En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Strömstaren visar upp sej

Det var krispigt och minus 17 grader när vi kom till Ulva Kvarn (Gamla Uppsala) strax före lunch.

Solen strålade och mängder med is hade bildats kring det strömmande vattnet.

Två kajor spanade på oss från taknocken.

Det ångade från vattnet när vi promenerade iväg för att spana efter strömstaren.

Vi hittade en ganska snart, den satt och spanande på isen...

...men det var ett kortvarigt spanande och efter några dyk kom den uppfarande.

Vi insåg snart att det var flera strömstarar och att de flög fram och tillbaka längs det öppna vattendraget.

Ljusförhållandena skiftade dramatiskt från kraftig motljus till skugga och jag som helst kör med manuella inställningar fick jobba med fingrarna. Det var dock så pass ljust att ISO 400 räckte gott och väl.

Strömstararna simmade och flög. Som mest tror vi att det var fyra fåglar som rörde sej i området.

Tur att minneskortet var stort för det blev förstås mängder med suddisar.

Strömstararna visade verkligen upp sej denna gång men tårna frös ändå sakta till is...

...och vi lämnade dem när den som vi spanat på en lång stund flög iväg bort mot sina kompisar för att bråka lite.  

När vi kom hem hade vi 6 stjärtmesar i trädgården. Dom ska jag spana efter i morgon. Vilken härlig lördag det blev.

