden har ordnats sedan år 1743. I år var den från den 6 till den 12 oktober.
Vi tog båten över, den där båten som de i Finland kallar för Sverigebåten och var där den 7 oktober.
Vi tuffar in genom gattet vid fästningen Sveaborg. Ser inte så mycket av den eftersom vår balkong är åt andra hållet. Däremot ser vi att Helsingfors förändras.
Bron där borta har jag inte sett förut.
Det är en av de tre Kronbroarna som började anläggas 2021. De ska gå över öarna Knekten och Högholmen och det här är den längsta av de tre.
Var länge sedan jag kom med båt hit så det är inte så konstig då att jag inte sett bygget. Men den där lilla ön känner jag igen.
Jag spanar bort mot Salutoret och där ser det ut som om kommersen redan är i full gång.
Här behöver vi inte hoppa av någon båt eller klättra upp för läskiga steg i berget. Nä, det finns både hiss och rulltrappa om man vill vara riktigt bekväm. Till hissen är det lång kö med barnvagnar och småbarnsfamiljer det är visst skollov i Finland.
Vi promenerar i alla fall iväg till Salutorget. Helsingfors strömmingsmarknad har en lång historia, från början var marknadens fokus på mat och då framförallt fisk.
Men år 1891 beslöt guvernören att det på marknaden endast skulle säljas saltad fisk och då kom strömmingsmarknaden till. Den har alltid hållits på hösten eftersom strömmingen är bäst på sensommaren och hösten. Men det säljs även en hel del andra produkter här, men det som lockar just den här veckan är mest fisk.
Finns även många serveringar, allt från sushi till traditionella finska rätter. Den här glade mannen hade många kunder, stekt potatis och fisk lockade tydligen.
Klart han drar kunder med en fisk på huvudet.
Många båtar kommer över från Åland, de backar in båten med aktern mot kajen och har sin försäljning där.
Så här ser det då ut från kajsidan. De produkter som yrkesfiskarna själva förädlat säljs utan mellanhänder och spelar en viktig roll i deras årliga inkomster.
Mycket gott där.
![](/cldocpart/blog/908233.jpg)
Flera stora segelfartyg har också kommit hit.
Vi hade riktigt tur med vädret den måndag vi var där för på onsdagen blev det en rejäl höststorm så marknaden var tvungen att tillfälligt stängas. Att det hade regnat dagen innan såg vi på vattenpölarna när vi tog en liten promenad i solskenet.
Tittade på lite annat än fisk och mat, som det gamla pack - och tullhuset.
Ser också att det finns delade meningar om Putin här.
Vi återvänder sedan till marknaden, för lite bröd och fisk vill vi ha med oss hem.
Svartbröd och kryddsill blir det hos Leif och Gerd Bergman. De har vunnit pris för sin kryddsill så det var ju tur att det var just den som slank med hem.
Strömmingsmarknadens långa traditioner svävade i ovisshet ifjol. Den stora frågan var huruvida 2023-års strömmingsmarknad skulle bli den sista av sitt slag. I bakgrunden låg ett föreslaget förbud av nära nog allt strömmingsfiske i Bottniska viken och mellersta Östersjön. En sådan tur att det blev fiske och en marknad även i år.
När man traskat runt kan man slå sig ner i solen och pusta ut.
Sen åkte vi hem
Hemresan från Grönland blev i samma trestegstripp som när vi kom, fast nu utan övernattning i Kangerlussuaq.
Illulisat har en liten flygplats, liten och smidig för oss resenärer. Säkerhetskontrollen bestod av en hund som gick runt och nosade på vårt bagage och oss resenärer.
På den flygplatsen träffade jag på en liten kille som var så duktig på att virka, han fixade två stycken grytlappar under tiden vi väntade på vårt flyg. Hans stolthet över sina alster lyste sedan i ögonen.
Från Ilulisat gick flyget mot Kangerlussuaq.
Ingen tät dimma nu så ibland kunde vi se hur landskapet under oss såg ut.
Här ser vi att det snart är dags att landa.
Vi får ett relativt snabbt byte i Kangerlussuaq. Något som är ganska ovanligt på Grönland är att alla flyg och byten fungerar. Ofta ställer vädret till det och man får oväntade övernattningar eller byten av flygplatser. Så vi hade nog lite tur när vi kunde lyfta på planerad tid.
