Maggan mellan isbjörnar och pingviner
Engelska parken
I dag på promenaden mötte jag kungen, han hade lite bråttom och hade ingen krona på sig. Men ståtlig var han även om han såg ganska ung ut.
Men vi tar det från början, dagens promenad gick i Engelska parken. Lite lummigare där än runt slottet.
I dag hade vi en promenadkompis med oockså. Alltid trevligt ned sällskap. Ronja har hunnit bli 11 år och lite grå om nosen, men pigg fortfarande.
En trevlig sak med Drottningholmsparken är att de satt upp en hel del informationsskyltar. Alltid kul att få läsa och veta mer om det man ser.
När Gustav III tog över Drottningholm hade han stora planer, det var då idén om Engelska parken kom till. Den skulle efterlikna ett naturligt landskap med skog, gräsfält, kullar, sjöar och floder. Möblerat med exotiska byggnader och lusthus. Det som då hette Karusellplan och där karusellspel anordnades ( historiska skådespel), där är det nu en stor parkeringsplats. Förr var det många som använde den som infartsparkering, men efter att en avgift på 15 kr/timme infördes så är den ofta tom.
Runt Karusellplan anlades geometriska boske'r, med höga väggar av klippt lind. Men efte Gustav III död fick det mesta av det förfalla, nu försöker man återskapa så mycket som möjligt. I bilden under ser man stenläggningen efter en stor rund plan som var omgärdad av klippta lindar och i gräset kan man på flera ställen gå och följa där det fanns gångvägar förr.
På andra sidan om Ekerövägen ligger Hemmet som var ståthållarbostad, efter 1960 stod det övergivet men renoverades på 80-talet för att användas som magasin av Kungl. Husgerådskammaren. Nu är det bostäder och läkarmottagning där.
Lite längre fram på promenaden ser vi något på andra sidan en bäck och vid rododenronbusken som står och spanar på oss.
Ronja är van vid rrådjuren på vår tomt så hon bryr sig inte, rådjuret verkar mer intresserad av henne.
Vi kommer till Götiska tornet, från det här hållet syns det bättre än där vi gick häromdagen. Det började byggas 1792, men blev aldrig färdigt inuti.
På taket finns en optisk telegraf, med den kunde man sända meddelanden. Första sändningen gick från Katarina kyrktorn till Drottningholm slott med en födelsedagshälsning till Gustav IV Adolf. Huvuduppgiften för den optiska telegrafen var inte att sända födelsedagshälsningar utan att varna för eventuellt fientliga angrepp. Fanns många olika mellanstationer, såg vid ett besök vid Vaxholms fästning att det finns en där.
Eftersom jag ska undvika att gå i backar nu så får jag nöja mig med att gå runt det och se tornet från flera håll.
Vi går tillbaka genom Ormholmen, men som kallas för Hundholmen för där får man släppa hundarna lösa.
Ronja är inte på lekhumör utan vi kikar på Monumentholmen, där skulle det bli ett kärlekens tempel men blev inte mer än en skiss och en stensockel. Inte ens något minnesmonument för Gustav III blev det. Lite tråkigt att han inte hann fullfölja alla sina storståtligaoch romantiska planer. Tänk vilken praktfull par det skulle ha varit.
Har du orkat läsa ända hit så förstår jag att du undrar lite över det där kungamötet. Jo det var verkligen en stor överraskning när vi fick syn på den här. Tänk att skogens konung tagit sig till Drottningholm.
Visst har jag sett älgar förut men aldrig i Drottningholmsparken. Först sprang den så det såg ut som om den tänkte sig ut på den starkt trafikerade Ekerövägen, men ändrade sig och kom mot oss.
Den såg ganska stressad ut och fortsatte med stora kliv bort mot slottet och parkeringen. Såg inte vart den tog vägen sedan. Vi mötte en man som sa att han skulle gå och varsko jägmästaren så han kunde hjälp älgen på något sätt.
Saknade verkligen riktiga kameran och telet i dag.
klarar att gå 3 km nu, men får inte bära tungt ännu.
Från vår till sommar
Det har gått fort från vår till sommar. Tiden mellan hägg och syren blev kort, tog ungefär en vecka.
Den här bilden tog jag den 7 maj då jag tog första promenaden på Drottningholm.
Stod på ungefär samma ställe i dag den 15 maj och nu ser det ut som full sommar där i parken.
I dag hälsade jag på vakterna när vi kom till Drottningholm, de stod och småpratade vid grinden in till slottet. Men stramare upp sig då jag frågade om jag fick ta en bild. Det gick så bra men närmare än så här fick jag inte komma. Finns en stenlagd rundel där i grusplanen, den måste man stå utanför, sa de. Har inte tänkt på att det var en grind där, vår yngsta dotter var lekkamrat med Madelein och då hon skulle lämnas vid slottet körde jag in där utan att någon grind öppnades. Var bara att köra fram till vakten och berätta vilka vi var och vilket ärende vi hade. Sedan gällde det att parkera på rätt ledd. Ordning och reda.