Hälsningar Lena

Inlagt 2016-01-16 16:41 | Läst 1910 ggr. | Permalink

"Här var det 16 grader på morgon Vilka fina bilder byggnader och vattenfall Strömstaren har inte kommit tillbaka efter det höga vattenståndet men jag spanar var dag Vilka härliga strömstarebilder du fått gillar bild 3 och 4 mest de andra är också bra Det var trevligt att ni har stjärtmesar hoppas de kommer tillbaka Ha en fin helg : ) // Gert"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Ser kallt och vackert ut.
Fint med strömstaren, har bara sett en, en enda gång och då var jag uppe vid Tännforsen. Behöver inte åka såå långt då. 😀
Ingen dålig utdelning av dagen, med stjärtmesar dessutom.
Svar från Lena Holm 2016-01-16 19:05
Tack Margareta,
jag kan nog nästan garantera strömstare vid denna plats dvs Gamla Uppsala. I synnerhet om man promenerar en bit längs vattnet. Det är inte helt logisk var man ska gå men om ni vill göra ett besök så kan du höra av dej för en beskrivning.
Hälsningar Lena
Härlig känsla i den fjärde bilden. Strömspåren har jag inte letat reda på ännu, men skulle gärna vilja. Använder du din 5D eller 7D när du fotograferar fåglar? Jag börjar få lite 'ångest' över vad jag skall köpa när min 7D klappar ihop:)
Svar från Lena Holm 2016-01-16 19:12
Tack Ingemar,
jag använder naturligtvis min 5D och inget annat på land. Min sambo hade idag en 7D med 70-200 f/2,8 + 2x extender och jag hade 5D med 300 f4 och 1,4 extender. Mina bilder är oerhört mycket bättre. En del beror naturligtvis på erfarenhet/träning men de flygande fåglarna hade han svårt att pricka fokus på. Jag tycker bara det finns ett alternativ just nu och det är 5D mark III eller möjligen proffsversionen, men då kostar det mer och blir dessutom tyngre. Om du vill undra/fråga mer skicka ett mail eller lägg en rad i gästboken.
Hälsningar Lena
Här var det 16 grader på morgon Vilka fina bilder byggnader och vattenfall Strömstaren har inte kommit tillbaka efter det höga vattenståndet men jag spanar var dag Vilka härliga strömstarebilder du fått gillar bild 3 och 4 mest de andra är också bra Det var trevligt att ni har stjärtmesar hoppas de kommer tillbaka Ha en fin helg : ) // Gert
Svar från Lena Holm 2016-01-17 11:26
Tack Gert,
strömstaren kan man vara ganska säker på att få se på denna plats och nu har vi insett att det finns mer än en fågel. Stjärtmesarna kom flera gånger i går eftermiddag men tyvärr var det för mörkt för att fånga dem på bild. Jag ska jobba en del i köket idag och då kan jag hålla utkik efter dem.
Hälsningar Lena
Härliga bilder.
Tänk vad många gånger jag stått där och sålt keramik.
Gillar verkligen bilden där strömstaren tvärnitar.
Jag väntar på våra stjärtmesar. Har bara sett dom en gång och då hann jag inte på dom
// Marianne
Svar från Lena Holm 2016-01-17 11:28
Tack Marianne,
vi har aldrig sett så mycket strömstare action som denna gång. Det går att följa ån en bra bit och där höll de till. stjärtmesarna kom flera gånger igår men det var för mörkt för att få till bilder. Idag ska jag spana på dem från köket.
Hälsningar Lena
Skönt för dig få vara ute i detta kalla men ändå vackra väder.
Du har måst vara inomhus hela veckan.
Dina strömstarar har det väl inte lätt om det fryser till mer
eller de klarar sig. Flyttar aldrig de fåglarna.
Mysigt få se.
Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2016-01-17 11:29
Tack Gun-Inger,
det var toppen att få göra en utflykt och spana på strömstararna även om det var väldigt kallt att vara ute. Jag hade bara varit ute i mörkret tidigare i veckan dvs till och från jobbet. Jag tror inte strömstararna flyttar så länge det finns öppet vatten och här fryser det aldrig mer än så här. Det är rejält strömt.
Hälsningar Lena
Gun-Inger Arvidsson 2016-01-17 19:44
Underligt de kan klara denna kyla.
gia
Härliga vinterbilder! Man ser verkligen hur kallt det är! Strömstarar är trevliga, det händer alltid nått, och är dom flera så blir det ofta lite revirhävdande.. Ska själv kolla efter Strömstare framöver, om vädret fortsätter vara bra? Vad kul också med Stjärtmesar, hoppas att dom finns kvar, men dom är ju väldigt rörliga! Det är en art jag också saknar jämfört med förra vintern, Domherre är en annan saknad art denna vinter..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2016-01-17 11:32
Tack Jan,
strömstararna vid Ulva Kvarn är ett säkert kort. Jag tror aldrig jag varit där och inte hittat minst en fågel. Stjärtmesarna kom flera gånger i går eftermiddag men det var för mörkt för att fota dem. Det brukar inträffa någon gång varje år att en familj kommer förbi. Det var nog sex som mest igår. Jag ska spana efter dem idag då jag ändå måste pyssla i köket en del.
Hälsningar Lena
Ser ut att ha varit en riktigt fin dag! Konstigt, men just strömstaren har jag inte fått se än, fastän det verkar rätt vanligt vid många vattendrag. Jag behöver helt enkelt ta mig ut på "jakt" lite mer. Då hoppas vi få se några kanonbilder till på stjärtmesar imorgon :)
Ha det bra!
Svar från Lena Holm 2016-01-17 11:35
Tack Mikael,
jag "upptäckte" strömstaren för några år sedan och de verkar vara ganska lätta att hitta och trogna sina platser. Du kan säkert hitta en plats på nätet där det står var de finns i dina trakter. Gamla Uppsala har haft strömstare så länge jag varit där och tittat. Den brukar även vara inne i Uppsala, i Fyrisån. Stjärtmesarna kom flera gånger igår men det var för mörkt. Hoppas nu få se dem även idag, men de är attans nyckfulla små fåglar.
Hälsningar Lena
Roligt att se bilder på den! Har nog aldrig medvetet sett den, det vore skoj att prova. Dina bilder ger verkligen lust att försöka. Var ska man leta? Strömmande vatten förstås och tydligen ok i närheten av bebyggelse? Ser dock av ditt svar till Ingemar att nog inte är idé att prova med en Sony, AF du vet....Kul att det fina vädret höll i sig, du skrev att du var sugen på att komma ut! / Björn T
Svar från Lena Holm 2016-01-17 11:38
Tack Björn,
klart att du ska ut och spana efter strömstare. Du kan säkert hitta information på nätet var de finns närmast dej. Annars är Ulva Kvarn i Gamla Uppsala ett garanterat ställe att se dem i samband med ett fotofika t ex. De sitter stilla mellan dyken och även när de simmar i vattnet kan man fånga dem utan problem. Många fotar dem stillasittande med lång slutartid för att få fina effekter av det strömmande vattnet. Det går nog bra även med din kamera.
Hälsningar Lena
Fina flygisar du fick. Och kyla blir ju så vackert på bild även om det blir lite väl många grader åt fingrar o tår ibland.
Blev fast i Högbo i går när jag "råkade" gå förbi hos strömstararna. Man blir lycklig över att titta på dom, dom sprider så mycket glädje.
Dåligt med redigeringstid, jag är på väg ut igen nu. Man måste ju njuta av vädret när man är ledig.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2016-01-17 11:42
Tack Ing-Marie,
det gäller att passa på men det måste fixas lite hemma också på helgerna, tyvärr. Men jag ska spana efter stjärtmesarna idag som förhoppningsvis kommer till matarna utanför köket. Jag tänkte faktiskt på dej igår när vi var ute och antog nog nästan att du var i Högbo. Ser fram emot att få se dina bilder.
Hälsningar Lena
Det verkar jättefint där vid kvarnen och strömstaren är en härlig fågel! Jag skulle dock inte vilja bada samtidigt som den...
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2016-01-17 17:29
Tack Bjarne,
det här är en riktigt fin plats att skåda strömstare. Att bada med den skulle inte vara ett problem ur bekvämlighetssynpunkt, hur udda den än kan verka. Med en torrdräkt och rätt sorts isolerande plagg under är det inte kallt. Fågeln skulle dock inte acceptera att jag var där och jag skulle inte vinna något ur fotosynpunkt. Då måste man träna dem på att möta en människa i torrdräkt varje dag och där går gränsen för vad jag kan investera i mitt fågelfotograferande.
Hälsningar Lena