När vi lyfter så ser vi var alla kryssningspassagerare kommer ifrån. Deras fartyg ligger i viken redo för att hämta upp nästa gäng passagerare.
Vi har en övernattning i Köpenhamn och flyger hem nästa morgon.
Ser hur vindsnurrorna står uppradade som vaktposter i Öresund.
Fine dining på grönländska och när man jagar en stjärna.
Vi startar med en av restaurangens signaturdrinkar. Smakrik och kyld med glaciäris, så klart.
En del av smaksättningen var från den här burken. Huvudingrediensen plockas i naturen och får smaksätta vodkan under lång tid.
De första fyra smårätterna får vi serverade där i baren.
Till maten serveras väl utvalda viner som ska stämma perfekt med maträtten.
Det här är salladslök med krabba och tomater, vackert upplagd och serverad på en bädd av mossa.
Samtidigt får vi in en liten rätt med lamm och caviar. Kan ju bara säga att dessa smårätter verkligen retade smaklökarna.
Sedan kommer det in renhjärta med rabarber serverat på valnötter. Valnötterna blev kvar för min man tycker inte de är så goda och jag är lite överkänslig för just valnötter. Bäst att lämna dem.
Sedan kommer vi till det äventyrliga. Mattak.
Mattak är en traditionell rätt från Grönland, som består av valhud och späck, Det är en viktig del av den inuitiska kosten och äts ofta rå. Mattak har en tuggig konsistens och en smak som kan beskrivas som en blandning av nötter och fisk. Det är rikt på vitaminer och näringsämnen, vilket gör det till en värdefull näringskälla i de arktiska regionerna.
Här är den visserligen serverad med restaurangens eleganta finnes och på två stenar från naturen, men jag kan säga att den maträtten kommer jag inte beställa in fler gånger. Det räcker med att ha fått testa den en gång, men samtidigt glad att ha fått göra det.
Därefter förflyttar vi oss till bordet. In kommer brödet, nybakat och väldoftande. Bröd som kommer in före maten brukar inte få så mycket uppmärksamhet, men det här förtjänar nästan en egen sida. Så gott och även vackert.
Vi får två olika och jag känner nästan smaken och doften då jag ser bilderna.
Hovmästaren berättar att de använder grönländska produkter i så stor utsträckning som möjligt. Det som vi inte kan få tag på lokalt kommer från andra nordiska länder.
Våra råvaror kommer från hela Grönland, från isfjordens djup mellan de enorma isbergen till topparna på de branta, snötäckta bergen. Vi använder även bifångster från bland annat fiske. Det är vårt sätt att stödja lokalsamhället och säkerställa fräscha och autentiska smakupplevelser.”, säger han, samtidigt som vi blir serverade en tallrik med pilgrimsmussla, ramslök och en liten spröd dekoration.
Till det en Weissburgunder Cardonnay.
Nu är det dags för den välbekanta hälleflundran, det är säsongens fisk så helt klart ett naturligt val av fisk. Den är smaksatt med verbena och mörk choklad.
Restaurangen är känd för sin eleganta atmosfär och så klart den fantastiska utsikt över Diskobukten och de majestätiska isbergen.
Nu är det dags för en rätt som kallas för Reklinger, serveras med äggula, "brown butter-caviar-truffle".
Till och med besticken som vi äter med är lokala, de här knivarna tillverkas speciellt för restaurangen av en lokal hantverkare.
Eget märke och symbol dessutom.
Samtidigt som maten serveras får vi information om den grönländska matkulturen.
På grund av det kalla klimatet tar det lång tid för mat att växa och mogna. Men detta resulterar också i rena och färska ingredienser av oöverträffad kvalitet. Vi vet hur man bäst hanterar de lokala råvarorna, och vi använder gamla tillagningsmetoder, som hängmörning, rökning, saltning och tillagning av maten på en grill med ljung från den steniga bergssidan. Resultatet är en helt autentisk upplevelse och utomordentligt rika smaker.
Fjällripa, svamp, jordärtskocka och pumpa.
Besticken till nästa rätt är väldigt speciella, även de tillverkade av en lokal hantverkare, kniven har ett isbjörnsfodral.
De passar bra till renen vi nu ska äta, serveras med sås med moreller, toppmurkla och en skiva rödbeta.
Vinet till dekanteras i en mycket speciell karaff, när vinet sedan hälls upp i glasen låter det som musik, som om vinet sjunger.
Kockarna som arbetar här är mästare på sina områden, här har vi vår kvälls kock.
