En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Tustnas klara vatten och mera bläckfisk

Dykningen runt Tustna bjuder på klart vatten som skiftar i färg från turkosblått till grönt beroende på ljus och mängd partiklar i vattnet. På hösten är sikten som allra bäst och vi får några strålande dyk när solen också skiner och ger extra ljus åt bakgrunden. Bilden ovan är tagen på ca 8 m djup.

 På 35 m djup är det mörkare och grönare. Det var dock sol på ytan även vid detta dyk. De ljusa strukturerna på bilden är blomkålskorall. Inte så vanligt att få se och ffa finner man ofta dessa djupare än 35 m.

Man har inte så många minuter på sej på detta djup, om man inte vill göra en väldigt lång och utdragen uppstigning, men vi hinner med ett experiment med bakgrundsbelysning av korallen med dyklampan. Jag har också riktat lite blixtljus på Fredrik, mest för att få ljus i ansiktet.

När man dyker blir man hungrig och till lunch fixar vår "sjökock" grillad korv. Till middag var det fisk eller något annat från havet men till lunch krävs något enklare och grillad korv har "räddat" många långa dykutfärder.

Hungriga dykare flockas kring de traditionella tillbehören.

 Efter lunch, en tupplur i solen och lite örnspaning möte vi sedan veckans stora överraskning på dagens andra dyk. Den åttaarmade bläckfisken.

Här simmar den förbi en sjöborre av den sort som jag visade ett tomt skal av i måndags och bad Er gissa bilden. Vattnet är blågrön skimrande och djupet är ca 20 m. Vi stannar så länge vi kan med bläckfisken men dyktiden börjar ta slut och vi måste gå upp till grundare vatten.

Det blev dock en hel del bilder på den fina bläckfisken och eftersom närgränsen är kort på min 10-17 mm Tokina fisheye kryper jag riktigt nära när tillfälle ges.

Hälsningar Lena

 

PS. Dagens bild 267....

 ....Uppsala vaknar.

 

 

