En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Skimmers

De hotade tranorna som jag skrev om i förra inlägget övervintrar i Aransas National Wildlife Refugee i södra Texas. Där finns naturligtvis mängder med andra fåglar och vi fick möta några av dem under vår båttur i våtmarken. Ovan en bälteskungsfiskare (belted kingfisher).

Skarvar såg vi en del och pelikaner, här en brun pelikan. Den mindre vita fågeln tror jag är en snöhäger.

En fiskgjuse passerade över våra huvuden. Vår guide blev förvånad över att vi inte blev särskilt upphetsade över denna, men jag förklarade att vi har ganska gott om dem hemma. 

Här kan man se att dessa våtmarksområden är konstruerade av människan. När man muddrar för att pråmar ska ta sej fram fyller man på landområdena. Dessa fåglar har jag bara läst om men aldrig sett IRL. 

Det är saxnäbbar (black skimmers).

De har en besynnerlig näbb med mycket större undernäbb jämfört med överdelen. Dessa fåglar jagar genom att flyga precis ovanför vattenytan och "skumma" ytan genom att ha underdelen av näbben i vattnet. Därav det engelska namnet "skimmers".

Vi fick tyvärr inte se dem utföra detta beteende men det var kul att bara få se dessa fåglar.

Det fanns gott om dem i våtmarken och de häckar även i området.

Olika sorters hägrar fanns det också gott om. Till höger en ägretthäger och amerikansk gråhäger (great blue heron), till vänster en snöhäger och en trefärgad häger. De rosa fåglarna med platta näbbar är skedstorkar (roseate spoonbill).

Det här är en rosthäger. De förekommer i två olika former, en som är vit och... 

...en som är blågrå med rostfärgad hals. Dessa fåglar utrotades nästan då deras fjädrar användes som hattprydnader i början 1900-talet. Nu finns det ca 2000 par i USA, de flesta i Texas.

Här lättar den vackra hägern och drar vidare.

Hej så länge,

Lena

Inlagt 2017-01-20 17:00 | Läst 4446 ggr. | Permalink

"Saxnäbbarnas undernäbb ser verkligen underlig ut. Ser inte ut att höra dit. Fiskgjusen blev riktigt skarp och fin och kanske är den inte så vanlig där. Alla hägrar och tärnor är lite exclusivt för oss men inget uppseendeväckande hos dom. Rosthägern var väldigt vacker. Platsen får mig att tänka på Ekeby våtmark i Eskilstuna. Där är också konstgjorda öar i lite mindre skala och fåglarna är måsar, tärnor och doppingar. Sten"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Saxnäbbarnas undernäbb ser verkligen underlig ut. Ser inte ut att höra dit. Fiskgjusen blev riktigt skarp och fin och kanske är den inte så vanlig där. Alla hägrar och tärnor är lite exclusivt för oss men inget uppseendeväckande hos dom. Rosthägern var väldigt vacker.
Platsen får mig att tänka på Ekeby våtmark i Eskilstuna. Där är också konstgjorda öar i lite mindre skala och fåglarna är måsar, tärnor och doppingar.
Sten
Svar från Lena Holm 2017-01-20 17:51
Tack Sten,
hägrarna är fascinerande i sin mångfald "over there" och jag ska nog gå igenom arkiven och kolla hur många olika arter vi sett. Jag har sett bilder och hört talas om Ekeby våtmark men ännu inte varit där. Det måste bli ändring på det denna vår. Detta våtmarksområde har man jobbat mycket med för att rädda tranorna men det fanns även pråmtrafik här och det behövde ständigt muddras. På många ställe var det så grunt att man kunde stå i vattnet och fiska.
Hälsningar Lena
Attans granna bilder på fiskgjusen och rosthägern!
Svar från Lena Holm 2017-01-20 17:55
Tack Stefan,
fiskgjusen kom rakt över båten på så låg höjd att jag inte kunde motstå en serie med bilder. Rosthägern var en riktig höjdare och jag fick fina bilder på den där den satt. Plötsligt flög den och då klippte jag huvudet på första bilden och benen på den andra (vi var ganska nära), men sedan fick jag i alla fall en hyfsad bild med hela fågeln. De är heller inte så vanliga även om de finns en hel del av dem just här.
Hälsningar Lena
Vibybo 2017-01-20 18:22
Ja, det är ett problem när fåglarna är nära, de har en tendens att delvis försvinna ur rutan, för fågeln är snabbare än min reaktionsförmåga.
..grymma bilder Lena:)..mvh Mats
Svar från Lena Holm 2017-01-20 19:29
Tack Mats,
vi hade fina förutsättningar och en förstklassig guide/båtförare.
Hälsningar Lena
Trevliga bilder och lärorikt. mvh Johan
Svar från Lena Holm 2017-01-20 19:30
Tack Johan,
fick se mycket nytt på denna tur och i det gömsle som vi också fick tillgång till genom vår guide. Mer om det senare.
Hälsningar Lena
Härlig mix av fåglar i fotograferingen, från stort till smått. Kanonbild på "gjusen" och den första bälteskungsfiskaren
Svar från Lena Holm 2017-01-22 12:38
Tack Mikael,
det fanns mycket fågel i detta område och jag kan tänka mej att det måste vara fantastiskt kul att vara där när de häckar och har ungar. Det finns en ö där skedstorkar och flera olika arter av häger häckar, med båt kommer man väldigt nära.
Hälsningar Lena
Härligt och intressant reportage med alla fåglar, flera som jag inte kände till som saxnäbbarna.
En verkligt speciell fågel.
Rikligt fågelliv där.
Svar från Lena Holm 2017-01-22 12:40
Tack Margareta,
saxnäbbarna har jag haft som ett exempel på udda näbbar när jag föreläst för studenter i ca 20 år. Jag har dock aldrig sett dem. Nu har jag t o m egna bilder på dessa udda fåglar och jag blev jätteglad när jag fick syn på dem.
Hälsningar Lena
Magiska fågelbilder, hela serien är kanon.
Egentligen kommenterade jag denna serie samma dag som du laddade upp den, men verkar inte ha sparat.
Svar från Lena Holm 2017-01-22 12:44
Tack Stefan,
det fanns mycket fint att se i området förutom de unika tranorna som inte behagade komma nära oss. Jag har också råkat ut för fenomenet att jag inte tryckt på "spara" och insett senare att kommentaren gått förlorad. Trevligt att du tog dej tid att skriva en ny.
Hälsningar Lena
Så många fina foto av dessa vackra fåglar.. Alltid lika kul att läsa dina blogginlägg. Kram