Han kom precis in med dagens dessert, som är en mjölkchokladmousse med kråkbär och ett sprött tuillekex som dekor.
Till kaffet efter maten får vi fyra goda praliner.
Vinerna som serverades till maten var:
Sancerre, Guy Saget från Frankrike.
Chardonnay/Weissburgunder från Tyskland.
Cava, Naveraan från Spanien.
Santenay, J.C Boisset från Frankrike,
Cab. Sauvignon, Sebastiani från USA.
Riesling Auslese, F. Haag från Tyskland.
.
Finbesök vid campen
Nu kommer vi till besöket som vi fick under middagen. Det var den här lilla gynnaren som plötsligt stod utanför matsalsfönstret.
Det var en liten skygg polarräv som kom på besök, den är nog lite van vid att det finns folk här men är ändå väldigt skygg och gömmer sig under uteborden.
Sätter sig en stund och funderar på vad den ska göra.
Verkar tycka att det var lite för mycket folk där och ingen ville dela med sig av sin mat heller.
Men vilket charmigt besök vi fick.
.
Nästa dag då det är ganska tomt på folk så får jag syn på räven igen.
Den smyger omkring i backarna bakom campen.
Klättrar uppför en backe och får syn på killen som håller på och lagar elaggregatet.
Den ser nästan ut som den säger ; Va! Var kom du ifrån, när den upptäcker honom.
Fast han såg ganska ofarlig ut, så räven fortsätter.
När det var helt tomt ute, så får jag åter syn på den genom fönstret. Den har upptäckt att gubbarna från kommunen inte har ätit upp hela sin matsäck. Snabbt nappar den åt sig en kaka.
Skrattar sen glatt över sitt upptåg.
Sätter sig sedan så fint så jag får den med ren bakgrund, bara glaciären bakom.
Sitter där en stund.
Sover en stund innan den snabbt försvinner upp på berget igen.
Sedan åkte vi tillbaka till Ilulissat och på den resan hände ingenting.
Det regnade så de flesta satt inne, mycket folk var det för nu ville många passa på att åka ut till glaciären innan säsongen var slut.
De som kom ut till campen nu var de sista entusiasterna för den veckan stängde Eqi campen.
.
.
Minitsunami
Jag nämnde i ett tidigare inlägg att när glaciärer kalvar kunde det vara farligt att vara nära stranden. Var det en stor kalvning kunde det bli rejäla vågor.
Att fota en kalvning med stillbilder ger inte så mycket, men med seriebildtagning går det att se att det faller något.
Satt på vår altan med kameran och tog några bilder. Först brakar det till och sedan ett plask sedan händer inte så mycket mer på ett bra tag.
Jag sitter kvar ute på vår altan, insvept i en skön filt och tänker inte så speciellt på kalvningen när det plötsligt blir oroligt i havet nedanför vår stuga. Vattnet börjar plötsligt virvla runt.
Det har alltså gått ett bra tag efter kalvningen innan något händer.
Ser längre bort på stranden att vågorna slår mer än vanligt.
De slår så pass kraftigt att stora isblock rullat upp på stranden.
Även upp mot klipporna nära bryggan där båten lägger till slår vågorna ganska högt. Ändå var det här ingen riktigt stor kalvning. Så jag förstår varningen om vågor och den säkra zonen och hur högt de kan slå om det blir en rejält stor kalvning.
Efter en kalvning på Grönland hösten 2023, där en stor del av en glaciär kollapsade, den utlöste en enorm tsunami. Denna tsunami böljade fram och tillbaka i fjorden i nio dagar. Som tur var så bodde det ingen där.
Går man åt andra hållet från bryggan och bort mot glaciären.
Så finns det en till strand och något som ser ut som en väg mot glaciären.
Gå inte dit, säger personalen på plats. Kommer det en stor kalvning så är det där en farlig plats.
Campen har fått lite problem med det oljedrivna elverket och en reparatör behöver komma ut. Hit finns inga bilvägar, enda sättet att ta sig hit är båt eller helikopter. Han kommer med helikopter.
När nu helikoptern ändå är här så passar de på att ta hand om lite tunnor.
Det händer en del den här dagen, det kommer även ut folk från kommunen, någon form av inspektion. Fast de kommer med båt.
Gubbarna från båten passar på att fika.
Efter några timmar med transport av tunnor och elverket är lagat så lämnar helikoptern.
.
.