En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Två fåglar till

När jag var vid Hjälstaviken spanade jag efter alla möjliga småfåglar. Ing-Marie visade ju de unga pungmesarna och en blåhake, dessutom hörde jag skäggmesar i vassen men ingen av dessa små ville visa sej för mej. Något överraskande stötte jag plötsligt ihop med två fasantuppar. Jag hade inte alls siktet inställt på så stora fåglar på marken, där jag då befann mej.  

Jag var ganska nära dem men det var mörkt bland träden där de rörde sej. Här väntade jag på att en av tupparna skulle komma ut i ljuset, för att de vackra färgerna skulle gå fram bättre. 

Här korsades vår väg och tupparna försvann snart i den rikliga växtligheten.

Hemma i köket fick jag idag syn på en tufsig liten gäst i fågelbadet sent på eftermiddagen. Jag skulle börja laga middag när den plötsligt satt där, en ung rödhake. 

Jag hämtade kameran och gläntade försiktigt på altandörren. Den satt kvar och drack vatten, övervägde kanske ett bad, men det skramlade till hos grannen så den blev osäker och flög. Jag skymtade den i trädgården när jag lagade mat och den kanske badade till slut. Vi åt söndagsmiddag och i morgon väntar en ny arbetsvecka.

Hälsningar Lena

Inlagt 2024-09-01 21:59 | Läst 1215 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Lena.
Fasanen är en fascinerande och färgstark fågel.
Det var en söt liten i fågelbadet - den ser lite "betuttet" ut.
Med många vänliga hälsningar från Erik
Svar från Lena Holm 2024-09-02 21:19
Tack Erik,
fasaner är pampiga fast de ser samtidigt lite löjliga ut i ansiktet tycker jag. Den unga rödhaken var väldigt söt.
Hälsningar Lena
Fint med fasantuppen mellan träden i bild 1 och 2, jag trodde först att dessa var fotograferade hemma hos dig innan jag läste texten
Svar från Lena Holm 2024-09-02 21:20
Tack Peter,
fasanerna hemmavid dyker nog inte upp förrän det blir ont om mat. Vi har heller inte börjat mata ännu. Rödhaken kom nog bara för att den var törstig.
Hälsningar Lena
Dom dumma Fasanerna visar verkligen upp en explosion av färger och här dök också Rödhaken upp i fågelbadet för två dagar sedan efter att inte synts till på hela sommaren, undrar om det är en återvändare eller ny.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2024-09-02 21:22
Tack Gunte,
jag kan hålla med om att fasanerna inte hör till de smartaste fågelarter, ganska typiska hönsfåglar.
Hälsningar Lena
Man kan tycka att fasantuppen är onödigt grann. Är hönan så hårdflörtad? Rödhaken är kanske min favoritfågel. Den kommer ofta och hälsar på när vi är ute på uteplatsen i stan eller på tomten vid stugan. Verkar gilla socialt umgänge med oss människor. Fina bilder fick du på både fasanerna och rödhaken.
/Torbjörn
Svar från Lena Holm 2024-09-02 21:25
Om jag minns rätt är hönorna väldigt intresserade av längden på sporrarna på herrarna, så färgerna kanske är lite "overkill". Rödhaken är en bedårande fågel och man kan ju bara hoppas att den här ungen klarar sej och kommer tillbaka. Det var torrt och den var helt klart törstig.
Hälsningar Lena