Ser att det även kommit upp en bom lite längre fram. Större säkerhetsanordning nu än på 80-talet.
Vi lämnar vakterna och börjar dagens promenad. Går ut genom den pampiga porten där jag nyligen fick lära mig att det står HERS i monogrammet. Tack Peter för den lärdommen.
Parken grönskar och fler och mer blommor slår ut. Påskliljorna sjunger på sista versen och gullvivor, maskrosor och smörblommor tar över. I en slänt lyser det alldeles gult av smörblommor. Där lutar det så pass att min ännu stela rygg når ner till några. Tror det är smultronblommor som skymtar i det gula.
I dag går vi så Götiska tornet anas mellan träden. För en del år sedan när det var öppet hus på Drottningholm då fick nan komma in där i tornet, måste ta och leta reda på de bilderna. Nu nöjer jag mig med att vända åter mot bilen.
Vi promenerar utmed dammarna och ser att knipan har fått tre dunbollar som simmar med henne, en hane närmar sig och då blir det dramatik i dammen. Honan far iväg med en rasande fart och ett rejält plaskande blir det när hon ger sig på honom. Ungarna pilar iväg åt andra hållet så fort som deras små ben förmår. De väntar snällt där tills mamman har jagat bort hanen. Fast jag är inte helt säker på arten, kollade på nätet och fågeln liknade knipa, men en fågel vart det är jag helt säker på ;). Har inga bilder att visa på dem, de var för långt bort.
Ser att gässen ungar har växt till sig, hela familjen är ute på promenad.
Kom inte för nära säger pappa gås.
Ser lite ut som gässens dagis.
Bakom teatern står det en slaga mätutrustning, undrar vad de mäter?
Lådan den är kopplad till liknar den som var vid vårt hus då de sprängde kraftledningen och även när de sprängde här under för nya avloppsledningar, den mätte vibrationer i marken.
En vårdag i parken
Fortsätter promenera i Drottningholmsparken. Fint att gå där och mycket att upptäcka.
I dag stannade vi till direkt efter parkeringen och läste lite om Drottningens paviljong.
Det är ett hus med många namn Drottningens paviljong kallas den för att drottning Sofia bodde där och där födde hon sonen Gustav, som senare blev kung Gustav V.
Men huset kallas också för Södra stenpaviljonen och Hertig Karls paviljong, det senare eftersom Hertig Karl var den förste som bodde där.
Fortsatte promenaden i vårsolen glans ner till Broderipartärren som barockträdgården som änkedrottning Hedvig Elenora lät anlägga i slutet av 1600-talet. Då på den tiden var det ett otroligt konstfullt arrangemang format med buxbomshäckar. Allt för att imponera på besökare. På 60-talet restaurerade partären och den fick en stramare och modernara stil. Gissar att den är mer lättskött, men fin även nu. Dit ner får vi inte gå nu när kungen är hemma.
Tänk om man kunde kika tillbaka i tiden och se folket som minglade runt här i parken.
I dag sprider det sig en annorlunda doft i parken den doften är inte angenäm, först när jag såg bilen trodde jag att de var ute och vattnar eller om det skulle kunna vara ogräsbekämpning, men träffar sedan på den här bilen och kan lokalisera var doften kommer ifrån. Det är ett ekologiskt dammbindningsmedel som sprutas ut. Ofarligt för människor och djur står det på bilen.
Det må vara ofarligt men vi undviker ändå att gå på de nybesprutade områdena.
Kollar in om Kina slottskafe' är öppet, men så här i maj har det bara öppet på lördag och söndag.
Tar oss uppför backen till Kina slott, men där är det byggnadsställningar och bilar ivägen så vi ägnar oss att titta på de omkringliggande husen istället.
Först vill jag titta på svarvarverkstaden, där kung Adolf Fredrik satt och svarvade snusdosor på 1700-talet. Minns att jag kikat in där förr och all svarvutrustning fanns kvar. Nu är det avspärrat och står att det är privat.
All svarvutrustning är flyttat till huset bredvid, det som kallas för biljarden eftersom det fanns ett biljardbord där förut. Nu lager för svarvarverkstadens prylar.
På andra sidan uppfarten till Kina slott ligger ett litet hus som ser identiskt ut som svarvarverkstaden men det är Confidencen. Det användes till måltider i "förtrolighet". Det förtroligt skulle nog vara att det inte behövdes några uppassare eftersom matsalsbordet hissades upp från källarvåning, dukat och klart.
Jag kikade in genom fönstret och där kan man se bordet och även ett extra sserveringsställ vid sidan om som också hissas upp. Hur förtroligt måltiderna blev på Gustav III tid kan man undra. Han uppskattade teater så mycket att han förvandlade måltiderna här till skådespel där besökare fick stå utanför och titta på.