Inlagt 2014-09-24 19:29 | Läst 2731 ggr. | Permalink

"Fantastiska bilder från dina dyk, mycket imponerande.. Att Uppsala vaknar kommer lite i skymundan. :-) Ha de gott //B-O"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Härliga foto och vilken vacker bläckfisk!!!
/Synnöve
Svar från Lena Holm 2014-09-24 20:05
Tack Synnöve,
bläckfisken var en stor överraskning både för oss och de andra dykarna.
Hälsningar Lena
Tycker jag känner igen den där bläckfisken från Alaska :) Alltid lika roligt att få ta del av dina äventyr Lena. /Frode
Svar från Lena Holm 2014-09-24 20:07
Tack Frode,
bläckfisken är en åttaarmad och det är även de som jag visat bilder på från Alaska (och den som din havsutter tagit). Bläckfiskarna i Alaska blir dock mycket större.
Hälsningar Lena
Alltid lika imponerande med era dyk!! Och riktigt fina! Diskuterar du och din man bilder ni vill ta, innan ni dyker eller blir det helt ad hook, med tanke på omständigheterna?? Oavsett.... Uppsala är fint men... Bläckfisk Lena, bläckfisk.... :)) Ha en fin kväll!! //Peter
Svar från Lena Holm 2014-09-25 07:39
Tack Peter,
vi diskuterar bilder innan dyk om vi vet vad man kan tänkas stöta. Likaså om vi deltar i tävling eller någon form av workshop och förväntas prestera bilder med t ex ett tema. Blomkålskorallen visste vi att vi skulle se och då hade vi bestämt att förutom en vanlig pose med blixtljus skulle vi försöka göra en med bakgrundsbelysning av korallen. Bläckfisken var ju en överraskning men eftersom vi dykt så mycket ihop vet Fredrik ungefär var han ska vara om något kul dyker upp och sedan kan jag med handsignaler få honom att flytta sej runt motivet så att vi får en bakgrund som passer eller något annat. Man lyckas inte alltid men vi känner varandra rätt väl.
Hälsningar Lena
Peter-L 2014-09-25 09:05
Ja vad kul... det var just blomkålskorallen jag tänkte på.... Och ni verkar ju ha munnen full så.... :) //P
Helt underbara o intressanta bilder! Hils, LO
Svar från Lena Holm 2014-09-25 07:40
Tack LO,
Norges kust är en skatt.
Hälsningar Lena
Härliga bilder på blomkålen men gillar mest bläckfisken den är häftig Ha en skön kväll :) // Gert
Svar från Lena Holm 2014-09-25 07:40
Tack Gert,
blomkålskorallen är ovanlig att få se men jag håller med att bläckfisken slår den.
Hälsningar Lena
Fantastiska bilder från dina dyk, mycket imponerande.. Att Uppsala vaknar kommer lite i skymundan. :-)
Ha de gott
//B-O
Svar från Lena Holm 2014-09-25 07:42
Tack B-O,
det blir lite besynnerligt när man ska prestera en dagens bild och samtdigt vill visa bilder från en resa. Jag gör sällan två inlägg per dag men det kanske är bättre ibland.
Hälsningar Lena
Läckra bilder både på korallen och bläckfisken!
/Niklas
Svar från Lena Holm 2014-09-25 07:42
Tack Niklas,
båda är ganska ovanliga att få se.
Hälsningar Lena
Den där blomkålskorallen var ju fin riktigt fin, och stor också. Den verkar påminna lite om Xenia korall som vi brukar ha i våra akvarium. Din art är dock betydligt större. Kanske bäst så du passar dig så du inte får en 'kyss' av den där stiliga bläckfisken, och vad skulle hända d, kanske förvandlas du till en sjöjungfru:) Dina bilder imponerar som vanligt. Så kul att se dem eftersom det är sällan man ser sådana. Hur gör du med vitbalansen? Ställer du in den där nere eller justerar du sedan i datorn, för det måste ju vara svårt att få fram de naturliga färgerna.
Svar från Lena Holm 2014-09-25 07:48
Tack Ingemar,
"kyssar" av bläckfisk kan man få i Alaska eller BC och det ger sugmärken om de kommer åt naken hud med sina sugkoppar. Den här var liten och lite mer skygg av sej. Även om jag fick komma nära den utan att den tycktes störd ville den inte ringla upp på mina fingrar trots att jag inte hade handskar (de brukar reagera på varma hander).
Jag har kameran ställd på AUTO för vitbalans och justerar vid behov efteråt i LR. Med mycket blixtljus blir det ganska bra färger ändå, men visst måste man justera ibland.
Hälsningar Lena
Vilka upplevelser du får där under ytan. Riktigt trevligt att få ta del av dem via bilder, som att kika ner i en hemlig värld. Bläckfisken var riktigt häftig och vacker dessutom.
Varm korv är inte att förakta, även om den inte är av fårkött. Inte bara dykares lunch, när jag var golfare blev det en och annan i "vattenhålet" mellan nian och tian. Snabbt och gott, som sagt.
Svar från Lena Holm 2014-09-25 07:51
Tack Margareta,
grillad korv har räddat oss många gånger då det varit kallt och blött efter ett dyk. Denna dykresa bjöd på flera nya motivmöjligheter och var mycket lyckad både på land och under vatten. Vi hade dessutom ett antal teman på workshopen (som jag inte kommit till ännu) vilket gjorde att vi testade en hel del nya grepp under vatten.
Hälsningar Lena
Härliga bilder från något som känns som en parallellvärld! Tycker extra mycket om den sista på den åttaarmade bläckfisken! Ha en bra dag! Yvonne
Svar från Lena Holm 2014-09-25 07:53
Tack Yvonne,
på den sista bilden var bläckfisken precis framför porten på kameran och sedan fick vi simma ifrån den för vi behövde gå upp på grundare vatten. Dyktiden var slut på det djupet.
Hälsningar Lena