En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Nya glupska gäster

Jag brukar arbeta hemifrån en dag i veckan när det passar med vad jag ska göra. Den här dagen fick jag syn på något blått som skymtade genom vardagsrumsfönstret när jag passerade in i köket för att hämta morgonens andra kaffe. Det satt en nötskrika på stubben.

Jag gick ut och laddade med jordnötter på stubben och ett par andra platser, samt en hastigt upptinad (oätlig) kycklingkorv. Jag har sett att nötskrikor flyger i skogen bakom vårt hus med de har bara landat som hastigast i trädgården en gång förut. Nu kom den och den var verkligen en glupsk gäst. 

Inom några minuter hade vi två nötskrikor, men jag hade inte tid att sitta och titta längre. 

Ett zoom möte kallade och jag lämnade nötskrikorna. 

Jag åt naturligtvis lunch i vardagsrummet och hade då även fyllt på med nötter. Solen hade nu nått träden på baksidan av huset och de satt där och väntade.

Nu hittade de även det som var kvar av korven. 

De kunde förstås inte samsas på stubben, men det gav å andra sidan lite action.

Det var rätt bra fart på fåglarna och kanske var det mer än två, även om jag bara såg två i taget. 

Under den halvtimme jag kunde sitta och spana på dem bestämde jag mej för att testa att få flygbilder precis när de lämnar en gren och kommer ner mot matningen. Det här fungerar för det mesta inte med småfåglar om de inte flyger in mot en matning precis rakt från sidan. Om de kommer mot mej går det för fort och kameran hinner inte med fast den har låst inledningsvis. 

Det här är större fåglar och det fungerade nästan. Det gäller ju också att man hinner med att följa fågeln när den flyger ner. Även om man vet var den är på väg går det rätt fort.

De tre bilderna ovan kommer från samma serie och som sagt, nästan, men inte helt skarpt på huvudet. Men det tål att öva lite mer på. Jag tycker att det borde gå.

Det här är sista bilden i serien och tyvärr är det ganska tydligt oskarpt öga på denna bild, men annars en fin pose. Har ni mer era nyare Nikonkameror testat detta, dvs att låsa fokus på en fågel som förflyttar sej snabbt i djupled (och inte befinner sej på en enfärgad bakgrund) ?

Efter detta besök har jag inte varit hemma i dagsljus, men jag har lagt ut nötter varje morgon i hopp om att de ska komma till helgen. Jag har också mer korvar i frysen att muta dem med. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2025-02-13 07:15 | Läst 160 ggr. | Permalink

"Imponerande fina bilder. Nötskrikor ser man sällan, händer bara på skogsturer då dom susar förbi som hastigast..Tydligen inte bara Lavskrikor som gillar lite korv :) HaD/Gunte.."


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Vackert, många fina bilder på nötskrikan. Tycker den är en av de fåglar som man prioriterar om man nu skulle ställas inför ett val. Jag har precis fått igång min restaurang, det tog en vecka innan gästerna började komma. De första gästerna var faktiskt en flock stjärtmesar, vad är chansen för det, har aldrig sett en stjärtmes i Danmark tidigare, nu var jag ju inte beredd på detta men några bilder blev det. Idag drar vi hem så det blev kortvarigt
Svar från Lena Holm 2025-02-13 20:53
Tack Peter,
jag håller med. Jag fotar alltid nötskrikor om jag får tillfälle och jag är mycket nöjd att de hittat till vår matning. Återstår att se till helgen om de kommer fler gånger. Jag har lagt ut nötter i mörkret varje morgon. Ser fram emot att få se stjärtmesarna. Jag har också stött på dem igen.
Hälsningar Lena
Vackert! Gillar flygbilderna bäst, Jodå har testat en del sånt vid Stockholm Ström där det dyker upp diverse måsarter och skarvar att sikta på/mot som borde ha setts i mina bloggar.. Flygande trutar mot eller bort blir riktigt maffiga och känns som stora fåglar, som bara ligger och svävar på vindarna..

Apropå det så stod jag och pratade med en 'medborgare' med en handkikare i det fantastiskt fina vädret i måndags på Skeppsbrokajen ganska nära slottet, han vara bara ute där på lunchen från arbetet, nämnde då för honom att jag ser då och då Havsörnar passera här, kanske inte varje år men troligen vartannat år om jag har tur, vad hände sen.. 5 minuter senare sa han att han tror att det är en örn på ingående från 'Östermalmshållet', och det stämde! En Havsörn i gissningsvis 4 årsåldern (?), den passerade i stort sett rakt över oss på kanske 100 - 150 m. höjd och förbi slottet på väg in mot Mälaren, hade jag följt den hela tiden så hade jag ramlat baklänges av tappad balans..

