En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Småfåglar och en gnutta sol

Solen visade sej i söndags och det piggar ju upp en del fast det fortfarande känns som väldigt mycket vinter runt Uppsala. Koltrastarna kämpade på runt min lilla matning. Det är lika mycket bråk som ätande.

Jag försökte också fånga flygande fågel eller i alla fall när de landar. Solen gav ju chans på kortare slutartider. Det gick ändå alldeles för fort.

Hur den här fastnade på minneskortet vet jag faktiskt inte. Jag tryckte nog av fjärrutlösaren av misstag samtidigt som blåmesen landade. 

Vi åkte en sväng till Hjälstaviken. Att promenera bland de stora träden vid Parnassen var OK och nästan vindstilla. Vi stötte på en ivrig trädkrypare som poserade över förväntan.  

Så här fint brukar den inte visa upp sej och dessutom inte alltför högt upp. Vi fortsatte ut på spången och där blåste det isande vindar. Det var dessutom mycket tyst i vassen och vi passerade snabbt. Fåglarna har inte anlänt ännu.  

När vi kom hem skymtade jag en liten vit boll i talget och satte mej en stund i cykelförrådet för att spana. Efter ett tag kom den tillbaka med en kompis. Två stjärtmesar besöker ganska regelbundet talgblocket och jag lyckades fånga en på bild innan den flög in i "nätburen". 

När solen var på väg att gå ner fick jag syn på en blåmes som satt sej vid badet, som vi fyllt med rent vatten, och gav full hals. Jag har fotat snett ut genom köksfönstret i dåligt ljus, men det sista av solens strålar gav lite varma färger och blåmesen verkar tycka att det är hög tidn för sång.  

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-02-21 18:18 | Läst 840 ggr. | Permalink

"Trevligt, många fina fåglar. Stjärtmesar är ju så fina, lite för rörliga brukar de vara men du fick en fin bild här. Kul med trädkrypare också"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Vad fint! Trevliga arter som tyder på lite nära skogsmiljö.. Kul också med arter som uppskattar det som erbjuds!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2023-02-21 20:59
Tack Jan,
det är trevligt att det dyker upp en och annan art här hemma förutom koltrastar, blåmesar och talgoxar. Stjärtmesarna har jag sett i talget flera gånger men när de väl är inne i buren och äter är de inte lönt att fota dem. Jag måste vara ute och försöka fånga dem någonstans innan de flyger in bakom nätet, snabbt går det dessutom.
Hälsningar Lena
Så roligt att få se dina fina fågelbilder.
Den där lilla Stjärtmesen är ju alltid så bedårande
Svar från Lena Holm 2023-02-21 21:00
Tack Lola,
stjärtmesarna är hos oss ganska ofta nu men man måste sitta ute och vakta på dem om man ska få dem på bild. När de väl är på talget är det ju liksom för sent. Snabba är de också.
Hälsningar Lena
Trevligt, många fina fåglar. Stjärtmesar är ju så fina, lite för rörliga brukar de vara men du fick en fin bild här. Kul med trädkrypare också
Svar från Lena Holm 2023-02-21 21:02
Tack Peter,
trädkryparen var söndagens överraskning. Stjärmesarna vet jag var dom är men det är ändå svårt att få dem på bild. När de väl sitter i talget är det ju för sent.
Hälsningar Lena
Som vanligt njutbara fågelbilder. Den första på dom bråkande Koltrastarna är magnifik!
Svar från Lena Holm 2023-02-21 21:03
Tack Peter,
koltrastarna fortsätter bjuda på fin underhållning och om jag lägger frön på rätt ställen går det att fånga dem på bild. Trädkryparen var ändå söndagens överraskning.
Hälsningar Lena
Det är hoppfullt med lite fågelsång! Det har inte varit mycket sol, du nyttjade det väl, ovanligt fina trädkryparbilder när den letar lunch med sitt väl utprovade redskap. Trevlig bildserie av vinterns fåglar, superskärpa är överskattat, kan vara trevligt ibland. Tror vi fascineras av det, för i verkligheten ser vi inte fåglarna så skarpt och detaljerat.
Svar från Lena Holm 2023-02-23 18:53
Tack Stefan,
jag är nog lite skadad beträffande det där med skärpa, för jag vill gärna att det ska vara skarpt, om jag inte har planerat något annat. Det är också kul att se vad de egentligen gjorde då det bara flaxade till i trädgården. Med en serie bilder får man se det man inte hinner med att se.
Hälsningar Lena
Men vad kul med stjärtmesar i matningen! Fin sista bild på blåmesen.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2023-02-23 18:55
Tack Johnny,
idag när jag kom från jobbet i skymningen hörde jag stjärtmesarna. Det satt minst fem i talgblocket och de "surrade" hela tiden. Nu när det har blivit vinter igen måste jag nog spana lite mer på den små kvittrande bollarna.
Hälsningar Lena
Sol är härligt, fast i går fick vi rejält med vinter igen här i Bromma.
Fina fågelbilder fick du till och grattis till trädkryparen, den är inte lätt att få så där fint.
Dunbollen är så fin också, har inte sett någon här hos mig i år.
Svar från Lena Holm 2023-02-23 18:57
Tack Margareta,
ja nu är det minsann vinter igen. När jag kom från jobbet idag, i skymningen, hörde jag stjärtmesarna. Det var minst fem stycken som var på besök och åt av talgblocket. Jag måste nog spana lite mer på dem i helgen. Trädkryparen var en lyckträff.
Hälsningar Lena
Det fungerar uppenbart utmärkt med ditt nya matningsställe. Jättefina bilder, inte minst den på stjärtmesen!
Svar från Lena Holm 2023-02-23 18:58
Tack Björn,
jag har insett att det är minst fem stjärtmesar som kommer ganska regelbundet. Nu har vi fått vinter igen och det kanske gör att de håller sej kvar i närheten av maten.
Hälsningar Lena
Mysiga bilder. Stjärtmesen är det ju alltid kul att få besök av men längesedan jag såg någon här i hemma. Här hann du fånga den fint.
Vackert med vattnet i sista bilden.
Framåt April ser jag fram emot att besöka Hjälstaviken igen, då börjar det väl röra på sig där.
Men före det så skall vi klara av Hornborgasjön igen.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2023-02-23 19:02
Tack Ing-Marie,
det händer inte så mycket vid Hjälsta nu men om några veckor är det nog full fart. Jag sitter också och försöker planera in en tur till Hornborgasjön, men det blir nog bara en övernattning på parkeringen. Hör gärna av dej när ni åker till Hjälsta så kanske jag kommer dit en sväng på kvällen eller morgonen (om jag orkar).
Insåg idag när jag kom från jobbet, i skymningen, att det är minst fem stjärtmesar som kommer hit och äter. Jag kanske måste spana på dem lite mer i helgen.
Hälsningar Lena
Småfåglar är underbara likaså dina bilder!
Hälsningar Halina