Fortsätter promenaden och passerar starten till Fornstigen, men den rundan är 18 km lång, lite för långt nu men om en månad kanske. Innan vi återvänder till bilen stannar vi till vid Hovmarsalksflygeln. Den kom till senare än de andra byggnaderna på teaterplanen för att skapa symetri där. Den byggdes som sommarbostad till Gustav III syster Sofia Albertina.
När vi står där och läser om huset så hör vi några knallar som låter som skott, fast de är ganska dova i tonen så jag tror inte kungen och drottningen blev störda i sin frukost. Men i dessa tider då de smäller och skjuts lite varstans så kikade jag runt huset för att försäkra mig om att inte komma i någons skottlinjen. Ser att där i parken ligger en man med gevär...krypskytt? Måste vi ta betäckning?
Mannen reser sig upp och förflyttar sig, inte till vår håll utan ner mot vattnet.
Aha, vi kan pusta ut, han sköt av några gäss, passade väl på, på morgonen då det inte är så mycket folk i parken. Han tar reda på gässen.
Vem vet kanske blir gås till middag i kungaköket i dag.
Ursäkta kvaliteten på jägaren, hade inget tele med eftersom jag inte får bära något tungt ännu.
Promenad på Drottningholm
Jag fortsätter mina rehabiliteringspromenader ute på Drottningholm.
Får bara sitta i max 30 min och då med bakåtlutat ryggstöd och inte köra bil själv, men med maken som chaufför och promenadkompis är Drottningholm perfekt. Inga backar att tala om och det är också bra eftersom jag ska undvika det.
För varje dag klarar jag av att gå lite längre, på dagens runda kom vi till Vakttältet. Har gått förbi där förr men har inte gett mig tid att läsa på skylten.
Vakttältet kom till 1782, det var när Gustav III tog över Drottningholm och hade stora planer för byggnader i parken. Men det blev inte så mycket av dem förutom det här Vakttältet och även Götiska tornet. Fast till tornet har jag inte gått ännu.
Vakttältet var, det som namnet skvallrar om, en förläggning för kungligheterna vakter.
Kungen fick idén om tältet efter ett besök hos Katarina den stora i Ryssland och besök hos Ludvig XV i Frankrike. Den franske kungen hade ett tält som han fått av turkiska sultanen.
Byggnaden innehåller två sovrum på bottenplanet för vaktmanskap, en hall och kök. En trappa upp hade befälen sina rum. Tittar man på framsidan så ser det ut att vara mörkt där inne, men jag gick runt och där fanns det flera fönster.
Hela fasaden är i bleckplåt, formad och målad att likna tältduk. Den flikiga bården, som kallas lambekräng, och de textilliknade tofsarna längs takfoten förstärker känslan för att vara ett tält.
Vi fortsätter promenaden och hamnar vid Engelska parken och labyrinten "The Maze". På Gustav III tid var labyrinten gjord med höga häckar, nu klipps den ut i gräset. Statyn som skymtar där borta föreställer den grekiska krigsguden Ares.
Lite svårt att se på ett foto, men i verkligheten så ser man tydligt att det är en labyrint.
För att gynna blommande växter påbörjade man sådd av ängsblommor här 2021, det översta lagret jord byttes ut mot sandig ängsjord som dessa blommorna trivs bäst i.
På väg tillbaka till bilen så ser vi att gässen redan har fått ungar.
Tänk vad man lär sig på en promenad i parken en solig morgon.
Dessutom är det en fantastisk känsla att kunna gå igen.
Promenad
Underbart väder nu och skönt att kunna ta lite promenader.
Drottningholmsparken är perfekt för att träna upp kroppen, inga backar och lätt att utöka sträckan en bit per dag.
Kommer lite längre för varje gång och jag ser hur naturen grönskar mer och mer.
Så vackert nu med den skira grönskan i träden.
Dagens runda blev på hela 33 minuter och jag kom så pass långt att jag kunde betrakta den lilla söta grindstugan i parken.
Stugan kallas också för Bomstugan och byggdes 1847 som bostad till bomvakten. Bommen här kontrollerade de som kom in i parken från Kanton.
Stugan hade ett rum och kök. Där bodde drängen Gustav Jansson och hans hustrun Sofia Vilhelmina och deras son August Vilhelm. Att vakta bommen var en uppgift för hela familjen för Gustav arbetade även med jordbruket.
Senare i början på 1900-talet fick de även i uppgift, att ge de skolbarn som hade lång väg till skolan i Kanton en skål med välling.
Jag tycker den lilla stugan ser fin och välhållen ut, men det verkar inte vara nnågon som bor i den nu.
Den är lär vara inspirerad i stilen av schweiziska alphyddor. Det märks framför allt på en del dekorativa trädetaljer, som fönstren med diagonala spröjsade och figursågade konsoler under taket. Skorstenen är byggd så den liknar ett vakttorn, passar ju bra på en vaktstuga.