Jag är övertygad om att det nästan varje dag passerar örnar åt nåt håll till/från Mälaren men det är inte alltid man är där, jag kanske är där 2 tim. en eftermiddag med fint väder, annars är jag sällan där med mina '900 mm', men promenerar ändå förbi där flera gånger i veckan även i 'bistert' väder, som igår.. Det svåra med 'flygande' fågel är att hålla kvar fågeln i sökaren, eftersom bildvinkeln är så liten då (med 900 mm.), om/när fågeln 'vinglar'.. Men några bilder brukar alltid bli bra, och örnbilderna i måndags blev kanske de bästa nånsin för mig, arbetar fortfarande med dom.. Jag har med mina 900 mm. och träffsäkerheten med AF på min 'lilla' men potenta Z50 II APS-C kamera lärt mig uppskatta just 'flygbilder' med nån bakgrund extra mycket! Havsörnen i måndags hade dock bara blå himmel.. Men också en härlig följare/Kråka som hängde med nära mest hela tiden, kul som storleksjämförelse.. Tar mig ner till Stockholms Ström idag också om nån timme, ljuset/vädret är helt rätt.. Noterar att du sällan zoomar ut på bilderna hemma där, kanske det inte finns utrymme för det för bakgrundens skull.. som också är viktigt för en 'bra' bild!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2025-02-13 12:41
Tack Jan,
flygbilderna är betydligt mer utzoomade än de ser ut, annars skulle jag nog inte få med fåglarna mer än på ett par bilder. Sedan är det balkongstolpar och fönsterkarmar som gör att jag inte kan visa bilder med den brännvidd jag fotat dem i. Jag har ju 45 MP så det är inga problem att beskära.
Visst har jag sett dina flygbilder och förstått att Z50 är mycket kompetent, men trutar är betydligt långsammare än de arter jag testat med. Men jag inser att det förstås också handlar om avstånd och den sträcka man har på sej att hinna "fånga fågeln". Jag tror att båda de faktorerna är kortare när jag sitter och fotar fåglar som flyger in mot en matplats, än när du står vi strömmen, men det är bara ett antagande.
Jag tror absolut att det passerar havsörn över Stockholm i stort sett dagligen, med tanke på den stora population vi nu har i Uppland. Jag ser dem ibland genom fönstret på jobbet och går jag ut längs Fyrisån är det en vanlig syn, i synnerhet på våren när alla änder och gäss samlas.
Hälsningar Lena
du beskriver så levande vad du är med om
hur det ena för till det andra
och
ur detta ser du en fråga växa fram
du frågar, jag hoppas du får svar

har ni testat, ni med nyare Nikonkameror, frågar du

härligt Lena att läsa om innovativt tänkande och görande

jag tycker verkligen du är en viktig bloggare och fotograf
du öppnar många dörrar med text och bild

tack för mötet med dessa blåskimrande gynnare

/inger
Svar från Lena Holm 2025-02-13 20:59
Tack Inger,
för din uppmuntrande kommentar. Jag är ju inte så mycket för att utföra standardiserade tester med upptejpade sedlar och sånt, men testar gärna gränserna för vad min kamera kan göra. I det här fallet vet jag inte om det är min förmåga eller kameran som är begränsningen, antagligen lite av båda.
Hälsningar Lena
Nötskrikan är en barndomsfågel för mig, ett minne, tyvärr finns den inte alls på Kristianstadsslätten. Motivföljning i djupled är ju den svåraste, och låsning på ögat i denna situation kanske tar ett par generationer mjukvara till i kameror. En mycket uppskattad serie Lena! Gillas!
Imponerande fina bilder. Nötskrikor ser man sällan, händer bara på skogsturer då dom susar förbi som hastigast..Tydligen inte bara Lavskrikor som gillar lite korv :)
HaD/Gunte..
Hej Lena.
Bra serie här - speciellt flygbilderna.
Den heter "Skovskade" på danska. Jag har bara sett den 1 gång i vårt sommarhus då. Nere i en liten "fallskog". Jag har alltid tänkt på den som en lite blyg/sky fågel?
Med många vänliga hälsningar från Erik.