En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Saltströmmen II - från det stora till det lilla

En kväll efter avslutade dyk och middag i vår stuga på campingen gick vi upp på bron över Saltströmmen för att titta på utsikten. Lite moln gav viss krydda till motivet.

Det här vill man sannerligen inte dyka i men tack vare strömmen finns det fantastiskt mycket vackert liv att se, och om man dyker på rätt ställe vid rätt tidpunkt kan man få ett smakprov på det. 

Utsikten från bron var inte så tokig heller...

...och jag måste ju testa ett stående motiv också. Tyvärr brändes himlen ut, mina kunskaper i landskapsfotografering är begränsade.

Man kunde även ta bilder rakt ner från bron och då fick man en "drönareffekt". Här står det folk och hoppas på napp. Vi hoppas bara att de får med sej all fiskeutrustning därifrån och inte lämnar alltför många drag i vattnet. 

Vädret var strålande de dagar vi var i Saltströmmen och nästan lite väl varmt när man skulle byta om till tjocka underställ och torrdräkter. Men vattentemperaturen var bara 8-9 grader när man kom ner en bit under ytan och då kyldes man av rätt snabbt. Fin utsikt att ha på jobbet om man är dykguide/ägare på detta ställe.

Jag har visat lite större motiv i ett tidigare inlägg och nu blir det mer av de små djuren och detaljerna. De här nakensnäckorna är dock inte så små. Faktum är att de är stora för att vara nakensnäckor, ca 20 cm. Det är tre individer av klyvfransläpp, vilket är lite svårt att se kanske. De lägger äggspiraler som är rosa och det kan man se till vänster i bild. De lever av att äta "död mans hand" som är orange och då blir de vackert orangefärgade (fast färgen kan variera). De buskiga utskotten längs kanterna är gälar.  

Här sitter en ensam klyvfransläpp vid en vacker röd havsros (anemon). Så här stora nakensnäckor har vi aldrig sett i skandinaviska vatten förut.

Det vanligaste är att nakensnäckor är små och ganska svåra att hitta. Här är några vackra exempel.

Ibland är de verkligen pyttesmå som till höger ovan. De äter ofta hydroider och om man lär sej lite vad de gillar att äta, ökar chanserna att man ska hitta dem. Till vänster finns ingen nakensnäcka men den var fin ändå mot de röda bladen tyckte jag.

  

Andra små roliga djur man kan hitta är eremitkräftor. Det finns olika arter men jag har inte alls koll på dessa. 

Ibland är de väldigt små men att den till vänster sitter på en större eremit är nog mest en slump. På det här stället kryllade botten av eremitkräftor i olika storlekar.

Havsrosorna är anemoner i olika röda, gula och orangefärgade toner. Ibland med inslag av lila och vitt. Helt oemotståndliga. 

Ibland får man med något annat litet djur på köpet och på båda av dessa bilder finns det små krabbor. Den till vänster är lättast att se men långt ner till höger på den högra bilden finns också en liten röd krabba (dock inte helt skarp). Det finns ju också musslor, död man hand och en del annat med på bilderna som faktiskt är djur, men som vid första anblicken kan se ut som växter.

Den här bilden formligen kryllar av djur. De fina små plymerna är gälar hos ringmaskar/havsborstmaskar. De långa ludna armarna är någon typ av ormstjärna. Man kan också se olika sjöpungar. Det här är en ganska slumpmässigt tagen bild vilket jag gör ibland för att visa på de "små miljöerna" man ser när man dyker. 

Här är två exempel på de små miljöerna man kan se på skaften på de stora tarebladen. Musslor blandat med en massa annat smått som jag inte kan sätta namn på. 

Ibland hittar man plötsligt ett större djur då man simmar runt och lyser i skrevor och mellan stenar. Den här bläckfisken var en total överraskning för våra guider som också äger dykcentret. Fredric har sett endast en bläckfisk vid ett tidigare tillfälle under alla år han varit här och guidat dyk. Den här hittade ett annat svenskt par som dök samtidigt med oss med vi hade olika guide (för vi dök lite olika och hade olika stora luftförråd). Vi råkade vara så nära att Fredric (guide) kunde visa oss var den låg och vilade. De har inte sett den igen efter denna dag så det var nog bara ett tillfälligt besök.

Det finns också pyttesmå djur som är en utmaning för fotografen. Till vänster ett litet leddjur som kallas amphipod, det finns många olika arter men de har bara latinska namn. Till höger ett par spökräkor som, även om de är stora för att vara spökräkor, är en utmaning att sätta fokus på de de vickar fram och tillbaka på växterna de sitter på (som ju också rör sej). 

Det var ett axplock från stort till smått i Saltströmmen. 

hälsningar Lena

Inlagt 2022-07-28 19:01 | Läst 4018 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Så intressant, Lena! Mycket fina bilder igen och för mig ovanliga motiv! Jag förstår att det är blixtfotografering som gäller, men hur hittar Du alla motiv i det mörka vattnet? Jag kan tänka mig att utan ljus, ser Du inga färger. Mvh Wolfgang
Svar från Lena Holm 2022-07-28 23:08
Tack Wolfgang,
jag har ett fokusljus fästat på kameran som gör att jag ser alla fina färger och hittar motiven (samt att jag vet ju var jag ska leta). Utan den lampan skulle inte kamerans autofokus klara av att ge skarpa bilder. Lampan är viktig för mej men jag väljer ändå att inte köra den på max kapacitet (600 lumens) för jag vill inte störa miljön och fiskarna så mycket. Jag ser tillräckligt och kan njuta i lite svagare ljus.
Hälsningar Lena
Wolfgang 2022-07-29 10:29
Tack, jag förstår! Med fokusljuset på, så kan ni också se varandra ibland. Men hur håller ni koll på varandra, så att inte plötsligt en är ur siktet?
Svar från Lena Holm 2022-07-29 21:04
Hej Wolfgang,
när sikten är dålig så är lamporna väldigt viktiga för att vi ska se varandra. Men om man är ett dykpar som har så många dyk tillsammans som vi har så håller man varandra under uppsikt. Dvs om sikten är dålig så är man närmare varandra och vi förflyttar ju oss enligt en plan som vi kommit överens om innan dyket. Även om jag fotar så vet jag att min sambo är nära.
Hälsningar Lena
Oj vilket bildmaterial! Bara såååå fint!
- hawk
Svar från Lena Holm 2022-07-28 23:10
Tack Håkan,
undervattensvärlden har mycket att bjuda på även om det är lite mörkare och svårtillgängligt ibland :-)
Hälsningar Lena
Dina bilder måste ses uppförstorade! Väldigt läckert, de små nakensnäckorna gillar jag som innan, och hydroiderna var en positiv överraskning, så vackra! Ja, landskapen gick bra de också.
Svar från Lena Holm 2022-07-28 23:17
Tack Stefan,
det finns små detaljer som bara går fram om man förstorar och det gläder mej att du gjort det. De små djuren är fascinerande och egentligen hade jag kunnat göra minst fyra dyk till på samma plats innan jag känt mej nöjd. Landskapen är faktiskt mest en bonus för mej när vi är på ett sånt här ställe.
Hälsningar Lena
Det röda huset, i de översta bilderna vad är syftet? Otroligt fina bilder på de mindre individerna. Eremitkräftorna kommer jag ihåg från mina dyk. Intressant och lärorikt
Svar från Lena Holm 2022-07-28 23:22
Tack Peter,
jag har fotat det röda huset på marknivå och vi försökte läsa oss till vad det hade för betydelse men blev inte helt klara med vilken funktion det haft. Helt klart så var den fåran med lugnt vatten betydelsefull för fisket i början och mitten av 1800-talet samt in på 1900-talet och gårdarna i närheten både fiskade och tog emot "gästarbetare" som fiskade. Eremitkräftor är roliga motiv och jag fotar dem gärna.
Hälsningar Lena
En fullständigt fantastisk och fascinerande värld! Mycket roligt och intressant att få se!
Svar från Lena Holm 2022-07-28 23:24
Tack Christer,
kul att du gillar mina glimtar från Saltströmmen. Det är en fascinerande värld men tyvärr inte så lättillgänglig för alla.
Hälsningar Lena
Lika fantastiska bilder som vanligt när vi får följa med till din unervattensvärld och jag får en tanke på Olle Adolphssons visa :"Du tror inte på det här eller hur" för det fanns onekligen många okända varelser där nere
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2022-07-29 21:07
Tack Stig,
kul att du tänker på den visan för det finns verkligen mycket där nere under ytan som man blir förvånad över. När jag läser i de böcker jag har, eller prata med andra dykare, hittar jag ständigt nya saker som jag inte kände till.
Hälsningar Lena
Så många vackra bilder och vilken fantastisk miljö!
Och vilken otrolig mängd livsformer det finns.
Skrämmande att allt detta är hotat av de sätt människan använder planeten.
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2022-07-29 21:11
Tack Bengt,
det är en fantastiskt miljö och du snuddar vid det kusliga att den kan gå förlorad helt enkelt för att så få känner till att detta finns. Det här är inte så många som kan se och dessa djur har definitivt inte samma "tryck" på allmänheten som t ex kramgoa koalor.
Hälsningar Lena
Helt fantastiska bilder du tagit under ytan! Har svårt att välja någon favorit men det får bli nakensnäckorna. Kul med bläckfisken.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2022-07-29 21:13
Tack Johnny,
de små djuren var överväldigande på denna plats och det fanns hur mycket kul som helst. Nakensnäckorna var otroligt vackra och jag såg förstås fler än jag visat i detta inlägg.
Hälsningar Lena
Där strömmar det ordentligt, inget litet vågsvall som den gången jag var där.
Undervattensvärlden är fascinerande att få se, fick ju nosa lite på det Galapagos men aldrig så här djupt.
Svar från Lena Holm 2022-07-29 21:16
Tack Margareta,
det strömmar hårt när det är som mest fart på vattnet och vi var dessutom där nära de mest kraftiga skillnaderna (springflod). Undervattensvärlden sluta aldrig att fascinera och vi kommer att dyka så länge vi bara kan.
Hälsningar Lena
Fascinerande med allt liv ni ser. Det är lätt att föreställa sig att det är mkt vi inte vet om de här djuren och den miljö de lever i. Jag menar vi känner inte ens alla landlevande djur och fåglar ordentligt. Hur definieras förresten gränsen mellan djur och växter? En del bottendjur ser ju mer ut som växter. Synnerligen spännande bilder, både vackra och intressanta. Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2022-07-29 21:21
Tack Björn,
av de djurarter vi känner till så anser man att den största andelen okända djur finns i världshaven. Ett djur definieras av att dess celler inte har cellväggar (bara cellmembran), de har någon typ av nervsystem, en kanal som kan ta hand om näringsämnen som den måste äta och någon typ av kontraktila element (enkla muskler) som gör att de kan röra sej (wow, nu lurade du minsann ut läraren i mej :-).
Hälsningar Lena